Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 10:01

Οι εραστές της κόμμωσης του ελληνικού χρέους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ταινία “Ο εραστής της κομμώτριας” έχει happy end καθώς ο πρωταγωνιστής παντρεύεται την εκλεκτή που κουρεύει τα μαλλιά του... και ζουν τον απόλυτο έρωτα. Στη χρεοκοπημένη αλλά... φιλότεχνη -μεταξύ πολλών άλλων- Ελλάδα, πολλοί πίστευαν ότι η κρίση χρέους θα έχει εξίσου ευτυχισμένο τέλος με την ταινία. Πίστευαν ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, οι δανειστές θα ερωτεύονταν παράφορα την Ελλάδα και θα έκαναν ένα γενναίο κούρεμα στο χρέος της. Στη συνέχεια, εραστές, κομμωτές, δανειστές και χρεοκοπημένοι θα ζούσαμε τον απόλυτο έρωτα καταναλώνοντας κι άλλα κινέζικα προϊόντα με νέα δάνεια από ινδικά κεφάλαια ρωσικών τραπεζών... Η αναπτυξιακή αυτή φαντασίωση ήταν πολύ ωραία για να είναι αληθινή, και δυστυχώς οι εξελίξεις στην κυπριακή κρίση χρέους αποδεικνύουν ότι η είσοδος στα κουρεία δεν έχει πάντα ευτυχισμένο τέλος: Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι συχνά αυτός που πάει για μαλλί βγαίνει κουρεμένος.

 Από εκεί και πέρα, ειλικρινώς δεν ξέρω γιατί πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ταυτίσει τόσο πολύ τη Μέρκελ με τις κομμώτριες, και τους δανειστές μας με τους εραστές του αρχαίου μας κάλλους. Ειλικρινώς επίσης, δεν ξέρω τι περιμένουν όσοι έχουν μπερδέψει τον κινηματογράφο με την οικονομία και προσδοκούν ότι η ελληνική κρίση θα έχει ευτυχισμένο τέλος με ένα νέο κούρεμα. Αυτό που γνωρίζω είναι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους χωρίς να υποστούν ζημιά οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια. Ετσι το μόνο που μένει να απαντήσουμε είναι ποιος θα πληρώσει στο τέλος αυτή τη ζημιά.

Η απάντηση θα ήταν απλή μόνο σε ένα υπεραπλουστευμένο σύστημα, όπου παγκοσμίως οι τραπεζίτες είναι οι κακοί δανειστές ενώ οι οφειλέτες είναι καλοί και τίμιοι... Δυστυχώς όμως αυτό το απλοϊκό σύστημα δεν υπάρχει ούτε στα παιδικά κινούμενα σχέδια. Σήμερα τις περισσότερες φορές οι επονομαζόμενοι τραπεζίτες έχουν έναν πολύ μικρό αριθμό μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που διοικούν. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες είναι πολυμετοχικές εταιρείες, στη μετοχική σύνθεση των οποίων δεν συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα = όπως ασφαλιστικά ταμεία ή φορείς όπως η Εκκλησία. Οποιος λοιπόν απαντά ότι τις ζημιές από το κούρεμα θα πρέπει να τις πληρώσουν οι τραπεζίτες, ουσιαστικά προτείνει να πληρώσουν οι μέτοχοι τις ζημιές. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσουν τη ζημιά τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και  η Εκκλησία. Ως αποτέλεσμα η Εκκλησία θα πρέπει μάλλον να περιορίσει τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα και μεταξύ άλλων να κλείσει ιδρύματα όπως γηροκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των ζημιών θα πρέπει είτε να μειώσουν τις συντάξεις είτε να αυξήσουν τις εισφορές..

