Σάββατο, 09 Ιουνίου 2012 16:29

Δεν ξέρουν ούτε να βάλουν... ούτε να βγάλουν τα γίδια απ’ το μαντρί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης θυμήθηκαν πολλοί τον ξεχασμένο αγροτικό τομέα. Η διαπίστωση ότι η οικονομία μας δεν παράγει ούτε καν τα βασικά διατροφικά είδη έριξε πολλούς από τα σύννεφα της ευδαιμονίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανησυχία για έλλειψη βασικών προϊόντων αν επέλθει η ολική κατάρρευση της οικονομίας. Ανεξάρτητα από το αν θα επέλθει ή όχι η κατάρρευση, το σίγουρο είναι ότι ο αγροτικός τομέας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο - και κυρίως να αποκτήσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική αξία που του αναλογεί. Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες αδυναμίες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί το έλλειμμα οδήγησε στο μνημόνιο, και όχι το αντίθετο. Από τον φαύλο κύκλο η οικονομία δεν βγαίνει όσο η χώρα συνεχίζει, για παράδειγμα, να εισάγει από το εξωτερικό το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την κατάκτηση της εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής δημιουργεί ταυτόχρονα μια τεράστια δυνατότητα απασχόλησης. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό τρόπο το τραγικό πρόβλημα που έχουμε ως προς την απασχόληση και να μειώσουμε τον μεγάλο αριθμό ανέργων, ο πρωτογενής τομέας μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα. Μέσα από έναν νέο ελληνικό πρωτογενή τομέα μπορούμε να φτάσουμε σε μια αναβαθμισμένη βιομηχανία τροφίμων. Να συνδέσουμε την παραγωγή, την πρωτογενή και τη δευτερογενή, με τον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως με τον ελληνικό τουρισμό ποιότητας. Ολα αυτά βέβαια με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη - γιατί αγροτικός τομέας εκτός ΕΕ δεν προσφέρει εισόδημα, αλλά παραγωγή φτηνών προϊόντων ουσιαστικά για την εσωτερική αγορά.
Οι διαπιστώσεις είναι εύκολες και οι περισσότεροι συμφωνούν με αυτές, αλλά όταν φτάνουμε στο πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο αρχίζουν οι αερολογίες... Το να διαπιστώνεις ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας σε κρέας δεν λέει τίποτα. Το πώς θα αυξηθεί η παραγωγή είναι το θέμα - και για να αυξηθεί η παραγωγή χρειάζονται βοσκοί και κτηνοτρόφοι, οπότε εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι σημερινοί βοσκοί στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί, ενώ και στις οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες επίσης αλλοδαποί εργάζονται. Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται αυτό όταν η ανεργία στους νέους είναι στο 50%. Είναι απλό: Εδώ και χρόνια βγάζαμε γιατρούς, δικηγόρους και καθηγητές και κλείναμε τις σχολές φυτικής και ζωικής παραγωγής, γιατί κανένας δεν ήθελε να γίνει βοσκός και αγρότης. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα οι περισσότεροι πολίτες και τοπικοί παράγοντες χαίρονταν που έμπαιναν ανόητες βάσεις εισαγωγής, οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση και στο κλείσιμο δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ με κατευθύνσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ζωικής και φυτικής παραγωγής.
Το ελληνικό όνειρο ήθελε γραφεία και λευκά κολάρα και όχι ανθρώπους να παράγουν. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να μην έχουν δουλειά οι επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να κάνουν ούτε το βοσκό, γιατί δεν ξέρουν ούτε να αρμέξουν, ούτε να βάλουν και να βγάλουν τα γίδια απ’ το μαντρί.
Αυτό είναι το ελληνικό αδιέξοδο και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η αντίληψη δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα να διοριστούν στο ελληνικό σχολείο οι χιλιάδες απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών, να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας οι εκατοντάδες δικηγόροι και γιατροί. Αυτό, δυστυχώς για τους χιλιάδες εξαπατημένους νέους ανθρώπους, δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι καιρός λοιπόν να τεθεί τέλος στα απατηλά όνειρα και να αλλάξει ο προσανατολισμός σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το επιστημονικό δυναμικό που έχει παραγάγει και το οποίο, πλέον, ή θα αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό ή -το καλύτερο κομμάτι- θα αναζητήσει την τύχη του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχουμε ακόμα, για ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER