Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 13:40

Να ξεπεραστούν αδυναμίες και κακές πρακτικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να ξεπεραστούν αδυναμίες και κακές πρακτικές

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει ορθά επισημάνει την ανάγκη σωστής προετοιμασίας των οδικών έργων, προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη φαινομένων, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στο Τζάνε - Καλαμάκι, παλιότερα στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και στο απώτατο παρελθόν στον φοβερό δρόμο Πλάτσα - Μηλέα.

Σε όλα αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση και υπήρχε υπέρβαση του αρχικού κόστους κατασκευής. Εργα δηλαδή που σέρνονται επί σειρά ετών και ταλαιπωρούν τους πολίτες και βέβαια πληρώνονται χρυσά από τον προϋπολογισμό του κράτους, δηλαδή τους φορολογούμενους.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε προχθές την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενός έργου τεράστιας αναπτυξιακής αξίας. Το Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη αλλά και η σύνδεση του συγκεκριμένου άξονα με τον αυτοκινητόδρομο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι τεράστιας σπουδαιότητας. Το έργο αυτό για να μην εξελιχθεί όπως και τα προηγούμενα θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένο και να έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, έτσι ώστε να μην δημοπρατηθεί απλώς, αλλά και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Από την πορεία αυτού του έργου θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα του Παναγιώτη Νίκα. Στην πολιτική δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, είναι χρήσιμες για να καταδειχθεί η κατανόηση του προβλήματος, αλλά φτάνει η στιγμή της απόδειξης. Ο περιφερειάρχης οφείλει πλέον να αποδείξει ότι μπορεί να τρέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει έργα χρήσιμα για την Περιφέρεια. Το θετικό είναι ότι δείχνει πως ξέρει το πρόβλημα, μένει να δούμε αν θα καταφέρει να ξεπεράσει αδυναμίες και κακές πρακτικές. Το κακό είναι ότι στα δημόσια έργα δεν αρκεί η πολιτική βούληση, χρειάζεται η διαρκής παρακολούθηση και εποπτεία. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν βοηθά, ενώ η λειτουργία των υπηρεσιών δεν είναι πάντα προσανατολισμένη στο στόχο. Τα εμπόδια πολλά, αλλά εκεί κρίνονται η ικανότητα και η αποφασιστικότητα. Εχει χαθεί πολύς χρόνος και χρήμα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 12:50