Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 10:10

Τα ρουσφέτια γιγαντώνουν τις εγκληματικές συμμορίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα ρουσφέτια γιγαντώνουν τις εγκληματικές συμμορίες

Η δολοφονία της 25χρονης στην Κορινθία από τα πυρά που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ένοπλων ληστών με αστυνομικούς φέρνει ξανά στο προσκήνιο το καυτό θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, κι αυτό δεν πρόκειται ν' αλλάξει με τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Απαιτούνται βαθιές τομές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

 

Καταρχάς πρέπει να δημιουργηθεί μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για ισοβίτες. Η φυλακή αυτή θα λειτουργεί ως “μπαμπούλας” για όλους τους κακοποιούς, αφού θα γνωρίζουν ότι όποιος μπει εκεί δεν θα ξαναδεί τον υπόλοιπο κόσμο. Οι φυλακισμένοι δεν θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ώστε να μην μπορούν να διευθύνουν τις συμμορίες τους από μέσα... ούτε να απειλούν τους δημοσιογράφους που γράφουν τέτοια άρθρα.

Στη συνέχεια πρέπει να γίνει άμεση αναδιοργάνωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών για να εκδικάζονται οι υποθέσεις το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην αποσυνδέεται η κολάσιμη πράξη από την ποινή. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα δικαστήρια που άνοιξαν για ρουσφετολογικούς λόγους και να λειτουργεί μόνο ένα Εφετείο σε κάθε διοικητική περιφέρεια. Θα πρέπει επίσης να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των Πρωτοδικείων, με στόχο να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας που θα επιτρέψουν την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης.  Εξυπακούεται ότι ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης δεν πρόκειται να δούμε όσο π.χ. συνεχίζεται χειρόγραφα η τήρηση των πρακτικών. 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ πρέπει να κάνουν συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία των δικαστών, των δικηγόρων και των αστυνομικών που ασχολούνται με τη δίωξη των κάθε λογής συμμοριών. Μόνο έτσι η κοινωνία θα είναι σίγουρη ότι το μαύρο χρήμα δεν χρησιμοποιείται για... αγορά ελαφρύτερων ποινών.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, για τα μικρότερα αδικήματα θα πρέπει να θεσπιστούν νέες ποινές -όπως ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού- και να επεκταθεί ο θεσμός της προσφοράς κοινωνικής εργασίας, αντί για φυλάκιση.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί Δικαστική Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει το προανακριτικό έργο και τις μεταγωγές των κρατούμενων από και προς τις φυλακές.

Στον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέπει να γίνει άμεση αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων που λειτουργούν ως υπνωτήρια... αστυφυλάκων. Συγκεκριμένα οφείλουν να κλείσουν όλα τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα και να ιδρυθούν αντίστοιχα γραφεία στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις. Για παράδειγμα, να κλείσει το Α.Τ. Πύλου και να ιδρυθεί στην Α.Δ. Μεσσηνίας Γραφείο Πυλίας που θα έχει αρμοδιότητα την αστυνόμευση αυτής της περιοχής. Στη σύγχρονη εποχή, τα ολιγάριθμα αστυνομικά τμήματα δεν εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από πελατειακές σχέσεις και  οικονομικά αλισβερίσια. 

Εξυπακούεται ότι για να λειτουργήσουν οι νέες πολυπρόσωπες Αστυνομικές Διευθύνσεις χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν για τη δίωξη του εγκλήματος. Απαιτείται μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών και ψηφιακή διασύνδεσή τους με όλα τα περιπολικά και τις κινητές μονάδες. Δεν μπορεί να γίνει πάταξη του σύγχρονου εγκλήματος με υπολογιστές που χρησιμοποιούνται ως... γραφομηχανές και με ασύρματους που έχουν εμβέλεια μικρότερη κι από παιδικό γουόκι-τόκι.

Σε κάθε περίπτωση, για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες θα πρέπει να ισχύσει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στην καθημερινότητα – ξεκινώντας από την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα, πολίτες και κακοποιοί βεβαιώνονται καθημερινά ότι δεν λειτουργεί το κράτος, καθώς διαπιστώνουν ότι όποιος θέλει, ό,τι ώρα θέλει, περνάει ατιμώρητος τα φανάρια με κόκκινο. 

Τη δύναμη των Αστυνομικών Διευθύνσεων οφείλουν να την ενισχύουν -όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν- το Λιμενικό και η Πυροσβεστική. Είναι αδιανόητο όλο το χειμώνα οι Πυροσβέστες να κάθονται άπρακτοι περιμένοντας να πιάσει φωτιά καμιά καμινάδα. Θα μπορούσαν να κάνουν περιπολίες στα χωριά και τα αγροκτήματα, ώστε να μαθαίνουν και τους αγροτικούς δρόμους για να τους χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Οι λιμενικοί θα μπορούσαν να αναλάβουν την πλήρη και ουσιαστική αστυνόμευση των παραλίων.

Φυσικά, για να πετύχουν όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει αύριο κιόλας να κοπούν μαχαίρι οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών, τοπικών αρχόντων και σωμάτων ασφαλείας. Το έγκλημα θα κυριαρχεί όσο οι προαγωγές και οι μεταθέσεις θα γίνονται με αναξιοκρατικά και ρουσφετολογικά κριτήρια. Οι συμμορίες των κακοποιών θα γιγαντώνονται όσο οι πολιτικοί θα τηλεφωνούν δημοσίως για να ικανοποιήσουν τοπικά κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα, αντί να θέτουν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα σχέδια για την πάταξη του εγκλήματος. Και οι τσιγγάνοι θα συνεχίζουν να κλέβουν... το σύμπαν, όσο οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες θα ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τις ψήφους τους.

Ανεξάρτητα από προθέσεις κι επιδιώξεις, τα ρουσφέτια γιγαντώνουν τελικά τις εγκληματικές συμμορίες, καθώς λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια που θα μπορούσε να γίνει στις δικαστικές και τις αστυνομικές υπηρεσίες. Οι ανίκανοι “πελάτες”, που χθες ανέβηκαν την κλίμακα της ιεραρχίας φιλώντας κομματικές ποδιές, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να υπηρετήσουν τις συμμορίες που... φοβούνται ν' αντιμετωπίσουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 17:56

NEWSLETTER