Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 15:10

Να αποφύγουν τα χειρότερα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Να αποφύγουν τα χειρότερα

Ο εκνευρισμός και η ανησυχία για αυτά που έρχονται είναι έκδηλα στην ηγεσία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής.

Σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε τοποθέτηση, ξεχειλίζει η αγωνία για το τι θα ακολουθήσει από 1η Σεπτεμβρίου. Είχαν μάλλον πιστέψει ότι δεν θα χάσουν ποτέ την εξουσία και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν οριστικά παρελθόν. Προσπαθούν, και αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλες τις ανακοινώσεις, να πείσουν ότι θα συνεχίσουν με κάποιον τρόπο να επηρεάζουν τα δρώμενα στην Περιφέρεια. Δεν ξέρουμε αν προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ή κάποιους άλλους, αλλά η αγωνία τους είναι έκδηλη.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία δεν εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και εταιρείας συμφερόντων του αδερφού Τατούλη για την εκτέλεση έργου, έχει κομβική σημασία. Δικαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν ότι αυτή η πρακτική, ακόμα κι αν θεωρείται νόμιμη, δεν είναι ηθική. Με τη συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε και μη νόμιμη! Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο ηχηρό καμπανάκι για αυτά που θα ακολουθήσουν. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή έχει εκκρεμότητες και αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στη νέα αρχή. Η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαμορφώνεται χωρίς να χρειάζονται οι ψήφοι της. Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης δείχνει ότι επιθυμεί συνεργασίες, ρίχνει γέφυρες και διαμορφώνει μια πλειοψηφία η οποία δεν θα εξαρτάται από το παλιό σύστημα. Η πραγματικότητα αυτή προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό σε όσους υπολόγιζαν να κάνουν παιχνίδι χρησιμοποιώντας το όπλο της απλής αναλογικής.

Ο «παίκτης» Τατούλης αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πλέον χαρτιά στα χέρια και η παρτίδα έχει τελειώσει. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι συνήθεις επιθέσεις κατά των… σκοτεινών κέντρων προκαλούν μόνο θυμηδία και λύπηση. Οι αιτιάσεις για στοχοποίηση της οικογένειας Τατούλη μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία βάση, ούτε κανένα ηθικό ή πολιτικό έρεισμα. Το παιχνίδι έχει τελειώσει, και όσο νωρίτερα το κατανοήσουν τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να διαχειριστούν την ήττα και την επόμενη ημέρα. Η αποδοχή της ήττας και η έκφραση συγχαρητηρίων στο νικητή είναι απαραίτητα στοιχεία πολιτικού πολιτισμού. Η παροχή στοιχείων και η λεπτομερής ενημέρωση της νέας αρχής, έτσι ώστε να αναλάβει κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου, αποτελεί υποχρέωση. Από 1η Σεπτεμβρίου ως αντιπολίτευση η ομάδα Τατούλη οφείλει να ασκήσει κριτική για τα πεπραγμένα της νέας αρχής, να ψηφίσει ή να καταψηφίσει τις προτάσεις της. Εχει όμως υποχρέωση να παραδώσει πρώτα στοιχεία και φακέλους, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και ο πολιτικός πολιτισμός.

Ο νέος περιφερειάρχης έχει ξεκινήσει συναντήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες και ενημερώνεται από τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες για τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Η πρακτική αυτή ενοχλεί και προκαλεί αδικαιολόγητο εκνευρισμό στην κλειστή ηγετική ομάδα της απερχόμενης περιφερειακής αρχής. Δεν γνωρίζουμε αν σκοπεύουν να φύγουν αφήνοντας το κλειδί στο χαλάκι, αλλά ακόμα κι έτσι η παροχή εξηγήσεων είναι υποχρέωση.

Το συμφέρον της Πελοποννήσου είναι να υπάρξει ομαλή παράδοση και ενημέρωση για όλα τα θέματα. Η νέα περιφερειακή αρχή έχει ευθύνη να ελέγξει τι παραλαμβάνει και να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων όσα κατήγγειλε τόσο αυτή όσο και οι άλλες παρατάξεις, κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους και αυτό αποτελεί υποχρέωση της.

Το σημαντικότερο όμως είναι το ξεμπλοκάρισμα των αναγκαίων έργων. Οι ασφαλτοστρώσεις που σέρνονται επί μήνες, τα έργα που όλο ολοκληρώνονται κι όλο στη μέση είναι, η ετοιμότητα μελετών για την ένταξη και δημοπράτηση έργων του ΕΣΠΑ, είναι τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής. Μια περιφερειακή αρχή κρίνεται πάντα από την αποτελεσματικότητα και το έργο που παράγει. Δεν κρίνεται από τις μεγαλοστομίες και την έκφραση προθέσεων, αλλά από το ομιλούν έργο. Μπορεί μεν να επιβιώνει στήνοντας πελατειακά δίκτυα και συστηματάκια στην επικοινωνία, αλλά και αυτά έχουν όρια. Οταν δεν υπάρχει έργο, τίποτα δεν αποδίδει.

Η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει να μάθει από τα λάθη των προηγουμένων και να κινηθεί αποκλειστικά στην κατεύθυνση της παραγωγής έργου. Αυτό είναι τελικά που θέλουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Πελοποννήσου. Μια περιφερειακή αρχή που δεν θα μιλά πολύ, αλλά θα δουλεύει πολύ. Μια περιφερειακή αρχή που δεν θα κάνει συνεχώς καβγάδες, αλλά συνθέσεις. Μια περιφερειακή αρχή που θα κινείται με σύνεση και διαφάνεια.

Το καινούργιο μπορεί και πρέπει να επικρατήσει απέναντι στο καταδικασμένο και απαξιωμένο παλιό. Η σωστή ώρα της αποχώρησης για κάποιους ήταν πριν τις εκλογές. Δεν τα μέτρησαν καλά και έχασαν. Τώρα και να θέλουν να φύγουν δεν μπορούν. Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποφύγουν τα χειρότερα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 21:06

NEWSLETTER