Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 18:20

Χωρίς σύγχρονες επιχειρήσεις δεν υπάρχει αγροτικό εισόδημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χωρίς σύγχρονες επιχειρήσεις δεν υπάρχει αγροτικό εισόδημα

Η Deutsche Welle σε πρόσφατο δημοσίευμά της αναζητεί τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνες δεν μπορούν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνεται ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους είναι υψηλής ποιότητας, διεισδύουν δύσκολα στις αγορές της Ευρώπης επειδή δεν υπάρχει εξαγωγική στρατηγική. 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «ανταγωνιστικότητα είναι η λέξη κλειδί, που ακόμα την ψάχνουμε στην Ελλάδα και κάναμε το σφάλμα να πιστέψουμε ότι με τη μείωση του κόστους της εργασίας θα έρθει από μόνη της». Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης των επιχειρήσεων με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «το σωστό μάρκετινγκ ανήκει και στο αγροτικό προϊόν, όχι μόνο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που από μάρκετινγκ τα πάνε μια χαρά». 

Ολα αυτά βέβαια είναι γνωστά και δεν περιμέναμε το συγκεκριμένο δημοσίευμα να μας ανοίξει τα μάτια - απλώς εμείς εδώ και χρόνια τα κλείναμε, μεταβιβάζοντας την ευθύνη... στο κράτος. Το πρόβλημα της επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα είναι ότι ήταν προσανατολισμένη στις δουλειές με το κράτος και στο εύκολο μεταπρατικό κέρδος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων ασχολούνται με τη χύμα μεταπώληση των αγαθών κι ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος το διοχετεύουν στην αγορά ως τελικό προϊόν. Οι επιχειρηματίες, όταν δεν έκαναν απευθείας δουλειές με το κράτος (προμήθειες κ.λπ.), περίμεναν από το κράτος να τους βρει τους πελάτες -το περίφημο «να ανοίξει αγορές»- και να πάνε αυτοί μετά να πουλήσουν χωρίς μεγάλο ρίσκο και με εξασφαλισμένο κέρδος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λειτουργίας είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει τραγικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το μάρκετινγκ με τη διαφήμιση να περιορίζονται στα κινητά τηλέφωνα και τον κρατικό ΟΠΑΠ. Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν για μια αγορά περιορισμένη, όπως η ελληνική, ήταν απολύτως λογικό να ασχοληθούν περισσότερο με τη δημιουργία εναρμονισμένων πρακτικών δημιουργώντας καρτέλ, παρά να αναπτύξουν ανταγωνισμό βλέποντας το μεγάλο πεδίο σε Ευρώπη και Βαλκάνια. Γιατί το να ελέγξεις και να κυριαρχήσεις σε μια μικρή αγορά δεν χρειάζεται εξειδίκευση... αλλά καλό νταραβέρι με μηχανισμούς στον μικρόκοσμο του Κολωνακίου. Αυτό συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει, γι' αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να μειώνονται τα πάντα σε επίπεδο κόστους και αγοραστικής δύναμης, αλλά τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες να μην ακολουθούν την ίδια τάση - κι αν δεν αυξάνονται, να παραμένουν σε τιμές προ κρίσης.

Η ύφεση έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Στις διαπιστώσεις εύκολα όλοι συμφωνούν και υπερθεματίζουν. Τα δύσκολα ξεκινούν όταν τεθεί το ζήτημα των αλλαγών: Εκεί οι περισσότεροι αντιστέκονται, ζητώντας να ξεκινήσουν... από αλλού - και κυρίως κάποιοι άλλοι «να πληρώσουν». Εδώ όμως που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχει πια επιστροφή: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά κάνοντας αυτά που θεωρούνται αυτονόητα στην υπόλοιπη Ευρώπη ή θα ακολουθήσουμε έναν νέο μοναχικό δρόμο, ανακαλύπτοντας ξανά τον «παράδεισο» του κρατικού πατερναλισμού. 

Επειδή λοιπόν το λάδι -που μας αφορά και τοπικά- δύσκολα θα το πουλήσει σε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς η... μελλοντική κρατική εταιρεία εμπορίας μέσω διακρατικών συμβάσεων, και επειδή οι κρατικά προσανατολισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ήδη μαζί του, είναι καιρός να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να αρχίσουν να χρηματοδοτούν πραγματικές επιχειρηματικές ιδέες και κανονικές επιχειρήσεις, με κανόνες οικονομίας και όχι γνωριμίας. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός με ανταγωνιστικά τελικά προϊόντα να αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν ανθρώπους εξειδικευμένους (από αυτούς που φεύγουν μαζικά για την Ευρώπη) οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν - κι όχι τα ξαδέρφια και τους κουμπάρους της οικογενειακής λογικής περί στελέχωσης, που επικρατεί στην πρακτική των περισσότερων. 

Ετσι θα αναπτυχθούν νέες δυναμικές εταιρείες που θα προωθήσουν τα ποιοτικά προϊόντα στο ράφι των καταστημάτων και το πιάτο των καταναλωτών. Γιατί χωρίς σύγχρονες επιχειρήσεις δεν υπάρχει αγροτικό εισόδημα· και χωρίς ιδιωτική πρωτοβουλία δεν υπάρχει οικονομία και ευημερούντες πολίτες, αλλά απελπισμένοι κι εξαθλιωμένοι που θα φωνάζουν σπαραξικάρδια «πού είναι το κράτος;».

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 18:27

NEWSLETTER