Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 12:16

Το ακατάλληλο νερό της ανευθυνότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το ακατάλληλο νερό της ανευθυνότητας

 

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας μοιάζουν περισσότερο με καφενειακές συζητήσεις παρά με συγκροτημένη θεσμική λειτουργία διαλόγου στο πλαίσιο ενός αυτοδιοικητικού θεσμού.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα, αρκεί να δει κανείς τόσο τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση όσο και αυτά τα οποία λέγονται. Στην κυριολεξία ο καθένας λέει «το κοντό του και το μακρύ του», χωρίς να μετράει τα λόγια του ούτε να αντιλαμβάνεται το βάρος της θέσης του.

Αποκορύφωμα της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα είναι αυτό που συνέβη με την καταλληλότητα ή μη του νερού της Κυπαρισσίας. Το θέμα που προκύπτει είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περάσει στα πλαίσια της γραφικότητας. Οι αρμόδιοι, με πρώτο το δήμαρχο, θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει αν το νερό που πίνει η πόλη της Κυπαρισσίας είναι ακατάλληλο - φροντίζοντας οι κάτοικοι της πόλης να πίνουν ασφαλές νερό. Ενα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αποκαλύπτεται έτσι τυχαία, επειδή ένας επικεφαλής μιας παράταξης της αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα. Ο δε δήμαρχος δεν μπορεί να μιλάει επί της ευκαιρίας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, επειδή έτυχε και το έθεσε κάποιος. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα!

Η δημοτική αρχή Τριφυλίας, όπως και κάθε δημοτική αρχή, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει θεσμικό βάρος. Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους και την άποψή τους, οπότε ο λόγος τους δεν είναι... μια κουβέντα παραπάνω: Οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους και να μιλούν στοιχειοθετημένα και υπεύθυνα. Και όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία αλλά και οικονομικό κόστος στους πολίτες, πρέπει να το σκέφτονται δύο φορές πριν μιλήσουν.

Αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, πόσο σοβαρή είναι η αποκάλυψη ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του καλοκαιριού στην Κυπαρισσία έπιναν ακατάλληλο νερό χωρίς να έχουν ενημερωθεί; Ενας επισκέπτης θα επιλέξει ξανά του χρόνου για τις διακοπές του ένα μέρος για το οποίο δεν θα είναι σίγουρος ούτε για το νερό που πίνει;

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο το νερό της Κυπαρισσίας, αλλά η δημοτική επιχείρηση που έχει αναλάβει να προμηθεύει με νερό τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής έχει την ευθύνη. Ο δήμαρχος μάλιστα είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, η οποία χωρίς καμία ειδοποίηση ακαταλληλότητας προμηθεύει με νερό τους πολίτες! Τι έκαναν λοιπόν οι έχοντες την ευθύνη για να προστατεύσουν κατοίκους και επισκέπτες; Εβγαλαν ανακοίνωση ακαταλληλότητας; Οχι. Εδωσαν προσωρινή λύση μοιράζοντας εμφιαλωμένα νερά; Οχι. Πήραν απόφαση για μείωση των λογαριασμών νερού; Οχι. Πήραν μέτρα για να καταστεί το ακατάλληλο νερό ξανά πόσιμο; Οχι. Ποιος ευθύνεται για όλες αυτές τις παραλείψεις; Εκτιμούμε ότι θα μας το πουν κάποια στιγμή οι έχοντες τη θεσμική ευθύνη να διερευνήσουν το ζήτημα.

Η δημοτική αρχή Τριφυλίας και ειδικότερα ο δήμαρχος δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία. Το γεγονός αυτό του δίνει μια περίοδο χάριτος, η οποία όμως εξαντλείται. Οι υψηλοί τόνοι, οι καβγάδες και η διαρκής μάχη με τους προηγούμενους θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην αναμέτρηση με τα πραγματικά προβλήματα. Οι προηγούμενοι καταδικάστηκαν στις κάλπες από τους πολίτες και ο κύκλος τους έκλεισε. Το αν πίνουν τώρα νερό ακατάλληλο οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας δεν είναι ευθύνη των παλιών, αλλά αυτών που ισχυρίζονται ότι έτσι είναι και δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν! Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή αυτοπαγιδεύτηκε στην αμετροέπεια των καταγγελιών της.

Οι εκλογές αποτελούν παρελθόν. Η νέα περιφερειακή αρχή και οι νέες δημοτικές αρχές είναι καιρός να σταματήσουν να ασχολούνται με τους προηγούμενους. Η επικέντρωση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ο σχεδιασμός παρεμβάσεων για το μέλλον είναι αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Οι καβγάδες με το χθες δεν οδηγούν τα πράγματα μπροστά. Η εμπειρία επιπρόσθετα έχει δείξει ότι όσοι ασχολούνται με το παρελθόν σύντομα μετατρέπονται και οι ίδιοι σε παρελθόν.

Στην πολιτική μπορεί εύκολα να επικρατήσεις φτιάχνοντας εχθρούς και μπαμπούλες... αλλά το ίδιο εύκολα γίνεσαι σύντομα αυτό που καταγγέλλεις. Η αυτοδιοίκηση συνολικά απαιτεί διάλογο και συνεργασίες: Ετσι πάνε τα πράγματα μπροστά, έτσι επικρατεί το φως, έτσι καθίσταται η διάθεση για προσφορά χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο.

 

panagopg@gmail.com