Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 15:19

Φταίνε όλοι αυτοί και όχι ο Χατζηπετρής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμα επεισόδιο του πολύκροτου τοπικού σίριαλ «Πού θα πάνε τα σκουπίδια». Από αύριο πρέπει να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές γιατί λήγει και η τελευταία από τις τελευταίες προθεσμίες... Από Δευτέρα θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα σε αυτούς που εναποθέτουν στις χωματερές τα σκουπίδια, δηλαδή στους δήμους. Τα πρόστιμα, επειδή δεν πρόκειται να τα πληρώσουν οι δήμαρχοι από την τσέπη τους, εννοείται ότι θα τα μετακυλίσουν αργά ή γρήγορα στους πολίτες, μέσα από την αύξηση των τελών καθαριότητας.

 

Το πώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει κανείς όλα τα επεισόδια του σίριαλ που παίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Η κεντρική ιδέα είναι «...δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε αυτοί, φταίει ο Χατζηπετρής».

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, στο νέο επεισόδιο η Περιφέρεια μέσω «κύκλων» -α, ρε μεγαλεία!-διαμηνύει στου δήμους «να μεριμνήσουν, ως οφείλουν από την νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ, για την χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών, ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα». Οι δήμαρχοι από την άλλη πλευρά, μέσω δηλώσεων του προέδρου της ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα, επιστρέφουν το μπαλάκι της ευθύνης και διαμηνύουν ότι: «Δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε τα πρόστιμα για τις χωματερές. Εμείς θα αρχίσουμε τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον υπαλλήλων και πολιτικών υπευθύνων για την έλλειψη πολιτικής στη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου τόσα χρόνια». Μετά από μερικά χρόνια στα δικαστήρια -και αφού τα συνήθη κορόιδα θα έχουν πληρώσει το λογαριασμό- θα εμφανιστεί ο... Χατζηπετρής περήφανος και θα αναλάβει την ευθύνη!

Πέρα όμως από την πλάκα και την απροκάλυπτη επιχείρηση μεταβίβασης των ευθυνών, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι πολίτες όλης της Νότιας Πελοποννήσου κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβά από την τσέπη τους την αδυναμία των πολιτικών παραγόντων της περιοχής να βρουν νόμιμη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εδώ και χρόνια όλες οι πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες κάθε βαθμίδας και κάθε κόμματος, πολιτεύονταν με τη λογική «να πάνε τα σκουπίδια στο... φεγγάρι, για να μην έχουμε εμείς πολιτικό κόστος». Ολα αυτά τα χρόνια δεν πλήρωναν πολιτικό κόστος, πουλώντας διαμεσολάβηση, διεκδίκηση και «επανάσταση» εκ του ασφαλούς. Εφτασε όμως η ώρα της αλήθειας, του λογαριασμού, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες!

Αυτή είναι η τεράστια ευθύνη του συνόλου πολιτικών δυνάμεων και προσώπων που, στη λογική «θα υπάρξουν αντιδράσεις» ή «θα έχουμε κόστος», αλλά και γιατί βολεύονταν με την άναρχη και μισο-παράνομη κατάσταση που κυριαρχούσε, άφησαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι απλώς μια μικρογραφία αυτού που έχει συμβεί στο σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Η μεταβίβαση της ευθύνης μεταξύ πολιτικών προσώπων οποιασδήποτε βαθμίδας από τη μια μεριά, και η μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων για το μέλλον από την άλλη, είναι η πρακτική που πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα. Περιφέρεια και δήμοι ας αφήσουν τους «κύκλους» και τις «τεθλασμένες» και ας σπεύσουν έστω και τώρα να βρουν λύση που θα αποτρέπει τα πρόστιμα αλλά και τον κίνδυνο να μείνουμε καλοκαιριάτικα με τα σκουπίδια στους δρόμους. Οσο ο ένας νομίζει ότι το πρόβλημα αφορά τον άλλο και όσο συνεχίζονται οι ασκήσεις επιβολής... μεγαλείου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πνιγούμε είτε στα σκουπίδια είτε στα πρόστιμα.

Στις συνθήκες που βρισκόμαστε ως οικονομία και κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπεκφυγής και ανοχής. Το «φταίνε όλοι», όσο ισοπεδωτικό κι αν ακούγεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια την πραγματικότητα.

 

panagopg@gmail.com