Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 14:19

Να τελειώνουν οι… εξυπνάδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ψηφίζονται τις επόμενες ημέρες οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση της παράταξης του εκλεγμένου δημάρχου και περιφερειάρχη, αφορούν ειδικότερα τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών και των αρμοδιοτήτων σε αυτές.

Η βασική λογική είναι η διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας μέσω των επιτροπών και σε βάρος των συμβουλίων. Είχαμε επισημάνει από αυτή τη στήλη έγκαιρα ότι εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα αν εφαρμοστεί το διπλό εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς χωρίς να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων. Η νέα κυβέρνηση με τη σειρά της νομοθετεί με βάση τις επιδιώξεις των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών. Και οι δύο τρόποι νομοθέτησης είναι εσφαλμένοι, γιατί γίνονται με βάση τη συγκυρία και τις πρόσκαιρες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοσε την απλή αναλογική θέλοντας να βάλει από το παράθυρο τον ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση και να ελέγξει μέσα από νταραβέρι τη λειτουργία σε δήμους και περιφέρειες -απέτυχε εκκωφαντικά. Η παρούσα κυβέρνηση έχοντας την πλειοψηφία των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών θέλει να ενισχύσει την εξουσία τους, παραβλέποντας όμως ότι μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αρχές που θα τις βρει μπροστά της.

Το πρώτο που οφείλουν όλοι να κατανοήσουν είναι ότι οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνονται μέσα από ευρύτερες συναινέσεις, τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών παραγόντων. Τα επόμενα χρόνια η κατάσταση μοιραία θα κυλήσει μέσα από μία υποβαθμισμένη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα μετατραπούν αναγκαστικά σε λέσχες προβληματισμού και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις επιτροπές. Αυτό δεν μπορεί να είναι όμως ο μόνιμος τρόπος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται ένα νέο εκλογικό σύστημα που να λαμβάνει υπόψη του την εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με το 50+1 των ψηφοφόρων και να του δίνει τις αντίστοιχες εξουσίες στα όργανα διοίκησης. Τα παιχνίδια με τους εκλογικούς νόμους και οι εξυπνάδες με τις αλλαγές στις αρμοδιότητες πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν. Ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίζει δημάρχους και περιφερειάρχες με εξουσίες, που θα λογοδοτούν και θα λειτουργούν σε θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας. Αυτό χρειάζεται η αυτοδιοίκηση και αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 14:04