Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 16:53

Λύσεις προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του για τους δασικούς χάρτες επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες στη Μεσσηνία αναμένουν εδώ και χρόνια την εκδίκαση ενστάσεων για να νομιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ο βιαστικός τρόπος με τον οποίον αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, ενώ η καθυστέρηση στην εκδίκαση των αντιρρήσεων απλώς παρατείνει την εκκρεμότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο είναι από τις μεγαλύτερες ελλείψεις του ελληνικού κράτους. Και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε το μνημόνιο και η επιμονή της τρόικας για να αναγκαστεί το ελληνικό κράτος να δημιουργήσει δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο, τα λέει όλα. Για μία ακόμα φορά όμως τα πράγματα γίνονται βιαστικά, χωρίς σχέδιο και στη λογική… να τελειώνουμε. Κακός σχεδιασμός, αδυναμία αντιμετώπισης πραγματικών προβλημάτων, δικαστικές εμπλοκές, αδυναμία ευελιξίας, με τους πολίτες να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ήταν η αδιαφορία για την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να θεωρείς δάσος ελαιοπερίβολα 30 και 40 χρόνων επειδή στην υπερβολή τής δήθεν υπεράσπισης του δάσους λαμβάνεις ως βάση τις αεροφωτογραφίες του εμφυλίου πολέμου. Η προστασία υποτίθεται του δημοσίου συμφέροντος οδηγεί σε υπερβολές, οι οποίες ταλαιπωρούν και δεν δίνουν βιώσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις, απλώς παρατείνουν εκκρεμότητες. Οσο πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτά που πας να αποτυπώσεις και να ρυθμίσεις, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία. Οταν σχεδιάζεις με ρεαλισμό μπορείς να επιτύχεις το στόχο σου. Οσο κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα και προσπαθείς να κάνεις ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση από την υφιστάμενη κατάσταση, τόσο μπλέκεις και διαιωνίζεις το… περίπου. Η νέα πολιτική ηγεσία με αφορμή και την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν λύσεις προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 14:49