Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:58

Αγώνας για μεταγραφή στο καλύτερο σχολείο...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αγώνας για μεταγραφή στο καλύτερο σχολείο...

Οι γονείς παιδιών από τη Σπερχογεία και τον Αντικάλαμο ζητούν να μη φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο Θουρίας αλλά στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, γιατί σε αυτό υπάρχει καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση.

Οι γονείς αυτοί θέτουν δημόσια ένα θέμα που αφορά εκατοντάδες γονείς και μαθητές στην περιοχή της Καλαμάτας. Το ζήτημα της γεωγραφικής κατανομής των σχολείων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή διεξάγεται μάχη μεταξύ γονέων και διευθυντών σχολείων για τις μεταγραφές και το πού θα φοιτήσουν τα παιδιά της Α’ γυμνασίου και της Α’ λυκείου.

Υπάρχουν εδώ δύο ζητήματα: Από τη μια μεριά γειτονιές που βρίσκονται δίπλα σε ένα σχολείο ανήκουν σε εντελώς διαφορετικό, στο άλλο άκρο της πόλης, και από την άλλη υπάρχει το μεγάλο ζήτημα με τα «καλά» και τα «κακά» σχολεία. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός είναι ξεπερασμένη η γεωγραφική κατανομή των μαθητών στα σχολεία και αφετέρου γίνονται μεταγραφές με πλασματικές διευθύνσεις και άλλα κριτήρια.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης -και τελικά το μεγάλο πρόβλημα- είναι ο χωρισμός και η κατάταξη των σχολείων σε «καλά» και «κακά». Σε αυτά δηλαδή που πηγαίνουν μαθητές υψηλών επιδόσεων και «καλών» οικογενειών, και σε αυτά όπου καταλήγουν παιδιά υποβαθμισμένων γειτονιών ή και «προβληματικών» οικογενειών.

Οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν βλέπουν αυτό το διαχωρισμό, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Δεν ξέρουμε αν στο προσεχές μέλλον θα έχουμε και νέο διαχωρισμό μέσα από τα πειραματικά σχολεία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί από μηδενική βάση η γεωγραφική κατανομή στις σχολικές μονάδες, μέσα από το ορθολογικό μπέρδεμα «καλών» και «κακών» γειτονιών του κέντρου και της περιφέρειας. Οποιος θέλει να κάνει μια καλή μίξη, ξέρει ακριβώς πώς να ανακατέψει το μαθητικό πληθυσμό.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να προκύψει και η ανάγκη για μείωση σχολικών μονάδων, προκειμένου να κατανεμηθεί καλύτερα ο σχολικός πληθυσμός, ώστε να μην υπάρχουν τελικά «καλά» και «κακά» σχολεία. Οσο δεν συμβαίνει αυτό, θα είμαστε μάρτυρες των ετήσιων... αγώνων για τη μεταγραφή στο πλησιέστερο ή στο καλύτερο σχολείο.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:28