Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 13:02

Μια μεγάλη τρύπα στο νερό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μια μεγάλη τρύπα στο νερό

Φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τα οδικά έργα που αφορούν τη Μεσσηνία.

Οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν σε επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στην περιοχή προβλέπουν για το οδικό τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη τη συνέχιση του ανταγωνιστικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει, ενώ το Καλό Νερό – Τσακώνα θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Πρόκειται ουσιαστικά για αποφάσεις που είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα έργα.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που έχει επιλεγεί για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και με αμφίβολη κατάληξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες, ενώ η περιβόητη περιβαλλοντική αναζητείται ανάμεσα σε υπουργεία και υπηρεσίες. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι θα υπάρχει ανάδοχος μέσα στο 2020, και μακάρι να διαψευστούμε. Το πιθανότερο είναι το έργο αυτό να ξεμπλέξει, αν ξεμπλέξει, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Για να έχει ο καθένας μία αίσθηση του τι σημαίνει ανταγωνιστικός διάλογος και πόσο χρονοβόρες διαδικασίες προϋποθέτει, να υπενθυμίσουμε ότι με αυτή τη διαδικασία έγινε η δημοπράτηση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, η οποία σέρνεται σχεδόν μια δεκαετία και διαχείριση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Φοβόμαστε ότι τα ίδια αν όχι χειρότερα θα συμβούν και με το δρόμο. Σημαντική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν να συμφωνήσουν με τη διαδικασία του Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Αυτοί θα έχουν και την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα. Η αποσύνδεσή του από το Πάτρα – Πύργος είναι μία πολιτική επιλογή η οποία οδηγεί το έργο στις καλένδες. Το πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και σε ποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ενταχθεί ως δημόσιο έργο, είναι άγνωστο. Αραγε γιατί δεν εφαρμόζεται και εδώ ο ανταγωνιστικός διάλογος και γιατί δεν επανασυνδέεται με το Πάτρα – Πύργος προκειμένου να εκτελεστούν ως δημόσιο έργο μόνο οι βελτιώσεις του Πύργος – Καλό Νερό;

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο οδικό τμήμα δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Με πρόσχημα την ολοκλήρωση μελετών για δημοπράτησή του ως δημόσιου έργου οδηγείται στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Για όσους δεν κατάλαβαν ή κάνουν ότι δεν κατάλαβαν, για τον συγκεκριμένο δρόμο θα ξανασυζητήσουμε την επόμενη πενταετία... με την επόμενη κυβέρνηση.

Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τα οδικά έργα δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Τα δύο μεγάλα οδικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή θα συνεχίσουν να αποτελούν ζητούμενα. Οπως έχουν εξελιχθεί πολιτικά τα πράγματα σε αυτή τη φάση, όλοι βολεύονται με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Οι βουλευτές της ΝΔ μπορούν να πωλούν ενδιαφέρον και να κομπάζουν πρόσκαιρα για δήθεν επιτάχυνση των έργων, ενώ οι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι συνεχίζεται η «πετυχημένη» πολιτική τους στα δημόσια έργα! Παγιδευμένοι βεβαίως είναι οι πολιτικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μακροπρόθεσμα, την ώρα δηλαδή του απολογισμού, θα έχουν να επιδείξουν μία τεράστια τρύπα στο νερό. Με τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια ούτε η διάνοιξη ενός μέτρου δρόμου. Αλλά το... μακροπρόθεσμο κανέναν δεν ενδιαφέρει - και βέβαια μέχρι τότε όλο και κάποια νέα... παπάτζα θα εφευρεθεί για να καλυφθεί η τρύπα!

Οι βουλευτές αλλά και οι υπόλοιποι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ οφείλουν να αντιληφθούν την παγίδα στην οποία έχουν οδηγηθεί και να ζητήσουν την απεμπλοκή των οδικών έργων από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εχουμε κι άλλη φορά επισημάνει ότι τα δύο οδικά τμήματα της Μεσσηνίας θα ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα μόνο αν επιλεγεί η διαδικασία της κατασκευής τους με χρονική επέκταση των υπαρχουσών συμβάσεων παραχώρησης στους αυτοκινητόδρομους. Το υπουργείο δεν μπορεί να προκρίνει για το Πάτρα – Πύργος την παράταση της σύμβασης με την Ολυμπία Οδό και να εξαιρεί το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα. Αν δεν βγαίνει οικονομοτεχνικά, ας βάλει ως συμμετοχή τα χρήματα που προϋπολογίζει για την κατασκευή του ως δημόσιου έργου και ας δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο. Αντίστοιχα, στο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη αξιόπιστη λύση είναι η παράταση της σύμβασης με το «Μορέα», ο οποίος έχει κάνει και τη μελέτη της βελτίωσης μέχρι το Ριζόμυλο.

Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μέσα στην επόμενη πενταετία δύο νέα μεγάλα οδικά έργα στην περιοχή. Οσο αυτό δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με επισκέψεις και ποιος είδε ποιον. Αλλά από δημόσιες σχέσεις, χαμόγελα, τσάι και συμπάθεια στους υπουργικούς θαλάμους, έχουμε χορτάσει.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 18:10