Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 21:54

Αρκετά κράτησε η μάχη των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αρκετά κράτησε η μάχη των σκουπιδιών

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έλαβε την απόφαση για τις απαλλοτριώσεις σε αγροτεμάχια, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η περιφερειακή αρχή αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος προσπαθεί να ξεμπλοκάρει ένα ζήτημα που ταλανίζει για 10 χρόνια την Πελοπόννησο και τους κατοίκους της. Η παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί αναμφίβολα νομική και δημοκρατική ακροβασία, αλλά είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο που αφορά τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική ευημερία της περιοχής. Πρόκειται δηλαδή για κίνηση που επιβάλλεται από την ανάγκη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», στην οποία βρίσκονται οι μισοί δήμοι της Περιφέρειας.

Ολα αυτά βεβαίως συμβαίνουν λόγω της δεκαετούς αδυναμίας της προηγούμενης περιφερειακής αρχής να ολοκληρώσει ένα διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων. Το καταπληκτικό είναι ότι αυτοί οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το διαγωνισμό κουνούν και το δάχτυλο για νομιμότητα και για τήρηση διαδικασιών. Πέρα όμως από τη μικροπολιτική και τα παιχνίδια εντυπώσεων υπάρχει και η ουσία και αυτή έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα θα γίνεται με τη μέθοδο της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Την πολιτική αυτή στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία έχει κατανοήσει πλέον ότι δεν υπάρχει προσφορότερη και οικονομικότερη λύση. Η κεντρική αυτή απόφαση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι αναγκαίο να υπογραμμιστεί, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο ρόλος όσων χρησιμοποιούν δευτερεύοντα ζητήματα, όπως οι απαλλοτριώσεις, με στόχο την παρεμπόδιση της διαδικασίας ΣΔΙΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Η Πελοπόννησος μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει σε λειτουργία μία βιώσιμη προσωρινή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων και δρομολογημένη την οριστική. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που θα πρέπει να υπηρετηθεί από το σύνολο των πολιτικών παρατάξεων στην Περιφέρεια, οι οποίες πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Περιφέρεια και η χώρα θα πρέπει να σταματήσουν να σκιαμαχούν με ξεπερασμένες πολιτικές και ιδεολογικές φαντασιώσεις. Αρκετά κράτησε η μάχη των σκουπιδιών.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER