Τρίτη, 29 Μαϊος 2012 11:53

Η “αξιοπρέπεια της δραχμής” στις ξαπλώστρες της Ψαρούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εκτός από τους πολιτικούς, ευθύνες για τη χρεοκοπία και τη διαγραφόμενη καταστροφή φέρουν και οι επιχειρηματίες. Αυτό το συμπέρασμα εξάγουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι των Αθηνών, ενώ νωρίτερα υποστήριζαν ότι η επιχειρηματική δράση είναι η απάντηση στην κρίση. Πίστευαν προφανώς ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα -όταν το αποφασίσει- θα φορέσει την μπέρτα του Ζορό και θα εξαφανίσει με το ξίφος του χρήματος όλα τα στρεβλά της ελληνικής κοινωνίας. Ισως πάλι να πίστευαν και να πιστεύουν ότι υπάρχει... ελληνική αστική τάξη, ενώ χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο την αναζητούν από τότε που ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος.

Ετσι κι αλλιώς οι δύσμοιροι δημοσιογράφοι των Αθηνών μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι όποιος έχει τη δυνατότητα να νοικιάζει τη δική του... ξαπλώστρα στην παραλία της Ψαρούς στη Μύκονο. Σύντομα όμως, και ενώ το φάντασμα της ανεργίας θα πλανάται πάνω από ολοένα και περισσότερες δημοσιογραφικές θέσεις εργασίας, θα ανακαλύψουν ότι το συνονθύλευμα των επιχειρηματιών που αγοράζει πανάκριβα ρούχα από τις μπουτίκ στο Κολονάκι δεν μπορεί να συνθέσει εθνική αστική τάξη.

Για την ακρίβεια -και ανεξάρτητα από ό,τι πιστεύουν οι ακριβοπληρωμένοι “συνάδελφοι” των Αθηνών- δεν αρκούν τα κοινά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας επιχειρηματιών για το χαρακτηρισμό της ως κοινωνικής τάξης. Μια κοινωνική ομάδα είναι τάξη όταν τα μέλη της έχουν κοινά συμφέροντα και ενσυνείδητα προσπαθούν να τα προωθήσουν και να τα προασπίσουν. Διαφορετικά αποτελούν απλώς ένα συνονθύλευμα ατόμων που την εποχή των παχιών αγελάδων πάει για σκι στα σαλέ της Αυστρίας και την εποχή των ισχνών αγελάδων βγάζει τα χρήματά του στις τράπεζες της Ελβετίας.

Οι ιστορικοί, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν περιγράψει επαρκώς τόσο τις αιτίες που δημιούργησαν αυτό το συνονθύλευμα στην Ελλάδα όσο και τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσε αυτή η “απουσία” εθνικής αστικής τάξης από τα γεγονότα του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι επιστήμονες έχουν φωτίσει επαρκώς το παρελθόν... αλλά δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν τα καινούργια κατορθώματα του επιχειρηματικού συνονθυλεύματος - καθώς αυτό μεταλλάσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για να συσσωρεύει κέρδη από παρασιτικές λειτουργίες.

Το συνονθύλευμα αυτό τις προηγούμενες δεκαετίες καταλήστεψε το δημόσιο χρήμα κυρίως κατασκευάζοντας υπερτιμολογημένα έργα, δίνοντας δάνεια με ληστρικά επιτόκια και αντλώντας από το χρηματιστήριο τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανύποπτων μικροκαταθετών. Επίσης λήστεψε το δημόσιο χρήμα παίρνοντας επιδοτήσεις για υπερκοστολογημένες επενδύσεις και επιστροφές φόρου για ανύπαρκτες εξαγωγές. Λήστεψε γενικώς το δημόσιο χρήμα με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και εξασφάλισε την ασυλία του χρηματοδοτώντας κόμματα, μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοδημοσιογράφους.

Φυσικά υπάρχουν και οι υγιείς επιχειρηματίες. Είναι όμως μια ισχνή μειοψηφία που αδυνατεί να εκφράσει τα συμφέροντά της. Και δεν μπορεί να τα εκφράσει, είτε γιατί αισθάνεται ότι είναι ανίσχυρη, είτε γιατί παρασύρεται από την προπαγάνδα των ενοικιαστών της Ψαρούς κι αφήνει την κατάσταση να εξελιχθεί σύμφωνα με τη βούληση των κομμάτων που και η ίδια χρηματοδοτεί... ακολουθώντας τις μεθόδους του συνονθυλεύματος.

Το συνονθύλευμα πάντως την ώρα της κρίσης συνεχίζει να κάνει το μόνο που ξέρει: Κερδοσκοπεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Εβγαλε τα ευρώ του στις τράπεζες του εξωτερικού και περιμένει να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή, ώστε να αγοράσει κοψοχρονιάς τα “ασημικά” τα οποία θα πουλάνε οι χρήσιμοι ηλίθιοι που σήμερα φωνάζουν για την “αξιοπρέπεια της δραχμής”.

