Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 17:07

Η εκλογική ανταμοιβή «στα καλά παιδιά»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η εκλογική ανταμοιβή «στα καλά παιδιά»

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ιδιαίτερο στοιχείο είναι τα πρόσωπα των βουλευτών και ποιοι τελικά εκλέγονται. Το «παιχνίδι» της εκλογής στις περισσότερες των περιπτώσεων κρίνεται από τον τρόπο που συγκροτείται το ψηφοδέλτιο.

Οι ηγεσίες των κομμάτων όταν θέλουν να «σπρώξουν» έναν υποψήφιο και να επιτύχουν την εκλογή του φροντίζουν να στήσουν ένα ψηφοδέλτιο φιλικό προς την υποψηφιότητά του. Στην περίπτωση που θέλουν να «κοντύνουν» κάποιον φροντίζουν να έχει ισχυρό αντίπαλο ή αντιπάλους, οι οποίοι θα λειτουργούν υπονομευτικά απέναντί του.

Πέρα όμως από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου έχει στη συνέχεια μεγάλη σημασία το δίκτυο, πάνω στο οποίο πατάει μια υποψηφιότητα. Ενας επιτυχημένος γιατρός έχει πάντα μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής από έναν αγρότη, ένας δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία αιχμής και επαφής με τον κόσμο έχει περισσότερες γνωριμίες από έναν ιδιωτικό υπάλληλο. Υπάρχουν δηλαδή επαγγέλματα τα οποία συγκροτούν από μόνα τους δίκτυα, ενώ μεγάλη αξία έχουν τα παραδοσιακά οικογενειακά και βέβαια τα κομματικά δίκτυα. Σημαντικό είναι τέλος ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει στοιχειωδώς την προεκλογική του καμπάνια.

Παρατηρώντας το ποιοι εκλέγονται βουλευτές στη Μεσσηνία μπορεί με ευκολία να διαπιστώσει ο καθένας μας όλα τα βασικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν. Ορισμένοι ευνοήθηκαν από τον τρόπο συγκρότησης του ψηφοδελτίου, άλλος είχε ισχυρό δίκτυο προώθησης, άλλος ισχυρή κομματική στήριξη. Ολοι διέθεταν κάποιο πλεονέκτημα που τους οδήγησε στην εκλογή τους. Πέρα όμως από τα γενικά έχει αξία να σταθεί κάποιος στους δύο υποψηφίους που ήρθαν πρώτοι στα κόμματά τους. Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 20.609 ψήφους παραμένει πρώτος στη Ν.Δ. παρότι εκλέγεται βουλευτής από τη δεκαετία του ‘90. Το παλιό αντιστέκεται και επιβραβεύεται και ο λόγος που αυτό συμβαίνει έχει να κάνει με το ότι έχει καταχωρισθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως «το καλό παιδί» που «ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Μεσσηνίας». Το ίδιο αφήγημα οικοδομεί και ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης που ήρθε πρώτος στον ΣΥΡΙΖΑ. Με διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις στις δημοτικές αρχές κατάφερε να αποκτήσει διακομματικές συμπάθειες και ευρύτερο ακροατήριο, κάτι που εκφράστηκε εμφατικά στην κάλπη. Συμπέρασμα, όποιος καταφέρει να καταχωρισθεί στην κοινή γνώμη ως «καλό παιδί» που προσπαθεί για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, ανταμείβεται εκλογικά.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 16:43

NEWSLETTER