Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 16:04

Επικέντρωση στα μεγάλα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επικέντρωση στα μεγάλα

Η απερχόμενη ομάδα Τατούλη πρόσφερε την Τετάρτη μια ακόμα παράσταση, η οποία πέρασε τα στενά όρια της Πελοποννήσου και έγινε αντικείμενο πανελλήνιου σχολιασμού.

Θαύμασε το πανελλήνιο τον μεστό και γεμάτο νοήματα λόγο τής επί 9 χρόνια αντιπεριφερειάρχη. Απόλαυσε επίσης τον τρικούβερτο καβγά, ο οποίος κάνει πλέον καριέρα σε όλες τις ριάλιτι τηλεοπτικές εκπομπές. Με δυο λόγια, το σκηνικό μετατράπηκε σε τηλεοπτικό... παρατράγουδο. Είναι γεγονός ότι με κόπο και ταλέντο κερδήθηκε μια θέση στα τηλεοπτικά πλατό, η οποία μπορεί να χρειαστεί και να ανοιχτεί μια καινούργια καριέρα! Το τηλεοπτικό παρατράγουδο είναι πάντως το τέλος που αξίζει σε μια περιφερειακή αρχή που πήγε τον τόπο πίσω, πολιτικά, οικονομικά και αισθητικά.

Ο ηττημένος των εκλογών αξίζει γενικώς το σεβασμό και την κατανόηση. Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε προεκλογικά, ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια. Το εκλογικό σώμα δικαίωσε τις απόψεις μας και έδωσε την απάντησή του με σαφή και μη αμφισβητούμενο τρόπο. Δεν θα είχε έτσι κανένα νόημα να ασχοληθούμε ξανά με την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, αν δεν διαπιστώναμε μετά την παράσταση της Τετάρτης ότι δεν έχουν καταλάβει ούτε πώς έχασαν ούτε γιατί έχασαν. Η επίδειξη αλαζονείας και ενός ιδιότυπου τσαμπουκά δεν χαρακτηρίζει τη στάση μόνο της αντιπεριφερειάρχη, αλλά και του απερχόμενου περιφερειάρχη.

Οποιος μπήκε στον κόπο να διαβάσει ή να δει ολόκληρη τη συνέντευξη και αυτά που είπε ο απερχόμενος περιφερειάρχης, θα νόμιζε ότι ο χαμένος είναι κερδισμένος. Το μεγαλείο ξεχείλιζε σε κάθε πρόταση. Η αντίληψη της ιδιοκτησίας την οποία θα... προστατεύσει από τους... εχθρούς τους οποίους επέλεξε ένας... παραπλανημένος λαός, ξεχυνόταν σαν ποτάμι σε κάθε λέξη, σε κάθε σήκωμα του βλέμματος στο άπειρο. Μας κάνει βέβαια τη χάρη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, αλλά δεν θα συγχαρεί το νικητή γιατί τον θεωρεί υβριστή. Παριστάνει τον θεσμικό ενώ δεν αντιλαμβάνεται ότι τον νικητή δεν τον συγχαίρεις ως φίλο, αλλά ως αντίπαλο που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν συγχαίρεις το πρόσωπο, αλλά αυτό που πλέον συμβολίζει. Οσο για το τι αποτελεί ύβρη, όταν έχει προηγηθεί το σόου της αντιπεριφερειάρχη, ισχύει το «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»!

Η ηγεσία της περιφερειακής αρχής κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποχωρήσει εντελώς απαξιωμένη. Ο καθένας προφανώς επιλέγει τον τρόπο που θα αποχωρήσει, αλλά και το πώς θα προστατέψει ή θα καταστρέψει την υστεροφημία του.

Το πολιτικό γεγονός δεν είναι βέβαια οι καβγάδες αυτών που αποτελούν παρελθόν, αλλά το πλαίσιο που έθεσε ο νικητής των εκλογών και νέος περιφερειάρχης από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι δηλώσεις του νέου περιφερειάρχη, τόσο το βράδυ των εκλογών όσο και τη Δευτέρα στην Τρίπολη, έθεσαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας. Πιθανόν σε αυτό να οφείλεται και ο μεγάλος εκνευρισμός στη συνέντευξη των χαμένων την Τετάρτη. Ο νέος περιφερειάρχης έκανε ανοίγματα στις παρατάξεις του ευρύτερου ιδεολογικού και πολιτικού χώρου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι δεν θα παραλάβει τίποτα αν δεν ελεγχθεί εξονυχιστικά.

Η... μετάφραση είναι εύκολη και απολύτως κατανοητή. Αν κάποιοι από το παλιό σύστημα εκτιμούσαν ότι η νέα ηγεσία θα τους χρειαστεί για να συγκροτηθεί πλειοψηφία ελέω απλής αναλογικής, μάλλον έκαναν λάθος. Επίσης κάνουν τεράστιο λάθος όσοι προσδοκούν κουκουλώματα και συμψηφισμούς, είτε βρίσκονται στο στρατόπεδο των νικητών είτε των ηττημένων. Η περπατησιά του καθενός σε αυτά είναι γνωστή και δεν νομίζουμε ότι θα αλλάξει τώρα.

Πέρα όμως από τους φακέλους και τις ντουλάπες που ορθά θα ανοιχτούν και θα ελεγχθούν, το κύριο είναι το νέο πλαίσιο αρχών που έθεσε ο νέος περιφερειάρχης - και για αυτό θα ελέγχεται ο ίδιος συστηματικά από εδώ και στο εξής. Πρώτον, απολύτως θετική η θέσπιση συστήματος «Διαύγειας» στις Αναπτυξιακές, έτσι ώστε να μαθαίνουν όλοι ποιος και γιατί πληρώνεται μέσα από αυτές τις εταιρείες. Δεύτερον, εξαιρετική η δέσμευση για σύναψη συνολικών προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους και τους φορείς, έτσι ώστε να τελειώσει η ενασχόληση της Περιφέρειας με μικροέργα και η άσκηση μικροπολιτικής μέσω αυτής της διαδικασίας. Τρίτον και σημαντικότερον, η επικέντρωση της Περιφέρειας στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Το πλαίσιο που τέθηκε είναι ορθολογικό και απολύτως λειτουργικό. Μόνο έτσι μπορεί η Περιφέρεια να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Το παλιό, καλό θα ήταν να σταματήσει να κραυγάζει, να δει τι μπορεί να συμμαζέψει και να αποχωρήσει ησύχως. Το νέο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να επικεντρωθεί στα μεγάλα. Αυτό έχουν ανάγκη η περιοχή και οι πολίτες της.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 18:56

NEWSLETTER