Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2012 16:44

Τσακώνα - Καλό Νερό: ένας δρόμος με ονοματεπώνυμο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την εξέλιξη των μεγάλων έργων και ειδικότερα αυτά των αυτοκινητόδρομων. Κανένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να βάλει χρήματα σε μια οικονομία που καταρρέει και φλερτάρει διαρκώς με την έξοδό της από την Ευρώπη. Η οικονομική και κυρίως η πολιτική αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των συμβάσεων παραχώρησης, μιας και οι ξένοι που συμμετέχουν στα εταιρικά σχήματα έχουν τρομάξει μ' αυτά που βλέπουν και θέλουν να απαγκιστρωθούν από τα έργα της Ελλάδας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο μόνος δρόμος που προχωρά με σύμβαση παραχώρησης είναι ο «δικός μας» Αθήνα - Καλαμάτα, ο οποίος αφενός είχε ξεκινήσει πριν την κρίση και αφετέρου στο έργο  κάνει κουμάντο ισχυρή κατασκευαστική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Οι Ελληνες επιχειρηματίες -σύμφωνα με μια προσέγγιση- γνωρίζουν ή διαβάζουν καλύτερα την επικρατούσα πολιτική πραγματικότητα και δεν τρομάζουν το ίδιο εύκολα από τις κραυγές της απομόνωσης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους άλλους, και κυρίως με τους Γάλλους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις επενδύσεις τους στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και τις κατασκευές. 

Η αποχώρηση των ξένων επενδυτών από τη χώρα δεν είναι καλός οιωνός - και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι όσοι δεν φαντασιώνονται... παραδείσους νοτιοαμερικανικού τύπου ή ελληνοχριστιανικού μεγαλείου. Το πάγωμα, ειδικότερα, της κατασκευής των οδικών αξόνων της χώρας, εκτός από το οικονομικό, έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα: Εχει παγώσει η ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας. 

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποκτούσε με ταχύτατους ρυθμούς υποδομές ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να υποτιμώνται σήμερα, μέσα στο γενικότερο κλίμα μιζέριας και αρνητισμού, αλλά είτε αυτές θα αποτελέσουν εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση είτε θα αποτελούν σημείο ιστορικής αναφοράς... όπως γίνεται με τα έργα της εποχής Τρικούπη. Το ξεμπλοκάρισμα των έργων στους αυτοκινητόδρομους έχει έτσι ιδιαίτερο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα για την οικονομία αλλά και την πορεία της χώρας στο μέλλον. 

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες μιας και θα καταλήξουν -μέχρι τέλος του μήνα-  οι διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν το μέλλον των οδικών αξόνων της χώρας και θα σηματοδοτήσουν ταυτόχρονα το αν η πορεία μας θα είναι προς τα εμπρός ή αν «...θα ζούμε να τα θυμούμαστε» τα μεγάλα οδικά έργα, αλλά και την Ελλάδα της Ευρώπης.

Ειδικότερα για την περιοχή μας, όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα παραμείνει στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το τμήμα του δρόμου από τον Πύργο έως την Τσακώνα. Το συγκεκριμένο τμήμα κρίνεται ασύμφορο οικονομικά γιατί δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα καθιστούσε βιώσιμο το έργο. Είναι από παλιά γνωστό ότι η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο κομμάτι, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι τοπικού χαρακτήρα, ενώ το ανάγλυφο και οι ταχύτητες στο δρόμο -ειδικά από Πύργο έως Καλό Νερό- λειτουργούν αποτρεπτικά στη χρήση του αυτοκινητόδρομου. Επιπρόσθετα, οι προσφυγές στο ΣτΕ και οι εξαιρέσεις στο συγκεκριμένο τμήμα είναι τόσο πολλές που φαντάζει δύσκολο να σωθεί η παρτίδα στην παρούσα φάση. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν όλοι, γι' αυτό και υπάρχει εύγλωττη σιωπή από τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής, που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν προβεί σε συσκέψεις και πύρινες επιστολές.

Είναι φανερό ότι για να μη χάσουμε τα πάντα πρέπει να τεθούν εφικτοί στόχοι, και ένας τέτοιος είναι η «διάσωση» του τμήματος «Τσακώνα - Καλό Νερό». Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Μεσσηνίας αλλά και της Νότιας Ηλείας και τη διασύνδεσή τους με τα αστικά κέντρα της Καλαμάτας και της Αθήνας. Με απλά λόγια, το κρίσιμο έργο για το νομό είναι το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, το οποίο φέρνει πολύ πιο κοντά συγκεκριμένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας στις οδικές μετακινήσεις της περιοχής. 

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οπότε οι συνομιλητές του πρωθυπουργού από την περιοχή ας ζητήσουν την παρέμβασή του. Ο πρωθυπουργός «χρωστάει» άλλωστε στην περιοχή τη σύνδεση του ονόματός του με την κατασκευή ενός μεγάλου οδικού άξονα - και αν όλο το νότιο τμήμα της Ολυμπίας Οδού είναι στόχος ανέφικτος, το προαναφερθέν τμήμα είναι απολύτως εφικτός και μάλιστα άμεσα επιτεύξιμος στόχος, μιας και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και οι απαλλοτριώσεις.   

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER