Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 17:18

Λύση και όχι διεκπεραίωση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λύση και όχι διεκπεραίωση

Το θέμα των δασικών χαρτών θέτει με ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ορθά θέτει το ζήτημα των 16.000 αιτήσεων Μεσσήνιων που εκκρεμούν τα 2 τελευταία χρόνια για εξέταση στις υπηρεσίες του Δασαρχείου. Είναι εύλογο να ρωτήσει κανείς ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών. Είναι βεβαίως πολιτικά παράδοξο να ρωτούν οι έχοντες την ευθύνη τα προηγούμενα χρόνια τι θα πράξουν οι καινούργιοι που μόλις ανέλαβαν! Αλλά αυτά είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι της μεταβίβασης των ευθυνών, που διεξάγεται με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Πέρα όμως από τη μικροπολιτική κολοκυθιά το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες πρέπει να επιλυθεί και για να επιλυθεί θα πρέπει να εξεταστούν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις των πολιτών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες βιαστικά και πρόχειρα με μοναδικό γνώμονα το κλείσιμο του προαπαιτούμενου στο μνημόνιο. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ έχει ουσιαστικά τινάξει στον αέρα πλέον όλη τη διαδικασία, μιας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η εξέταση των ενστάσεων της ανάρτησης. Ο μεγάλος όγκος των ενστάσεων δεν επέτρεπε τη σύντομη εξέτασή τους, ενώ η απόρριψή τους θα δημιουργούσε πολιτικό κόστος. Με τη γνωστή πολιτική κουτοπονηριά προχώρησαν στη μερική ανάρτηση για να δείξουν ότι προχωρά το μνημονιακό προαπαιτούμενο και άφησαν τον μουντζούρη των ενστάσεων για… αργότερα.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών για να ολοκληρωθεί χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενσωματώνεται αφενός η υπόδειξη του ΣτΕ και αφετέρου θα αντιμετωπίζεται με απλό και δίκαιο τρόπο ο μεγάλος όγκος των ενστάσεων. Ενα πλαίσιο το οποίο θα λύνει προβλήματα με βάση την πραγματικότητα και δεν θα διεκπεραιώνει απλώς τη διαδικασία. Οι πολιτικές κρίνονται με βάση την επίλυση προβλημάτων και όχι με ανέξοδες υποδείξεις τού στυλ κάντε προσλήψεις για να διεκπεραιωθούν γραφειοκρατικά οι ενστάσεις.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 16:48

NEWSLETTER