Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 11:32

Οι... ζεμπερεκάδες βγάζουν δήμαρχο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι... ζεμπερεκάδες βγάζουν δήμαρχο

Με την ανακοίνωση συνδυασμού και υποψήφιων συμβούλων από το Βασίλη Τζαμουράνη ολοκληρώθηκε το βασικό παζλ των υποψήφιων δημάρχων Καλαμάτας.

Υπάρχει πλέον μια κεντρική εικόνα για το πώς συγκροτούνται οι βασικές δυνάμεις που θα αναμετρηθούν στις εκλογές. Η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων θα δείξει πόσοι θα καταφέρουν να καλύψουν τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων που τους δίνει ο νόμος και πόσοι θα περιοριστούν στον ελάχιστο για να συμμετέχουν στις εκλογές. Το ποσοτικό αυτό μέγεθος θα δείξει πολλά σε σχέση με τη δυνατότητα του κάθε υποψήφιου δημάρχου.

Το κρίσιμο βέβαια μέγεθος δεν είναι το ποσοτικό αλλά το ποιοτικό χαρακτηριστικό κάθε ψηφοδελτίου. Πολλοί νομίζουν ότι ποιοτικό είναι ένα ψηφοδέλτιο που έχει πτυχιούχους ή επιφανείς· αυτό είναι τραγικό λάθος. Ποιοτικό είναι το ψηφοδέλτιο που έχει σωστή αναλογία και ακριβή αντιστοίχιση με την κοινωνική πραγματικότητα της πόλης: το ψηφοδέλτιο, δηλαδή, που θα καθρεφτίζει την τοπική κοινωνία και θα συνομιλεί ισότιμα και δημιουργικά μαζί της. Οποιος υποψήφιος δήμαρχος καταφέρει να δημιουργήσει ψηφοδέλτιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έχει και το βασικό πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Καλαμάτα, τα κόμματα θα έχουν τον μικρότερο ρόλο από τη μεταπολίτευση. Οι συνδυασμοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύχρωμοι και πολυσυλλεκτικοί. Εχουν συγκροτηθεί στη βάση των προσωπικών σχέσεων και επιδιώξεων. Η πολιτική διάσταση ως αίσθηση μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή που ομογενοποιεί ή καθοδηγεί. Αυτό που κυριαρχεί είναι οι παρέες, οι οποίες θα δούμε στην πορεία πόσο ενωμένες θα παραμείνουν και πώς θα διαχειριστούν νίκες και ήττες.

Οι εκλογικές παρέες που θα συγκροτηθούν στους συνδυασμούς θα κρίνουν την εκλογική μάχη. Η δύναμη δηλαδή βρίσκεται στους υποψηφίους κάθε συνδυασμού. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει την κούρσα στην πρώτη φάση της εκλογικής μάχης. Το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου παίζει ρόλο στην πρώτη φάση στη συγκρότηση του συνδυασμού, και βέβαια στη δεύτερη και τελική φάση των εκλογών. Στην ενδιάμεση φάση, όπου θα κριθεί το ποιος θα φτάσει στην τελική, έχει τεράστια σημασία ο αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά. Οσο δηλαδή πιο πολυσυλλεκτικό είναι ένα ψηφοδέλτιο, με ισχυρούς κοινωνικά και πολιτικά υποψηφίους, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να φτάσει ο συνδυασμός στην τελική φάση. Συμπερασματικά, αν δεν ολοκληρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια και δεν ξεκαθαρίσει ποιος συμμετέχει πού, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το ποιος θα φτάσει ή δεν θα φτάσει στη δεύτερη Κυριακή.

Η παράμετρος των ψηφοδελτίων είναι η σημαντικότερη σε αυτές τις εκλογές στην Καλαμάτα. Εναν απλό πολλαπλασιασμό να κάνει κάποιος, θα δει ότι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν υποψήφιο σε κάθε ευρύτερη οικογένεια και σε κάθε εργασιακό χώρο. Η προσωπική σχέση των υποψηφίων και το κύρος τους σε κάθε μικρό κοινωνικό υποσύνολο δεν είναι κάτι που ανιχνεύεται εύκολα, αλλά επιβεβαιώνει το γνωστό παλιό απόφθεγμα: τις εκλογές τις κερδίζουν αυτοί που χτυπούν ζεμπερέκια! Η επιστροφή στην εποχή των... ζεμπερεκάδων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και κοινωνικής πολυδιάσπασης που ενισχύθηκε από τον νέο εκλογικό νόμο.

Ο αυξημένος ρόλος των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. Οι συμμαχίες που θα συναφθούν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής δεν θα έχουν προηγούμενο. Εννοείται ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών και απόψεων, αλλά στο επίπεδο νομής της εξουσίας. Εκλεγμένοι σύμβουλοι, ακόμα και αποτυχόντες, θα μπορούν να διαπραγματευτούν μια θέση... στον ήλιο της εξουσίας πουλώντας προεκλογική και μετεκλογική στήριξη.

Η εκλογική μάχη της Καλαμάτας είναι λοιπόν απολύτως ανοιχτή. Ουδείς γνωρίζει σε ποιο ψηφοδέλτιο στεγάζονται οι περισσότεροι και οι καλύτεροι... ζεμπερεκάδες που θα οδηγήσουν τον επικεφαλής στην τελική αναμέτρηση. Η εκλογή δημάρχου θα κριθεί επίσης από το ποιος θα καταφέρει να συνάψει τις καλύτερες συμμαχίες στην τελική ευθεία πριν από την κάλπη.

Μετά από αυτόν τον εξαντλητικό αγώνα παρασκηνίου πάντως, δεν νομίζουμε ότι θα αποτυπώνεται με αυθεντικό τρόπο η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η στρέβλωση της πολυδιάσπασης θα έχει τεράστιες συνέπειες στη λειτουργία του δήμου. Με το διαρκές παζάρι διευθέτησης φιλοδοξιών, επιθυμιών και συμφερόντων, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία τοπική υπόθεση. Οι καλές προθέσεις και τα φιλόδοξα προγράμματα θα μείνουν κρεμασμένα στους ψηφιακούς τοίχους και τυπωμένα στα ιλουστρασιόν φυλλάδια, για να θυμίζουν το γνωστό: ιδέες υπάρχουν, αλλά λείπουν οι άνθρωποι που μπορούν να τις υλοποιήσουν.

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 20:06

NEWSLETTER