Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 11:42

Να επιλέξουμε έντιμους και ικανούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μπροστά στην κάλπη θα βρεθούμε όλοι σε λίγες ώρες. Θα πρέπει να επιλέξουμε ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων. Οι κάλπες αφορούν διαφορετικά επίπεδα εξουσίας, αλλά οι ψηφοφόροι για την επιλογή τους χρησιμοποιούν τα ίδια κριτήρια. Οποιος ψηφίζει κομματικά θα πράξει το ίδιο σε όλες τις κάλπες, κι όποιος ψάχνει για εξυπηρέτηση θα βρει τον κατάλληλο υποψήφιο για να... κάνει τη δουλειά του. Υπάρχουν τέλος και κάποιοι που ψηφίζουν με βάση το ποιον θεωρούν καταλληλότερο διαχειριστή για τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης, ανεξαρτήτως κόμματος.

Οσοι ψηφίζουν με κριτήριο τα ιδεολογικά και τα κομματικά τους πιστεύω, ψηφίζουν πολιτικά. Το ίδιο πράττουν και όσοι προτάσσουν την ικανότητα, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος. Αυτοί που ψηφίζουν με βάση την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και μόνο, κάνουν κακό στο κοινωνικό σύνολο και τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό - αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη οξυδέρκεια για να το καταλάβουν.

Βασικό στοιχείο στην πολιτική επιλογή μας είναι λοιπόν η πεποίθησή μας για το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του. Αυτός που είναι ικανός εγγυάται ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Το τι είναι ικανότητα και το ποιος θα είναι ωφέλιμος για τους πολλούς είναι βεβαίως ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Η ικανότητα δεν είναι δηλαδή κάτι πολιτικά ουδέτερο. Ενα λαμόγιο π.χ. μπορεί να είναι ικανό. Τα λαμόγια όμως είναι ικανά για την παρέα τους, την οικογένειά τους και τους φίλους τους, δεν είναι ικανά και χρήσιμα για τους πολίτες και την κοινωνία συνολικότερα.

Στο επίπεδο των ευρωεκλογών, η ικανότητα έχει να κάνει άμεσα με τα πολιτικά πιστεύω του καθένα μας. Οποιος πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιοποίηση, με κοινές πολιτικές σε άμυνα κι ασφάλεια και με κοινό υπουργό Οικονομικών, έχει να επιλέξει από συγκεκριμένο καλάθι υποψηφίων, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα. Αυτός που θέλει τη διάλυση της Ε.Ε. θα επιλέξει έναν υποψήφιο που θα είναι στρατευμένος σε αυτή την ιδέα και θα... κάνει την καρδιά του πέτρα να αμείβεται από το Ευρωκοινοβούλιο για να διεκδικεί την κατάργησή του!

Στο επίπεδο των περιφερειακών εκλογών η ικανότητα προσδιορίζεται από τη γενική πολιτική φιλοσοφία αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου. Ενας υποψήφιος περιφερειάρχης οφείλει να έχει ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα για το πώς βλέπει την ανάπτυξη της περιοχής. Να έχει ένα σχέδιο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής αναπτυξιακής πλατφόρμας. Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι -και δεν είναι- ανεξάρτητα κράτη. Λειτουργούν στο πλαίσιο του γενικότερου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Πέρα όμως από τα γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα ατομικά, που αφορούν κυρίως την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητα του κάθε προσώπου. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια» και αυτό προσδιορίζει τη στάση πολλών.

Στο επίπεδο των δήμων και των τοπικών κοινοτήτων, τα κριτήρια που κυριαρχούν είναι περισσότερο προσωπικά. Τα χαρακτηριστικά της εντιμότητας, της ικανότητας, της κοινωνικότητας, της προσφοράς και της συνέπειας παίζουν βασικό ρόλο στην επιλογή. Στις μικρές κοινωνίες οι προσωπικές σχέσεις είναι ισχυρές και αυτό αποτυπώνεται πάντα στην κάλπη.

Σε λίγες ώρες, ο καθένας μας θα κληθεί να επιλέξει ψηφοδέλτιο και να σταυρώσει υποψηφίους. Είναι μια απόφαση που οι περισσότεροι ήδη την έχουν λάβει, ενώ κάποιοι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη. Ολοι μας πάντως οφείλουμε να σκεφτούμε ξανά την επιλογή μας: Να είμαστε σίγουροι ότι δεν θυσιάζουμε το μέλλον της χώρας και της περιοχής.

Εχουμε χρέος να επιλέξουμε αυτούς που θεωρούμε πολιτικά ικανούς και προσωπικά έντιμους. Αν το πράξουμε με ευθύνη και συνέπεια, όλα θα πάνε καλά για τον καθένα μας και για όλους μας.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 18:10