Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 15:37

Τώρα ξεκινούν τα σημαντικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Κοσμικά γεγονότα αποτέλεσαν το Σαββατοκύριακο οι ορκωμοσίες σε δήμους και Περιφέρεια, άλλη μία ένδειξη ότι η πολιτική έχει περάσει από την ουσία στο φαίνεσθαι.

Από τις ορκωμοσίες και τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν σε αυτές δεν γίναμε σε κάτι σοφότεροι, είχαμε επανάληψη κοινοτοπιών και προεκλογικών υποσχέσεων. Το ζήτημα όμως δεν είναι η μετατροπή μιας τυπικής διαδικασίας σε κοσμικό γεγονός. Σημαντικό δεν είναι ούτε οι γραβάτες και οι τουαλέτες, ούτε αν κάποιος ορκίστηκε θρησκευτικά ή πολιτικά -είδαμε άλλωστε και τους άθεους και τα νταραβεράκια τους με τους ρασοφόρους. Κανέναν δεν ξεγελούν πλέον αυτού του είδους οι δηθενιές. Είναι λογική η συγκίνηση των νεοεκλεγέντων και θεμιτή η χαρά φίλων και συγγενών, έχουμε όμως την αίσθηση ότι η κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγε από το τυπικό και πέρασε σε άλλη διάσταση.

Τα σπουδαία για την αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια και στους δήμους της Μεσσηνίας ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα. Τα δύσκολα είναι οι θέσεις ευθύνης που θα δοθούν μέχρι τις 8 του μήνα και οι πολιτικές συμμαχίες που αυτές σηματοδοτούν. Το ποιοι θα αναλάβουν πρόεδροι στο Περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια, το ποιοι θα είναι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής των νέων αρχών. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία, αντίθετα τα πρόσωπα έχουν την αξία και τη σημασία τους, γιατί σε αυτά αντικατοπτρίζονται οι ικανότητες και οι επιδιώξεις. Τα πρόσωπα δεν είναι ουδέτερα, κομίζουν πολιτικές και δείχνουν το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Οι διορισμοί σε θέσεις ευθύνης δείχνουν το πού θέλουν να το πάνε οι νέες αρχές, οι δεσμεύσεις που υπάρχουν αλλά και τα βαρίδια. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ζήσαμε την glamorous πλευρά της αυτοδιοίκησης· το επόμενο και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο έρχονται τα σπουδαία και τα σημαντικά. Εκεί θα δούμε με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ο καθένας, πώς θα συγκροτηθούν οι νέες πλειοψηφίες και ποιες πολιτικές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 15:31