Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 18:30

Χορτάσαμε από εξυπνάδες, να βρούμε και καμιά λύση!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χορτάσαμε από εξυπνάδες, να βρούμε και καμιά λύση!

Το πρόβλημα των σκουπιδιών ήταν κατά βάση πάντα χωροταξικό, πού, δηλαδή, θα εγκατασταθεί ο σκουπιδότοπος, ο ΧΥΤΑ ή η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η αδυναμία λήψης απόφασης από το πολιτικό προσωπικό λόγω πολιτικού κόστους και τοπικών αντιδράσεων έχει επιφέρει πολλαπλές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Η περιφερειακή αρχή Τατούλη επέλεξε τη μέθοδο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα μιας και δεν κατάφερε να λύσει το χωροταξικό, να παραδώσει δηλαδή τους χώρους εγκατάστασης για τη διαχείριση. Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στην εξής εξωφρενική κατάσταση: Εχουμε ανάδοχο για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, αλλά δεν έχουμε οικόπεδα για να εγκατασταθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις! Εξωφρενικό και παράδοξο, αλλά έτσι δυστυχώς έχουν τα πράγματα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επί Τατούλη πήρε δύο φορές απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδων -και τις δύο φορές η απόφαση κατέπεσε στον έλεγχο νομιμότητας. Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρώτη προχθεσινή του απόπειρα να πάρει απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση απέτυχε μιας και δεν διαμορφώθηκε σχετική πλειοψηφία με αποκλειστική ευθύνη Τατούλη, ο οποίος ενώ έχει δύο φορές αποτύχει να δώσει νόμιμη λύση ήθελε να παραδώσει και μαθήματα… νομιμότητας! Τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε κρίσιμο σημείο κι αν δεν ληφθεί απόφαση για απαλλοτριώσεις το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι δυνάμεις που τρέφονται με την αναταραχή και το μπάχαλο τρίβουν τα χέρια τους. Το ζήτημα όμως δεν είναι το να πνίξει κάποιος την Πελοπόννησο στα σκουπίδια για να αποδείξει την ανυπαρξία του πολιτικά. Οποιος καταψηφίζει χωρίς να έχει εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανεύθυνος πολιτικός καιροσκόπος. Η διαμόρφωση πλειοψηφίας κοινής λογικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει επείγοντα χαρακτήρα. Η Πελοπόννησος έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο με εξυπνάδες τόσο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής όσο και των μειοψηφιών. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα το να προχωρήσει η λύση μέσα από την υλοποίηση της σύμβασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση είναι στην κυριολεξία μονόδρομος. Οποιος στέκεται εμπόδιο σε αυτή την εξέλιξη είναι ανεύθυνος απέναντι στους πολίτες και την περιοχή. Από εξυπνάδες και από τζάμπα μαγκιές χορτάσαμε, καιρός να βρούμε και καμιά λύση στα προβλήματα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 17:37

NEWSLETTER