Παρατηρούμε λοιπόν ότι έτσι το κούρεμα το πληρώνουν τελικώς... όλοι. Το πληρώνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, μέσω εισφορών ή περικοπών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι αναξιοπαθούντες μέσω του περιορισμού της φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας. Εννοείται φυσικά ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν το έχουν δανείσει μόνο Ελληνες συνταξιούχοι, αλλά και Γερμανοί και Ρώσοι και πολλοί άλλοι... Ο ανόητος εθνικιστής ενδεχομένως εδώ να υποβάλει ένσταση, λέγοντας ότι προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος δεν τον ενδιαφέρει αν θα μειωθούν οι συντάξεις που δίνουν τα γερμανικά και ρώσικα ασφαλιστικά ταμεία. Οταν όμως Γερμανοί και Ρώσοι συνταξιούχοι θα σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα λόγω μείωσης του εισοδήματός τους, τότε κι οι πλέον ανόητοι θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει... εθνικιστική οικονομική πολιτική στο παγκόσμιο χωριό.

Ποιος θα πληρώσει λοιπόν το κούρεμα, αν δεν το πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών; Στην Κύπρο θα το πληρώσουν οι καταθέτες. Ουσιαστικά οι καταθέτες θα “τιμωρηθούν” επειδή εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε τράπεζες που έδιναν... θαλασσοδάνεια. Ή μάλλον για την ακρίβεια, οι καταθέτες θα “τιμωρηθούν” γιατί οι κυπριακές τράπεζες δάνειζαν το πελατειακό ελληνικό κράτος. Με άλλα λόγια: Οι κυπριακές τράπεζες έγιναν προβληματικές όταν κουρεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα... Παρατηρούμε δηλαδή ότι το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους το πληρώνουν με χρονοκαθυστέρηση και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Μάλιστα μεταξύ αυτών πληρώνουν και πολλοί Ελληνες καταθέτες που πήγαν τα χρήματά τους στην Κύπρο για να αποφύγουν να πληρώσουν ενδεχόμενη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών.

Μπερδευτήκατε; Ενδεχομένως γιατί δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί πλήρως το διεθνές οικονομικό κύκλωμα (με την επιστημονική του έννοια). Οπως δεν το γνώριζαν και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ή οι συνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων, που υπέστησαν περικοπές εξαιτίας του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αν οι συνταξιούχοι και οι καταθέτες γνώριζαν λίγο πώς λειτουργεί το διεθνές οικονομικό κύκλωμα, δεν θα έδιναν λευκή επιταγή στις διοικήσεις των τραπεζών αφήνοντάς τες να δίνουν θαλασσοδάνεια στις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις. Αν οι συνταξιούχοι και οι καταθέτες γνώριζαν λίγο πώς λειτουργεί το διεθνές οικονομικό κύκλωμα, θα ασκούσαν έλεγχο μέσω αντιπροσώπων τους στις διοικήσεις των τραπεζών, πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Σε μια ιδανική αγορά, μέτοχοι, διοικητές των τραπεζών, καταθέτες, δανειστές και δανειζόμενοι, έχουν πλήρη και ίση πληροφόρηση για τις μεταβολές στην κίνηση του χρήματος. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτή η αγορά χρήματος είναι... ουτοπική. Σήμερα όποιος έχει περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση απλώς κερδίζει χρήματα. Οι απληροφόρητοι που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα... απλώς πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση θα έχει ευτυχισμένο τέλος με ένα γενναίο κούρεμα χρέους. Πιστεύουν ότι οι Κύπριοι καταθέτες και οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα ξαναδεχτούν αγόγγυστα νέες περικοπές προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια στους καραμπουζουκλήδες Ελληνες πολιτικούς. Πιστεύουν ότι η Μέρκελ είναι αφελής σαν Γερμανίδα κομμώτρια κι ότι οι Ελληνες καραμπουζουκλήδες θα την καταφέρουν τελικώς να κουρέψει το χρέος τους. Αγνοούν οι δόλιοι ότι πρώτα κουρεύουν τους Κύπριους καταθέτες και στο τέλος ξυρίζουν... το γαμπρό. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 20:25