Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 22:13

Η ώρα της πολιτικής και οικονομικής ενηλικίωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ώρα της πολιτικής και οικονομικής ενηλικίωσης

Είμαστε και επίσημα από σήμερα σε τροχιά βουλευτικών εκλογών.

Ολα δείχνουν ότι στις 7 Ιουλίου θα έχουμε νέα κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό. Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τις δημοσκοπήσεις, που πλέον τις πιστεύουν όλοι, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχουμε επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως αυτή την γνωρίζαμε την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση είχε προκύψει στις εκλογές του 2009, ήταν η πρώτη κυβέρνηση που κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και άντεξε μόλις 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορα σχήματα, για να φτάσουμε στην κυβέρνηση του αντιμνημονίου που έγινε μνημονιακότερη των μνημονιακών και έκλεισε χθες τον κύκλο της.

Τα κόμματα που αναδείχθηκαν μέσα στο καμίνι της κρίσης έχουν εξαϋλωθεί ή έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών πιθανολογείται ότι θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του μετώπου της αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας. Η υποχώρηση του αντιμνημονιακού λαϊκισμού δεν σημαίνει βέβαια ότι ξεμπερδέψαμε πολιτικά με τις συνωμοσιολογικές και ανορθολογικές θεωρίες, το αντίθετο, είναι παρούσες και υπαρκτές. Η ποιοτική διαφορά βρίσκεται στο ότι αυτές είναι διάσπαρτες και δεν μπορούν να ενοποιηθούν κάτω από μια ευρύχωρη ταμπέλα, όπως αυτή του μνημονίου, που οδήγησε αγκαλιασμένες στην ίδια πλατεία όλες τις πολιτικές φυλές του ανορθολογισμού, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά.

Ο αριστεροδεξιός λαϊκίστικος συνασπισμός που κυβέρνησε την τελευταία τετραετία ήταν αρκετά διδακτικός και συνέβαλε στην πολιτική ωρίμανση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Αν αξιοποιηθεί το θετικό αυτό στοιχείο, θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μέσα από μια πολιτική κανονικότητα. Η νέα κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταματήσουν να σκιαμαχούν. Να αφήσουν τις μάχες με τους ανεμόμυλους στους ειδικούς του πολιτικού ανορθολογισμού και να επικεντρωθούν στα βασικά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και κεκτημένο. Η χώρα για να μπορεί να διανείμει θα πρέπει να παράγει στα πλαίσια της νέας οικονομίας. Καλά τα ραπανάκια και οι σαχλαμάρες για την οικονομική αυτάρκεια, αλλά είναι καιρός να ενηλικιωθούμε πολιτικά και οικονομικά.

panagopg@gmail.com