Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 11:35

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες χαμένες ευκαιρίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Οι συνδυασμοί κλείνουν την Κυριακή το βράδυ και μπαίνουμε στην τελική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από Δευτέρα, με ξεκάθαρο πλέον το τοπίο σε επίπεδο προσώπων, θα ξεκινήσει η σταυροθηρία των υποψήφιων συμβούλων.

Ζητούμενο όμως παραμένει το κατά πόσο θα αποσαφηνιστεί η θέση των συνδυασμών σε σχέση με τα κεντρικά ζητήματα του κάθε δήμου και της Περιφέρειας. Για τη σταυροθηρία είναι βέβαιο ότι ο καθένας θα εξαντλήσει τα προσωπικά του περιθώρια που, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα ξεκαθαρίσουν και οι συνδυασμοί τις θέσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα της κάθε περιοχής. Και όταν λέμε να ξεκαθαρίσουν, εννοούμε να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο και όχι ευχολόγιο με γενικότητες. Οι διακηρυκτικές και οραματικές προτάσεις και τα προγράμματα περισσεύουν, το συγκεκριμένο και το υλοποιήσιμο αναζητείται και ως φαίνεται δύσκολα θα κατακτηθεί.

Για να φτάσει ένας συνδυασμός στο συγκεκριμένο, χρειάζεται γνώση των προβλημάτων. Να συγκροτείται από ανθρώπους που έχουν κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά και συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο δήμος, η περιφέρεια και η χώρα. Τα προβλήματα δεν είναι πολιτικώς ουδέτερα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο κενό της απολίτικης... ωραίας ατμόσφαιρας. Οι λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές. Συνδυασμοί που δεν συγκροτούνται στη βάση της πολιτικής, αλλά στη βάση της εφόδου για κατάκτηση της εξουσίας, δεν μπορούν να προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο. Και η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου η εξουσία κατακτάται δι' εφόδου επικρατεί ο κυνισμός και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός.

Η Μεσσηνία, όπως αναφέραμε και χθες, έχει τεράστιο ζήτημα στην ανάπτυξη του εσωτερικού οδικού της δικτύου. Το πρόβλημα γνωστό και άλυτο. Η παρούσα περιφερειακή αρχή επί μια δεκαετία έκανε ελάχιστα και δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι υποσχέσεις δεν πείθουν κανέναν, πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύονται από ποσά που... δεν υπάρχουν στο ΕΣΠΑ. Τα 10 χρόνια άλλωστε είναι τόσο πολλά, που δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα εξαπάτηση. Βεβαίως επειδή η ανθρώπινη ανοχή είναι ανεξερεύνητη και ανεξάντλητη, όποιος θέλει να εξαπατηθεί μπορεί να το πράξει - αλλά να μην παραπονιέται μετά για το άθλιο οδικό δίκτυο και τις χαμένες ευκαιρίες.

Η περιοχή θα συνεχίσει να μετρά χαμένες ευκαιρίες όσο οι πολίτες ικανοποιούνται από μικροδιευθετήσεις και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις τελευταίες του συνεδριάσεις, για να καταλάβει τι θα πει χρησιμοποίηση πολύτιμων πόρων για ψηφοθηρικούς λόγους. Την ώρα που χρηματοδοτούνται καμπαναριά σε εκκλησίες και δρόμοι ελάχιστης σημασίας, τα χορτάρια πνίγουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του χωρίς διαγράμμιση και με σοβαρότατες ανάγκες σε όλα τα επίπεδα για να καταστεί στοιχειωδώς ασφαλές. Θα ήταν έτσι πολύ σημαντικό να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου με τους υπάρχοντες πόρους. Να παρουσιαστεί χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων, μικρών και μεγάλων, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων και των υπαρχόντων πόρων. Και το σημαντικότερο, με ένα άλλο υπόδειγμα στην εκτέλεση των οδικών έργων. Γιατί όταν οι συντηρήσεις δρόμων έχουν ανατεθεί αλλά οδηγούνται από παράταση σε παράταση, για γνωστούς αλλά αδικαιολόγητους λόγους, δεν μπορεί κανείς να προσδοκά κάτι περισσότερο από στασιμότητα.

Σε δήμους όπως η Καλαμάτα, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και η κυκλοφορία σε αυτή αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα. Ολοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει, πολλοί περιγράφουν το ιδεατό, αλλά ελάχιστοι δείχνουν ικανοί να σηκώσουν το πολιτικό βάρος της επέμβασης. Γιατί το να περιγράφεις το πρόβλημα ή να λες να γίνει μια μελέτη που θα δείξει αυτό ή το άλλο είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι η εφαρμογή. Να βρεις πόρους και να επιβάλεις λύση όταν θα αρχίσουν οι αντιδράσεις. Να εφαρμόσεις ρυθμίσεις και να μην κιοτέψεις στις πρώτες φωνές που θα προκληθούν από τη συνήθεια του κατεστημένου της καθημερινότητας.

Η ολοκλήρωση των συνδυασμών σε δήμους και Περιφέρεια δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα μας να διερευνήσει την εσωτερική τους συνοχή, τις ικανότητες και τις δυνατότητες. Οι ευκαιριακές συμμαχίες και οι απολίτικες στοιχίσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. Οι ισορροπίες για τη διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και η διαρκής μάχη για μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της εξουσίας θα αποτελούν διαρκή παράγοντα παράλυσης και ακινησίας. Η ευθύνη όλων μας είναι να δούμε την πραγματικότητα και να επιλέξουμε με βάση το ποιος μπορεί να προσφέρει για το κοινωνικό σύνολο και όχι για την ομάδα ή το κλειστό σύστημα μια παρέας ατάκτων.

Η εντιμότητα, η γνώση και η πολιτική συναντίληψη αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για να ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για την περιοχή μας. Διαφορετικά θα μιλάμε για άλλη μια χαμένη ευκαιρία, απολαμβάνοντας θέαμα από μικρά και μεγάλα παρεάκια που διαγκωνίζονται για καλύτερο μερτικό από την πίτα της εξουσίας.

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 18:36