Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 15:14

Ενταξη έργων που μπορούν να υλοποιηθούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ενταξη έργων που μπορούν να υλοποιηθούν

 

Η περιφερειακή αρχή Τατούλη λίγο πριν τις εκλογές ενέτασσε έργα στο ΕΣΠΑ με ρυθμό πολυβόλου και με βάση τις προεκλογικές ανάγκες.

Η κατάσταση θύμιζε το γνωστό ανέκδοτο γράψε... και στον Μιχάλη! Είχαμε επισημάνει όταν συνέβαινε αυτό, ότι τα έργα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουν, γιατί πολύ απλά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν διέθεταν δηλαδή ώριμες μελέτες, τεχνικά δελτία και απαλλοτριώσεις, όλα αυτά που απαιτούνται για την ένταξη και τη δημοπράτηση ενός έργου. Την πραγματικότητα δεν την έβλεπε μόνο όποιος δεν ήξερε ή όποιος κορόιδευε αφελείς συμπολίτες μας.

Ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επιβεβαιώνει με επίσημο τρόπο και στοιχεία πλέον αυτό που ήταν ήδη γνωστό από την προεκλογική περίοδο σε όποιον διαθέτει κοινό πολιτικό αισθητήριο και στοιχειώδη γνώση στο πώς εντάσσονται έργα στο ΕΣΠΑ. Το μπαλάκι περνά πλέον στη νέα περιφερειακή αρχή, η οποία θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει ποια έργα μπορούν να «σωθούν» και ποια νέα θα ενταχθούν, αφού βεβαίως προετοιμαστούν μελετητικά. Στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι το κλείσιμο του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να υπάρξουν απολύτως ορθολογικές επιλογές, αλλά με βάση την ετοιμότητα. Θα προταχθούν αναγκαστικά έργα που έχουν μελέτες και μπορούν άμεσα να δημοπρατηθούν.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί η πρακτική του παρελθόντος -και αυτό θα είναι αποκλειστική πλέον ευθύνη του νέου περιφερειάρχη- να ξεκινήσουν έργα με πρόχειρο τρόπο και να μετατραπούν στη συνέχεια σε “γεφύρια της Αρτας”, όπως έχει συμβεί με μία σειρά έργων στη Μεσσηνία. Τα έργα λοιπόν δεν αρκεί να ενταχθούν, πρέπει και να υλοποιούνται στην ώρα τους με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιτάσσει η εποχή. Αυτό είναι και το στοίχημα της νέας περιφερειακής αρχής. Ορθές οι επισημάνσεις και οι διαπιστώσεις, αλλά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, από το πότε δηλαδή θα ολοκληρώνεται το κάθε έργο.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 14:51

NEWSLETTER