Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 19:31

Χάνουν το χρόνο… ψάχνοντας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χάνουν το χρόνο… ψάχνοντας

 

 

Μπαίνουμε από σήμερα στην τελική ευθεία για την ανάληψη της εξουσίας από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Η διαδικασία ξεκινάει με τις ορκωμοσίες οι οποίες πραγματοποιούνται αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο, συνεχίζεται με την εκλογή προέδρων συμβουλίων τέλος του μήνα και από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν πλήρως τα καθήκοντά τους οι νέες τοπικές αρχές. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί πλέον κάποιος είναι ότι το χρονικό διάστημα που ο νόμος δίνει μετά τις εκλογές στις παλιές δημοτικές και περιφερειακές αρχές είναι εξαιρετικά μεγάλο. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργεί διαλυτικά για δήμους και περιφέρειες.

Οταν θεσπίστηκε η διάταξη των τριών και πλέον μηνών ίσως να είχε μία λογική, κυρίως για το κλείσιμο του οικονομικού έτους, μιας και οι εκλογές παλιά γινόντουσαν το φθινόπωρο και οι νέες τοπικές αρχές αναλάμβαναν από 1η του έτους. Τώρα πια αυτό δεν έχει καμία αξία και σημασία. Είναι παράδοξο οι κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν ακριβώς την επομένη των εκλογών και να περιμένουμε μήνες για να αναλάβουν εξουσία δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Το διάστημα που μεσολαβεί από την ετυμηγορία του λαού μέχρι την ανάληψη της εξουσίας υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι διάφοροι φροντίζουν να κλείσουν λογαριασμούς και υποθέσεις, αλλά και να εξυπηρετήσουν την τελευταία στιγμή της εξουσίας τους φίλους και συστήματα υποστηρικτών. Αποτελεί λοιπόν ζήτημα ανωμαλίας το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί γιατί ούτε οι καινούργιες δημοτικές αρχές προετοιμάζονται ούτε οι παλιές λειτουργούν με βάση την ολοκλήρωση του προγράμματός τους, αλλά με κύριο στόχο να μην βρεθούν εκτεθειμένες μετά την απομάκρυνση από την εξουσία.

Με βάση λοιπόν αυτή την πραγματικότητα οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα αναλάβουν αρχές του μήνα, το πρώτο πράγμα που οφείλουν να πράξουν είναι να ελέγξουν το τι ακριβώς παραλαμβάνουν και να δουν με προσοχή τις αποφάσεις των τελευταίων μηνών. Και αυτό όχι για λόγους που έχουν να κάνουν υποχρεωτικά με ζητήματα κακοδιαχείρισης, αλλά με το ότι οι αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος είναι εξ ορισμού ύποπτες αν δεν έχουν συναποφασιστεί με τις νέες αρχές. Επιπρόσθετα υπάρχει χρόνος για διόρθωση κάποιων από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε να μην μεταβληθούν σε βαρίδια. Ο έλεγχος είναι το πρώτο και βασικό, προκειμένου να ξέρουν τι παραλαμβάνουν και ποια προβλήματα έχουν διογκωθεί από την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών.

Πέρα όμως από τον έλεγχο χρειάζεται και η εφαρμογή ενός άμεσου προγράμματος δράσης που θα αφορά στη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του νέου έτους. Ο χρόνος που έχουν οι νέες δημοτικές αρχές για να συντάξουν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό είναι ελάχιστος, πρέπει μέσα σε 15-20 μέρες να έχουν ακριβή εικόνα και να έχουν προγραμματίσει τις παρεμβάσεις για τον επόμενο χρόνο. Αυτό φαντάζει για πολλούς εύκολο ή νομίζουν ότι επειδή έχουν κατακτήσει την εξουσία μπορούν να προγραμματίσουν και να εντάξουν έργα και παρεμβάσεις με… διαταγές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν με έκπληξη ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Ειδικά οι εντελώς νέοι στην αυτοδιοίκηση καλό είναι να μάθουν έγκαιρα ότι για να προχωρήσεις το οτιδήποτε χρειάζεται επεξεργασία από υπηρεσιακούς παράγοντες, μελετητές, αλλά και μία σειρά από άλλες υπηρεσίες εκτός του δήμου, έτσι ώστε να μπορέσει να ενταχθεί και να προχωρήσει ένα έργο. Κάποιοι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι δείχνουν με τις δηλώσεις τους και τις υποσχέσεις που δίνουν ότι έχουν απόλυτη άγνοια για το πώς λειτουργεί το σύστημα παραγωγής έργων. Η εμπειρία πάντως δείχνει ότι οι περισσότερες νέες δημοτικές αρχές χάνουν τον πρώτο χρόνο με το να ψάχνονται να βρουν τι μπορούν να κάνουν και πώς θα το κάνουν.

Τα βαρίδια του παρελθόντος από τη μια μεριά και η έλλειψη γνώσης και εμπειρίας από την άλλη δημιουργούν ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει στις νέες αρχές να πράξουν έργο τον πρώτο χρόνο εξουσίας. Αυτό προφανώς δεν ισχύει για τις παλιές καραβάνες της αυτοδιοίκησης, οι οποίες γνωρίζουν και πώς να ελέγξουν και τι θα βρουν και πώς θα ακυρώσουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Οι νέες τοπικές αρχές όμως που δεν διαθέτουν προηγούμενες εμπειρίες διοίκησης θα πρέπει να τρέξουν με μεγάλη ένταση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα πρόγραμμα δράσης για την επόμενη χρονιά. Η συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η επίδειξη συναίνεσης στην πράξη, η βαθιά ενημέρωση και το διάβασμα των νόμων και των διατάξεων είναι τα εργαλεία που φέρνουν τη γνώση, προκειμένου να ασκηθούν ουσιαστικές πολιτικές. Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, για να μην χαθεί ο πρώτος χρόνος, θα πρέπει να αποτυπώνουν τον ρεαλισμό του εφικτού και όχι καφενόβιες κορώνες που έκαναν καριέρα την προεκλογική περίοδο.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER