Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 11:45

Ο λιγνιτωρύχος Δον Κιχώτης κατά των ανεμογεννητριών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Πολιτεία ο καβγάς για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην Πυλία θα ήταν άνευ ουσίας καθώς τα θεσμοθετημένα όργανα θα έπρεπε απλώς να ελέγξουν αν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σύμφωνη με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ενέργεια ή αν συγκρούεται με τα υπόλοιπα χωροταξικά σχέδια. Στη χώρα όμως που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα τα Εθνικά Χωροταξικά Σχέδια δεν έχουν καμία ισχύ καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από κακογραμμένες εκθέσεις ιδεών και γενικόλογα ευχολόγια. Τα χωροταξικά σχέδια συντάχθηκαν στο πόδι και εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες του πελατειακού συστήματος που τρέφεται με εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις. Για να εφαρμοστούν θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και διοικητικές αποφάσεις τα οποία όμως δεν εκδίδονται ποτέ και έτσι οι Ελληνες παραμένουν όμηροι και πελάτες των πολιτικών οι οποίοι δίνουν άδειες λειτουργίας κατ' εξαίρεση ή κατά παρέκκλιση του ανεφάρμοστου νόμου. Ετσι λοιπόν οι πολιτικοί πουλούν υποχρέωση στους επενδυτές και εισπράττουν ψήφους για να επανεκλεγούν και να ψηφίσουν νέους ανεφάρμοστους νόμους. Ο φαύλος κύκλος της παρακμής θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την πλήρη χρεοκοπία. Για την ακρίβεια θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουμε οι περισσότεροι ότι είναι αδύνατον να ζήσουμε εφαρμόζοντας μόνο το νόμο της ζούγκλας του πελατειακού κράτους.

Μέχρι λοιπόν να αντιληφθούμε ότι η παρακμή είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το... Δον Κιχώτη του αστικού πολιτισμού να πολεμάει τις ανεμογεννήτριες για να δημιουργήσει λιγνιτωρυχεία σε μια χώρα που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της με φωτοβολταϊκά. Δεν φταίει όμως μόνο ο... Δον Κιχώτης για το βασίλειο του παραλόγου. Φταίνε όλοι οι Ελληνες πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί που δημιούργησαν το πελατειακό τέρας για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Οι ανίκανοι αυτοί εξόρισαν από την πολιτική σκηνή οποιονδήποτε ικανό μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ενεργειακό σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η ηλιακή ενέργεια που εν δυνάμει μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα αρκεί όχι μόνο για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και για την κάλυψη μεγάλου τμήματος αναγκών της Ευρώπης. Είναι ηλίθιοι οι Γερμανοί που προωθούν το πρόγραμμα “Ηλιος”;  Ισως τελικώς και να μην είναι και τόσο έξυπνοι αφού πιστεύουν ότι θα συνεννοηθούν με αυτούς που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν λιγνιτωρυχεία σε μια χώρα που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με φωτοβολταϊκά. Ισως πάλι να είναι τόσο έξυπνοι ώστε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε πλήρως για να μπορέσουν στο μέλλον να αγοράσουν ακόμα πιο φτηνή ηλιακή ενέργεια από μια πάμφτωχη τριτοκοσμική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των γερμανικών προθέσεων αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ενεργειακή χρεοκοπία καθώς από τη μια πλευρά καταρρέει η πάλαι ποτέ ισχυρή ΔΕΗ και από την άλλη δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. Με τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν θα ασχοληθώ σήμερα καθώς είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα χυθεί πολύ... μελάνι τόσο για το μέλλον της επιχείρησης όσο και για τα καμώματα εκείνων που θα επιχειρήσουν να συγκρουστούν με τις προνομιούχες συντεχνίες που οι ίδιοι εξέθρεψαν στο παρελθόν. Οσον αφορά το... ανύπαρκτο ενεργειακό σχέδιο αρκεί να υπενθυμίσω ότι οι ανόητοι που μας κυβερνούν έβαλαν τους αγρότες να δαπανήσουν χρήματα για φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια “ανακάλυψαν” ότι δεν υπάρχει δίκτυο για την ενέργεια που θα παραχθεί. Αντί λοιπόν να ξεκινήσουν τον απαιτούμενο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου προτιμούν να συζητούν για… λιγνιτωρυχεία στην Πυλία. Αντί να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, προτιμούν να παριστάνουν τον Δον Κιχώτη του αστικού κόσμου και να παλεύουν με ανεμογεννήτριες για να φτιάξουν λιγνιτωρυχεία. Ελεος! Οχι άλλο κάρβουνο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 11:48