Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 14:04

Το λογικό αποτέλεσμα της προχειρότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το λογικό αποτέλεσμα της προχειρότητας

 

Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες.

Το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επίλυση των στρεβλώσεων που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Είχαμε επισημάνει από την περίοδο της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης ότι στην πορεία θα υπάρξουν ζητήματα, τα οποία θα ξεπεραστούν με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύει την εξουσία των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Η στρέβλωση που δημιουργούσε το διπλό εκλογικό σύστημα ήταν προφανής, δεν μπορούσε να την δει μόνο όποιος ήταν τυφλωμένος από ιδεολογική προκατάληψη ή ήθελε να προωθήσει πολιτικά τυχοδιωκτικά παζάρια. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας όταν μετρούσαν υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές και έβλεπαν σε πολλές από αυτές τους προφανείς πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς. Φτάσαμε έτσι να εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία του 50% των ψηφοφόρων ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης και να μην ελέγχει το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά να είναι όμηρος μιας αστείας μειοψηφίας ή του βασικού πολιτικού αντιπάλου.

Ηταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στην απολύτως λογική ανάγκη να μειωθούν οι αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων προς όφελος της εξουσίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν και ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα να ζητούν από το νέο υπουργό να τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν πλειοψηφίες και ταυτόχρονα να έχουν την ευχέρεια να λαμβάνουν αποφάσεις. Να διοικούν δηλαδή με τη δύναμη της πλειοψηφίας που τους δίνει το 50% των ψήφων στους δήμους και τις περιφέρειες.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε ποιες θα είναι ακριβώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, είναι όμως φανερό ότι οδηγούμαστε σε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τις εξουσίες των συμβουλίων και θα ενισχύουν αυτές των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Για να αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι αυτά που σχεδιάζονται με προχειρότητα, όπως η υποτιθέμενη απλή αναλογική, οδηγούν τελικά σε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται πως πάνε να διορθώσουν.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 12:40