Εν ολίγοις, οι ενοικιαστές της Ψαρούς οσμίστηκαν κέρδος και σκάβουν το λάκκο της Ελλάδας. Σκάβουν τούνελ για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σκάβουν για να πάρουν τα “ασημικά” των ηλιθίων που μιλούν για “αξιοπρέπεια της δραχμής”. Σκάβουν για να συνεχίσουν να νοικιάζουν ξαπλώστρες στην παραλία της Ψαρούς. Σκάβουν υπογείως και δεν μιλούν ευθέως: Στο όνομα της Δημοκρατίας δίνουν μικρόφωνο στους χρήσιμους ηλίθιους - κι αυτοί μιλώντας για την “αξιοπρέπεια της δραχμής” εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ενοικιαστών της Ψαρούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 13:16

Σχόλια  

0 # ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ 29-05-2012 21:20
Μπράβο το άρθρο αυτό αποτελεί, αγλάισμα ,της δημοσιογραφίας .
Mόνο που το έγραψες αργά .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # naxoumenaleme 30-05-2012 00:37
Μέχρι τις τελευταίες παραγράφους καλά μας τα λέτε (σε γενικές γραμμές)με εξαίρεση ίσως τους απλουστευμένους ορισμούς σας για την αστική τάξη. Στο τέλος όμως κατρακυλάτε στην "πρετεντέριο" άποψη των "συναδέλφων" σας των Αθηνών με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογ ία και κινδυνολογία. Ειλικρινά δεν περίμενα από σας να επαναλαμβάνετε τις ίδιες ανόητες θεωρίες συνομωσίας πως θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ για να μας αγοράσουν πιο φτηνά (τις χρησιμοποιήσε σε κουραστικό βαθμό το ΠΑΣΟΚ με το γραφείο τύπου του στο MEGA) και κάτι που δεν λέτε ανοιχτά το όχημα αυτής της συνομωσίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.Αντιφάσκ ετε όταν αποδίδετε σε αυτό το συνοθύλευμα (όπως λέτε) την δυνατότητα να οργανώσει και να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.Τα λεφτά δεν τα έβγαλαν για να αγοράσουν τα ασημικά αλλά για να τα γλιτώσουν και να τα ξεπλύνουν. Αν τους κάτσει βέβαια θα τα ξαναφέρουν να ψωνίσουν και να "επενδύσουν" σε ευρώ ή δραχμή ή οβολό μετα βαίων και κλάδων. Μιας και έχετε οικονομικές γνώσεις δεν μας λέτε και για το παιχνιδάκι που έπαιζαν οι ίδιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί με τους "συναδελφους" σας των Αθηνών όταν μας έβαλαν στο ευρώ χωρίς να μας ρωτήσουν καταστρέφοντας και το τελευταίο ίχνος παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότη τας της της οικονομίας και μας οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στη σημερινή κατάσταση (άραγε η Ιταλία που είχε εθνική αστική τάξη δεν έπαθε τα ίδια?) Όλοι οι συνάδελφοί σας πανηγύριζαν τότε και έριχναν στην πυρά όποιον οικονομολόγο προειδοποιούσε για την επερχόμενη αυτοκτονία. Εγω δεν υποστήριζω φυσικά την άτακτη έξοδο σε εθνικό νόμισμα αυτή τη χρονική στιγμή αλλά σας ρωτώ τι μέλλον βλέπετε μέσα στο ευρώ? Έχετε την εντύπωση οτι με δανεικά και με αυστηρή λιτότητα θα έρθει καμιά οικονομική ανάκαμψη και κάποια νέα εθνική αστική τάξη? Σε ποια οικονομική θεωρία υπάρχει αυτό και δεν το γνωρίζω? Και αν υποθέσουμε πως όλα θα πάνε καλά θα μικρύνει το κράτος θα παταχθεί η φοροδιαφυγή θα σταματήσει η λεηλασία σε ποιά παραγωγική βάση θα στηριχτεί η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί να μας θρέψει και να ξεπληρώσει 3 γενιές δανείων? Στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό? και με ποιό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα? Απλά κοροιδευόμαστε να χουμε να λέμε. Νομισματική ένωση χωρίς αντίστοιχη πολιτική και οικονομική ενοποίηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και όποιος λέει το αντίθετο είναι ή ηλίθιος ή απατεώνας. Οι "συνάδελφοί" σας των αθηνών στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα μια χαρά κάνουν τη δουλεία τους για άλλη μια φορά. Οι πρωτοκλασσάτοι απο αυτούς μπορεί να έρθουν να αγοράσουν τα ασημικά σας με τα λεφτά που έβγαλαν στην Ελβετία. Οι υπόλοιποι (οι πολλοί) θα πεταχτούν σα στιμένες λεμονόκουπες όπως αυτοί του Alter (οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν με τα μικρόφωνα στο χέρι κατηγορούσαν όποιον απεργούσε ή διαδήλωνε) Με δραχμή ή ευρώ οι μεγαλοσυνάδελφο ί σας θα είναι και πάλι στην παραλία της Ψαρούς γιατί τελικά αυτοί και οι φίλοι τους έχουν ταξική συνείδηση, εσείς οι υπόλοιποι έχετε?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER