Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 15:27

Καθαρή απάντηση στα πλαστά διλήμματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αυριανή Κυριακή δεν είναι όπως οι άλλες. Είναι από αυτές που χαρακτηρίζουμε ιστορικές ή κρίσιμες. Είναι πλέον φανερό πως με αυτή την ψήφο μας προσδιορίζουμε και μια σειρά από εξελίξεις που θα αφορούν τη συνολικότερη πορεία της χώρας. Το πολιτικό περιβάλλον έχει βαρύνει ως αποτέλεσμα επιλογών αλλά και συνολικότερων αδιεξόδων. Κανένας δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει το κλίμα που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα κλείσει η αυριανή ημέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι μια συνηθισμένη εκλογική ημέρα και κυρίως νύχτα.

Η οικονομική κρίση και κυρίως τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που αυτή δημιούργησε είναι προφανές ότι έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους. Οι βεβαιότητες χρόνων έχουν ανατραπεί ενώ έχουν αναδειχθεί διαρθρωτικά προβλήματα και υστερήσεις που απαιτούν δραστική αντιμετώπιση. Οι πολιτικές δυνάμεις δυσκολεύονται για μια ακόμα φορά να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ενώ οι πολίτες είναι εμφανώς απροετοίμαστοι να δεχτούν σε πολλές περιπτώσεις το αυτονόητο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάθε πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό είναι παρακινδυνευμένη ενώ ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι μας ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και οι απλοϊκές προσεγγίσεις δεν βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν επιπλέον σύγχυση. Οι επιταγές της τρόικας και του μνημονίου σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «ευαγγέλιο» ή η μοναδική σωστή πολιτική. Αποτελούν όμως την επικρατούσα οικονομική συνταγή της Ε.Ε. και των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών η οποία μας επιβάλλεται γιατί όχι απλώς τους χρωστάμε αλλά επιπρόσθετα χρειαζόμαστε και νέα δανεικά για να συνεχίσουμε …να αναπνέουμε. Ωραία λοιπόν τα ανέκδοτα και οι μεγαλοστομίες αλλά η αλήθεια είναι ότι αν μας τραβήξουν τον αναπνευστήρα τα μέτρα και οι προβλέψεις του μνημονίου θα φαντάζουν με χάδια μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Αρκεί να σημειωθεί ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός θα χρειαστούν άμεσα φέτος τους επόμενους 6 μήνες πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς τα δανεικά του μνημονίου και ανεξαρτήτως αν είμαστε εντός ή εκτός ευρώ θα πρέπει να βρεθούν άμεσα από κάπου αλλού αυτά τα λεφτά, ενώ εννοείται ότι αυτό το ποσό προκύπτει μόνο μέσα από την απαρέγκλιτη είσπραξη όλων των φορολογικών εσόδων των έκτακτων εισφορών και των άλλων εισπρακτικών μέτρων που έχουν υποβληθεί με το μνημόνιο. Αυτή είναι δυστυχώς η τρομακτική πραγματικότητα των αριθμών.

Πέρα όμως από το εισπρακτικό μνημόνιο δε νομίζουμε ότι υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίζεται το άθλιο εμπόριο φαρμάκων και ανθρώπων στον τομέα της υγείας, η φορολογική ασυλία των ισχυρών συντεχνιών, η ύπαρξη κλειστών επιχειρηματικών νησίδων και το ακριβοπληρωμένο αραλίκι στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Με δύο λόγια το μνημόνιο πέρα από τις υπερβολές του σε σχέση με τη συμπίεση μισθωτών και συνταξιούχων έχει προβλέψεις που θα έπρεπε να είχαν ήδη πραγματοποιηθεί ακόμα και αν δεν υπήρχε πρόβλημα δανεισμού. Πρέπει να κατανοήσουμε τέλος ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται από τους πολιτικούς και δεν προκύπτει από επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια αλλά από τη διαμόρφωση όρων και κανόνων που αναδεικνύουν τον ανταγωνισμό. Η ορθολογική ανάπτυξη προκύπτει κυρίως μέσα από την ύπαρξη ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος που αποτελεί δυστυχώς τον αδύναμο και διαρκώς επιδοτούμενο κρίκο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το γνωστό κλισέ «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Στην οικονομία είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αδιέξοδα τα οποία στις παρούσες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα και τη δημοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος της αυριανής βραδιάς θα υπάρχει μια καθαρή απάντηση σε πραγματικά και πλαστά διλήμματα που θα επιτρέψει σε όλους μας να κοιμηθούμε λιγότερο ανήσυχοι και περισσότερο αισιόδοξοι.
Καλό βόλι.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER