Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 17:47

Στην Μπιρμπίτα μετράνε (δις) τα... φαγωμένα απίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην Μπιρμπίτα μετράνε τα... φαγωμένα απίδια, υποστηρίζαμε στις 4-12-2008 στα «ΕΜΒΟΛΙΜΑ», λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της κατασκήνωσης των τσιγγάνων. Μετά από 4 χρόνια, και επειδή αρκετοί έχουν ασθενή μνήμη, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα στα γεγονότα. Ετσι, για να καταλάβουμε τόσο το πώς όσο και το γιατί μετράμε κυριολεκτικά τώρα, κατόπιν εορτής, τα φαγωμένα απίδια της Μπιρμπίτας:  

«Τη Δευτέρα είχαμε τα φανταχτερά εγκαίνια της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτα. Την Τρίτη ήρθε ο "καιρός των τσιγγάνων" και το "ντου" στα σπιτάκια της κατασκήνωσης. Την Τετάρτη οι "αρμόδιοι φορείς" ξεκίνησαν τον καβγά για τον τρόπο που έγινε η μετεγκατάσταση, μιας και στην κατασκήνωση δεν πήγαν οι τσιγγάνοι που είχαν καταγραφεί, αλλά όσοι πρόλαβαν. Την Πέμπτη ξεκίνησε η νέα καταγραφή για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Η συνέχεια των επόμενων ημερών θα περιλαμβάνει ανταλλαγή δηλώσεων για τις ευθύνες και τα πάντα θα μετατεθούν στο μέλλον. 

Τα εγκαίνια τη Δευτέρα ήταν πραγματικά λαμπερά. Τα χαμόγελα των κουστουμαρισμένων επισήμων περίσσευαν και οι φιλοφρονήσεις έδιναν και έπαιρναν στον αποστειρωμένο... φρεσκοπλυμένο καταυλισμό. Οι τσιγγάνοι προστέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο χώρο, για να αποτελέσουν το απαραίτητο ντεκόρ χωρίς να προλάβουν να γίνουν ιδιαιτέρως ενοχλητικοί με άσκοπα σούρτα- φέρτα. Η μεγάλη στιγμή έφτασε όταν μπροστά στο βράχο αξίας 3.000 ευρώ έγινε η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή κάποιοι σταμάτησαν να χαμογελούν γιατί απουσίαζε το όνομά τους από την πλάκα, ενώ τους έζωσαν τα φίδια πως κάτι ετοιμάζεται. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας επιβεβαίωσε το φόβο τους. Η φυλασσόμενη με επιτυχία όλες τις προηγούμενες ημέρες κατασκήνωση κατελήφθη διά τσιγγάνικης εφόδου και σε χρόνο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση. Οταν εμφανίστηκαν οι "αρμόδιοι" η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, και το μόνο που απέμεινε ήταν το μέτρημα... ουρών από τα φαγωμένα απίδια. 

Το ερώτημα που απασχολεί από την Τρίτη είναι αν όλα αυτά έγιναν τυχαία ή βάσει σχεδίου και συμφωνίας. Αν έγιναν τυχαία, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μνημείο ανικανότητας για το οποίο πρέπει να στηθεί όχι βράχος, αλλά βουνό, πάνω στο οποίο να χαραχτούν με χρυσά γράμματα τα ονόματα των υπευθύνων. Αν υπήρξε μυστική συμφωνία και σχέδιο, υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Αν κάποιοι είχαν έρθει σε συμφωνία με τους τσιγγάνους που ήταν εγκατεστημένοι στη ΒΙΠΕ, να περιμένουν τα εγκαίνια και μετά να καταλάβουν την κατασκήνωση αποκλείοντας όσους βρίσκονται στη νότια πλευρά της ΒΙΠΕ, στις όχθες  του ποταμού Αρι, κι αυτούς που βρίσκονται στην Αγ. Τριάδα και το Πολυκλαδικό, υπάρχει μείζον ζήτημα για το Δήμο Καλαμάτας. 

Ο,τι από τα δυο και να ισχύει πάντως, αυτός που βρίσκεται σε δεινή θέση είναι η δημοτική αρχή Καλαμάτας. Που από τη μια μεριά έχει αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού και από την άλλη είναι εκτεθειμένη σε σχέση με τις υποσχέσεις που αφειδώς είχε δώσει, κυρίως στους κατοίκους της Αγ. Τριάδας. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι θα κάνει τώρα η δημοτική αρχή Καλαμάτας: Θα λειτουργήσει τον καταυλισμό όπως προβλεπόταν ή θα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας; Αν αποχωρήσει από το σχέδιο διαχείρισης, απεμπολεί το δικαίωμα και την ευκαιρία να προωθήσει παρόμοια λύση έτσι ώστε σύντομα να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση και των υπολοίπων τσιγγάνων. Αν παραμείνει, αναλαμβάνει την ευθύνη του μπάχαλου που δημιουργήθηκε και καλείται να απολογηθεί σε σχέση με τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις που διακινούσε εδώ και καιρό σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και περιοίκους στην περιοχή της Αγ. Τριάδας. Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αυτά που διακινούνται περί απελευθέρωσης του καταυλισμού από μη δικαιούχους είναι από ανεφάρμοστα έως αστεία, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Απλώς προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Αυτό όμως που αναδείχτηκε αυτές τις μέρες είναι ότι το πρόβλημα των τσιγγάνων παραμένει. Ο καταυλισμός της Μπιρμπίτας δεν μπορούσε και δεν έλυσε ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Ενα μεγάλο τμήμα της ΒΙΠΕ μπορεί να εκκενώθηκε, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει σε ιδιότυπο κλοιό. Οι τσιγγάνοι θα συνεχίσουν να κινούνται στον ίδιο άξονα και να αναπτύσσουν την ίδια με σήμερα δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο... νομίζουμε ότι είναι πλέον περιττό.

panagopg@gmail.com