Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 19:04

Αχρείαστη επίδειξη της αλαζονικής πλειοψηφίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αχρείαστη επίδειξη της αλαζονικής πλειοψηφίας

 

Η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα που προέκυπτε με τη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων προχώρησε -και σωστά- σε νομοθετική διάταξη ενίσχυσης των παρατάξεων των δημάρχων και των περιφερειαρχών στη συγκρότηση των επιτροπών, στις οποίες περνάνε μία σειρά από αρμοδιότητες.

Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύθηκε η κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, έτσι ώστε να μπορούν να διοικηθούν από τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες και να μην είναι όμηροι συνασπισμού μειοψηφιών. Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παντοκρατορία και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές.

Οταν λοιπόν ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην παράταξη του δημάρχου να έχει την πλειοψηφία και ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η παράταξη του δημάρχου θα συνεργαστεί και με άλλες παρατάξεις, αυτές θα πρέπει να προσμετρώνται στην πλειοψηφία. Το να παριστάνουν στις επιτροπές τη μειοψηφία είναι τουλάχιστον κουτοπόνηρο. Από τη στιγμή που ο νόμος σού δίνει τη δυνατότητα να έχεις την πλειοψηφία δεν χρειάζεται να προχωράς σε αυτού του είδους τις πρακτικές, δείχνει ανασφάλεια.

Στο Δήμο Καλαμάτας όλοι γνωρίζουν ότι η παράταξη Βασιλόπουλου θα συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις, αυτό έχει φανεί προεκλογικά και όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί και μετεκλογικά. Το να κρατείται δήθεν κρυφό και να συγκροτούνται οι δύο κρίσιμες επιτροπές με συμμετοχή από παρατάξεις που παριστάνουν τις μειοψηφίες, είναι προκλητικό και αχρείαστο. Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας δείχνει πως δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι οι συνεργασίες δεν χτίζονται με λόγια αλλά στην πράξη και στην καθημερινότητα. Με το να συγκροτούνται με αυτόν τον τρόπο οι επιτροπές, το μόνο που καταφέρνει είναι να βάζει απέναντί του τις μειοψηφίες και να δημιουργεί αχρείαστες εντάσεις. Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό να μιλήσουμε για κακό ξεκίνημα με επίδειξη αχρείαστης εξουσιαστικής αλαζονείας. Θεωρούμε ότι αυτό θα το βρει μπροστά της η νέα δημοτική αρχή και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύπλοκα απ’ ό,τι φαντάζουν σήμερα. Υπάρχει χρόνος για να επανορθώσουν, αρκεί να κατανοήσουν ότι δεν αρκεί η παντοκρατορία στις επιτροπές για να διοικηθεί ένας δήμος.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 18:00