Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 13:12

Μόνο η σύνθεση φέρνει αποτέλεσμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές την εβδομάδα που πέρασε έδειξαν τα πρώτα δείγματα γραφής τους. Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, όλοι κινήθηκαν στο απολύτως αναμενόμενο.

Συμφωνίες που υπήρχαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής επισημοποιήθηκαν και οι θέσεις ευθύνης μοιράστηκαν με βάση αυτές τις συμφωνίες. Η απλή αναλογική είχαμε επισημάνει ότι θα φέρει το επίσημο νταραβέρι, όπου είναι εφικτό, και την απόλυτη διάλυση όπου δεν μπορέσει να υπάρξει αντίστοιχη συναλλαγή. Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με την ενίσχυση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές, η συγκρότηση πλειοψηφίας στο συμβούλιο αποτελεί ζητούμενο. Οταν έχεις να μοιράσεις θέσεις εξουσίας και πρόθυμους να τις καταλάβουν, μπορείς εύκολα να οικοδομήσεις πλειοψηφίες. Καλό λοιπόν είναι να σταματήσει η επίκληση της δήθεν δημοκρατικής απλής αναλογικής, που όπως αποδεικνύεται αποτελεί νομιμοποίηση της πολιτικής συναλλαγής. Η επιστροφή στο σύστημα όπου ο εκλεγμένος με 50% τα παίρνει όλα αλλά και απολογείται για όλα, ως φορέας μοναδικής εξουσίας, είναι απολύτως πιο έντιμο και πιο δημοκρατικό από τις πλειοψηφίες αλά καρτ.

Για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων ο καθένας μπορεί να έχει άποψη, τόσο για την επάρκειά τους όσο και για τη γενικότερη ικανότητά τους να διαχειριστούν τις ευθύνες που ανέλαβαν. Στη δημοκρατία τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και από το πώς αυτό αξιολογείται απ’ τον κυρίαρχο λαό, την ημέρα των εκλογών. Με βάση τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, ο καθένας θα λάβει αυτό που του αναλογεί - και κατά βάση έτσι συμβαίνει. Εννοείται βέβαια ότι μέχρι την ημέρα των εκλογών δεν επικρατεί σιωπή: Ο καθένας έχει τη δυνατότητα, σε κάποιες περιπτώσεις και την υποχρέωση, να κρίνει επιλογές και να παρουσιάζει τις απόψεις του για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Με βάση δε τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί να υλοποιήσουν πολιτικές, όποιος διαθέτει στοιχειώδη εμπειρία και γνώση μπορεί να προβλέψει από τώρα τα αποτελέσματα.

Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι μεγάλη σημασία στην πολιτική έχουν τα πρόσωπα που καλούνται να διαχειριστούν θέσεις ευθύνης. Το αποτέλεσμα που αναμένεται δηλαδή είναι συνάρτηση του προσώπου. Με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον εικόνα για το τι μπορούμε να αναμένουμε από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ενα πρόσωπο με επιστημονική επάρκεια και ευρύτερες γνώσεις αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη ευκολία ζητήματα της ειδικότητάς του. Εχει μάθει να μελετά και να αναζητεί λύσεις μέσα από τους συγκεκριμένους διαύλους της επιστημονικής γνώσης. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούν λύσεις ή γνώσεις άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους. Είναι αλήθεια ότι και η πιάτσα είναι σχολείο, και μερικές φορές καλύτερο από αυτό της στενής επιστημονικής γνώσης. Στις σύγχρονες βέβαια συνθήκες η επιστημονική γνώση έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναζητείται. Οι πολιτικές δεν μπορούν να ασκηθούν με βάση τη διαίσθηση ή την ευαισθησία - χρειάζεται παντού και πάντα η επιστημονική τεκμηρίωση.

Το σωστό μοντέλο, ειδικά στην αυτοδιοίκηση, είναι ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης και της κοινωνικής γνώσης. Η μονομέρεια είναι κακή επιλογή και οδηγεί σε αποτυχία. Η σύνθεση είναι αυτό που απαιτείται και προϋποθέτει τη βαθιά πεποίθηση ότι κανένας δεν τα ξέρει όλα, αλλά και όλοι μπορούν να μάθουν και να βελτιώνονται σε κάθε φάση της ζωής τους. Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, αν θέλουν να πετύχουν και να παράξουν χρήσιμο έργο για τους πολίτες, θα πρέπει να μάθουν να ακούν και να συνεργάζονται. Να ακούν τους ειδικούς στην υπηρεσιακή ιεραρχία και να φροντίσουν να στελεχώσουν τα γραφεία τους με ειδικούς συνεργάτες εξειδικευμένους στα αντικείμενα που διαχειρίζονται.

Ολοι γνωρίζουμε ότι μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται. Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με αξιοποίηση ειδικών. Πολιτική δεν είναι η τεχνοκρατική γνώση, αλλά και χωρίς αυτήν δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική! Ο λαϊκισμός αποστρέφεται την τεχνοκρατική γνώση, γι’ αυτό και οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Από την άλλη ο ελιτισμός της γνώσης δεν λαμβάνει υπόψη του το λαϊκό αίσθημα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει γιατί δημιουργούνται αντιστάσεις που ακυρώνουν τα γνωστικά μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα κρίνονται όπως είπαμε από το αποτέλεσμα. Οποιος δει έγκαιρα τις αδυναμίες έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, προσφέροντας έργο στους πολίτες και εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 21:37