Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 12:06

Κρύβουν τις βόμβες κάτω από το... χαλί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κρύβουν τις βόμβες κάτω από το... χαλί

Τρεις ωρολογιακές βόμβες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση αντί να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να τις εξουδετερώσει, χάνει χρόνο διαπραγματευόμενη με τις συντεχνίες και την τρόικα. Συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή, τα “κόκκινα δάνεια” και το ασφαλιστικό είναι τόσο ισχυρές βόμβες, ώστε αρκεί να εκραγεί μία μόνο από από αυτές για να συντριβεί η εξουθενωμένη ούτως ή άλλως ελληνική οικονομία. 

Πιο κοντά στην έκρηξη βρίσκεται η βόμβα της φοροδιαφυγής καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της επιβολής πρόσθετων φόρων στα συνήθη υποζύγια. Οπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή δεν θέλει να συγκρουστεί με τους φοροφυγάδες -πελάτες του κομματικού κράτους- φορτώνει και άλλα βάρη σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποκρύψουν εισοδήματα. Αυτή τη φορά όμως τα συνήθη υποζύγια δεν έχουν άλλα χρήματα για να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους. Οσες αποταμιεύσεις είχαν τις ξόδεψαν φέτος για να πληρώσουν τους επιπρόσθετους φόρους που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν περισσεύουν χρήματα για κατανάλωση και όποιος μιλάει για ανάπτυξη με πόρους από τη φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, αλλά ταυτόχρονα διαπράττει και έγκλημα αισχρότερο της εθνικής προδοσίας. Ακόμα και ο πρωτοετής φοιτητής της οικονομικής επιστήμης αν διαβάσει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα αντιληφθεί αμέσως ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση. Μοναδική λύση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία θα οδηγήσει σε φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των συνεπών επιχειρηματιών. Εξυπακούεται ότι η μεταβολή των φορολογικών συντελεστών, παρά τα όσα λέγονται, δεν οδηγεί από μόνη της σε πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, η φοροδιαφυγή θα είχε κηρυχθεί από... προχθές ιδιώνυμο αδίκημα και θα είχε καταδικαστεί τουλάχιστον ένας φοροφυγάς σε πολυετή φυλάκιση. Μέχρι σήμερα οι φοροφυγάδες συνεχίζουν το πάρτι και αν χρειαστεί, πληρώνουν με ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα τα δικαστικά έξοδα της πρόσκλησης για το επόμενο πάρτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβιώνουν κλέβοντας φόρους και δάνεια. Αν έφευγαν από την αγορά τα βαμπίρ που επιβιώνουν κλέβοντας φόρους και δάνεια, οι υγιείς επιχειρήσεις θα έπαιρναν μια μεγάλη ανάσα. Ομως τουλάχιστον 250.000 ψήφοι είναι πολλές και οι κυβερνήσεις φοβούνται να συγκρουστούν με τους... πελάτες.  

Μεγάλη ανάσα θα έπαιρνε η αγορά και αν οι τράπεζες διοχέτευαν ζεστό χρήμα προς τις υγιείς επιχειρήσεις. Ενας από τους λόγους που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, είναι και η αύξηση των “κόκκινων δανείων” καθώς ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες αρνούνται να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν. Η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Μακάρι να είναι έτσι, αλλά εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεχιστεί και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η αύξηση του αριθμού των “κόκκινων δανείων”. Ετσι και αλλιώς ο δανειολήπτης που δεν έχει σήμερα να πληρώσει, δεν θα έχει και αύριο να πληρώσει. Ετσι και αλλιώς αυτός που έχει χρήματα και δεν θέλει να πληρώσει δεν πρόκειται να πληρώσει, καθώς δικαίως ή αδίκως πιστεύει ότι τελικώς οι τράπεζες θα αναγκαστούν να “κουρέψουν” τα δάνεια. Αν τελικώς “δικαιωθεί” ο δανειολήπτης που έχει χρήματα και δεν πληρώνει τις δόσεις, μαζί με την έννοια της “πίστης” θα χρεοκοπήσει και η ελληνική οικονομία. Μοναδική λύση στο πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Μόνο τότε θα λειτουργήσει σωστά η αγορά. Γιατί δεν γίνεται η επιμήκυνση; Για να μη στεναχωρηθούν περίπου 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που περιμένουν διαγραφή των χρεών. Οπως καταλαβαίνετε τουλάχιστον 250.000 ψήφοι είναι πάρα πολλές και...

Οι 250.000 ψήφοι των τρωκτικών που ροκανίζουν δάνεια, είναι πάρα πολλές αλλά όχι τόσες πολλές όσες των 2,3 εκατομμυρίων που είναι οι ψήφοι των συνταξιούχων οι οποίοι στο μέλλον θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της επιδείνωσης του ασφαλιστικού προβλήματος. Σε καμία χώρα, αναπτυγμένη ή υπανάπτυκτη, δεν μπορούν να υπάρχουν υψηλές συντάξεις όταν τουλάχιστον το 25% των υπόχρεων δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, θα ξεκινούσε από... προχθές κηρύσσοντας ως ιδιώνυμο αδίκημα την εισφοροδιαφυγή. Δεν ξεκινά όμως, και αργά ή γρήγορα αυτή ή η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή ηλικιωμένων ανθρώπων που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται απελπιστικά. Αντιμέτωπη με την οργή δεν θα βρεθεί μόνο η κυβέρνηση. Αντιμέτωπη θα βρεθεί και η Δημοκρατία, καθώς η απογοήτευση και η απελπισία κάθε άλλο παρά καλοί σύμβουλοι είναι.  

Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανή μόνο για διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις συντεχνίες. Οσο περνάει ο καιρός, μου θυμίζει ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που προσπαθούσε να κρύψει με τη βοήθεια των Ευρωπαίων αξιωματούχων  την άσχημη κατάσταση της οικονομίας λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι πανίσχυρη. Η σημερινή κυβέρνηση με τη βοήθεια των Ευρωπαίων κρύβει τις βόμβες κάτω από το χαλί και μιλάει για ανάπτυξη, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όχι μόνο δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 18:38

NEWSLETTER