Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 00:52

Οι υποψήφιοι βουλευτές και τα… συμπληρώματα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στα κόμματα αποτελεί πάντα πονοκέφαλο για την ηγεσία τους.

Καθρεφτίζουν ταυτόχρονα την επιρροή των κομμάτων στην κοινωνία αλλά και την κατάσταση εσωτερικής υγείας των κομμάτων. Οταν ένα κόμμα βρίσκεται κοντά στην εξουσία έχει να επιλέξει μεταξύ πλήθους στελεχών, τα οποία πιέζουν για να τους δοθεί μια ευκαιρία να δείξουν την αξία τους και να πάρουν θέση στο μοίρασμα της εξουσίας που έρχεται. Αντίθετα, όταν ένα κόμμα βρίσκεται στα κάτω του, δεν βρίσκει ισχυρούς υποψηφίους και προσπαθεί με ένα δύο πρόσωπα να δώσει τη μάχη, βάζοντας γύρω τους... συμπληρώματα. Ενα κόμμα με ισχυρή ηγεσία και εσωτερικές διαδικασίες καταρτίζει το ψηφοδέλτιο με βάση το σχεδιασμό του, μακριά από πιέσεις παραγόντων και προυχόντων.

Οι πληροφορίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στη Μεσσηνία δείχνουν ξεκάθαρα το τι επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων. Στη Ν.Δ. η πληθώρα των υποψηφίων έχει δημιουργήσει προβλήματα. Οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί δεν ήταν ορθά δομημένες. Το ψηφοδέλτιο είχε «κλειδώσει» χωρίς να λαμβάνει υπόψη την τελική ρύθμιση για την ποσόστωση των γυναικών, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν ισορροπίες και συμφωνίες. Στη συνέχεια δεν επιλέχθηκε ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα. Η συγκρότηση σύρθηκε για μήνες, με αποτέλεσμα να είναι όλοι και όλα στον αέρα. Η αστοχία αυτή θα έχει συνέπειες - το πόσο σημαντικές είναι θα το μάθουμε το βράδυ των εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή της υποψηφιότητας Χαρίτση προσπαθούν να δώσουν ειδικό βάρος στο ψηφοδέλτιο. Η επιλογή έχει λογική σε κεντρικό επίπεδο. Στη Μεσσηνία θα εκλεγεί στην καλύτερη περίπτωση ένας βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια και ένταση στο παρασκήνιο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα ψηφοδέλτια που λειτουργούν με φαβορί και συμπληρώματα δεν λειτουργούν θετικά στην εκλογική δύναμη των κομμάτων. Το τι συνέπειες θα υπάρξουν θα το μάθουμε και εδώ το βράδυ των εκλογών.