Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 19:54

Να μην χαθεί η ευκαιρία για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μην χαθεί η ευκαιρία για την Καλαμάτα

Η υπογραφή σύμβασης για εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης στην Καλαμάτα είναι ένα σημαντικό γεγονός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά από 1,5 χρόνο περίπου θα υπάρχει στα χέρια του Δήμου Καλαμάτας ένα σπουδαίο εργαλείο για την πόλη του παρόντος και του μέλλοντος.

Η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης δεν είναι βεβαίως ένα απλό τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που αφορά την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός κατά την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, υπευθυνότητα στη λήψη των τελικών αποφάσεων και συνέπεια στη φάση της εφαρμογής. Η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν μεγάλη ευθύνη τόσο στη φάση της διαβούλευσης -προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις στους μελετητές- όσο και στη φάση της τελικής απόφασης για το ποιο σενάριο κυκλοφορίας θα επιλεγεί αλλά και πότε θα εφαρμοστεί.

Τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυκλοφοριακή μελέτη είναι η κίνηση των οχημάτων και η διαχείριση της στάθμευσης στο κέντρο και την Παραλία. Το πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά η παραλιακή ζώνη έχει άμεση σχέση με το πώς θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα στη Ναυαρίνου και αυτό θα καθοριστεί με βάση τι κατευθύνσεις θα δοθούν κατά τη σύνταξη της μελέτης. Το ίδιο ισχύει και στο κέντρο με την Αριστομένους και όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξη χώρων στάθμευσης για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους.

Θεωρητικά ενώ όλοι συμφωνούν για την ανάγκη σύνταξης κυκλοφοριακής μελέτης, οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές. Φοβούμαστε πως όταν φτάσουμε στην ώρα των αποφάσεων θα αρχίσει ο καθένας να μετράει το πολιτικό κόστος και να ζητάει όπως και στην πλατεία Υπαπαντής και ανάδειξη των αρχαίων και λειτουργία πάρκινγκ! Είναι προφανές ότι απαιτείται να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων τόσο στη φάση της διαβούλευσης όσο και στην τελική των αποφάσεων. Ελπίζουμε στο τέλος να βάλουν όλοι πάνω από όλα το συμφέρον της Καλαμάτας και των πολιτών και να μην χαθεί η ευκαιρία δημιουργίας μιας πόλης φιλικής σε κατοίκους και επισκέπτες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 17:37