Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 14:20

Ο δρόμος της Ευρώπης, της δραχμής και της ΜΟΜΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Οι εκλογές αυτές όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν την αρχή σημαντικών αλλαγών στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα κόμματα, μεγάλα αλλά και μικρά, νέα και παλιά, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα και πραγματικά διλήμματα. Ολα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι το δίλημμα της διακυβέρνησης να επιστραφεί στους πολίτες. Σε κάθε όμως περίπτωση οι κομματικοί σχηματισμοί μέσα στο σύντομο επόμενο διάστημα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση το χαρακτήρα τους κάνοντας στρατηγικές επιλογές: θα επανατοποθετήσουν τη χώρα στο δυτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα επιλέξουν το δρόμο των δικών μας Βαλκανίων και της Ανατολής; Αυτό είναι και το βασικό δίλημμα των σημερινών εκλογών και αυτών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα». Με αυτές τις σκέψεις κλείναμε την περασμένη εβδομάδα και η επιβεβαίωση ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο.

Η νέα εποχή έχει αρχίσει να γράφεται. Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί των πρώτων ημερών και τα μπρος-πίσω για να αποκρυβούν ανεπάρκειες και θολές θέσεις είναι απολύτως κατανοητά και εξηγήσιμα. Τις επόμενες όμως εβδομάδες θα αναγκαστούν όλοι να πάνε από τα γενικά στα ειδικά και εκεί θα υπάρχει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Το «είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ» το λένε πλέον όλοι με μεγάλη ευκολία. Η παραμονή στο ευρώ και την Ε.Ε. όμως δεν επιτυγχάνεται με διακηρύξεις και μονομερείς αποφάσεις. Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Ευρώπης και πολιτικοί συσχετισμοί που επιτρέπουν την λήψη της μιας ή της άλλης απόφασης. Το μνημόνιο μπορεί να μην το υποστηρίζει πλέον κανένας -ούτε καν αυτοί που το ψήφισαν- αλλά η αποκήρυξή του δεν σημαίνει και πολλά πράγματα όταν χρειάζεσαι ακόμα δανεικά για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Πέρα όμως από τα αντιδημοφιλή μέτρα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, το μνημόνιο περιέχει σειρά αλλαγών που ξεκινούν από τη διοίκηση και φτάνουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις και οι στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία που την αναγκάζουν να ζει με δανεικά.

Η απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα ποιες αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως μνημονίου καθορίζουν και την επιλογή της κατεύθυνσης. Τα παπατζηλίκια που θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» τα πληρώνουμε ήδη ακριβά και η επανάληψή τους θα είναι καταστροφική για τους εμπνευστές τους αλλά και για το σύνολο των πολιτών. Οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτούν περισσότερη αλήθεια και σοβαρότητα. Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος σήμερα να υπόσχεται επιστροφή των μισθών του Δημοσίου στην προ μνημονίου κατάσταση, εκτός και αν η καταβολή γίνει σε δραχμές. Δεν μπορεί επίσης να «τσαμπουκαλεύεται» ότι θα απελάσει την τρόικα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεται ότι έχει σε προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτά στις παρούσες συνθήκες προσβάλλουν τουλάχιστον τη νοημοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί, τέλος, να αγκαλιάζει τους διάφορους «Δεν πληρώνω» και ταυτόχρονα να υπόσχεται να φτιάξει όλους τους εθνικούς δρόμους από την Ολυμπία Οδό μέχρι το Καλαμάτα - Κορώνη με εθνικούς πόρους. Αυτό δεν γίνεται ούτε με ευρώ, ούτε με δραχμές, ούτε και με τη ΜΟΜΑ!!!

Οι επόμενες ώρες αποτελούν για όλους τους πολιτικούς συσχετισμούς μια ευκαιρία. Να δείξουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εύθραυστη ισορροπία που έβγαλε η κάλπη και να προχωρήσουν σε συγκλίσεις και συνεργασίες που θα εξασφαλίσουν αφενός τη συνοχή της κοινωνίας και αφετέρου την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποδείξουν όλοι ότι ήρθε η ώρα των συμμαχικών κυβερνήσεων πάνω σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο και άρα η θέσπιση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος. Οι επόμενες εβδομάδες, αν τελικά πάμε σε εκλογές, θα φέρουν νέες ανατροπές και εκπλήξεις που θα δημιουργήσουν τα δεδομένα της νέας εποχής είτε μας οδηγήσουν εντός είτε εκτός της Ευρώπης.


panagopg@gmail.com


NEWSLETTER