Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 21:50

Οι πλαγκτο-ψεκασμένοι είναι κίνδυνος για την οικονομία και την κοινωνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι πλαγκτο-ψεκασμένοι είναι κίνδυνος για την οικονομία και την κοινωνία

Τα νερά στην παραλία της Καλαμάτας είναι καθαρά, διαβεβαιώνει η ΔΕΥΑΚ. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και όλες οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Τα νερά μπορεί να είναι καθαρά, αλλά πρέπει και να φαίνονται. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Τα νερά δεν φαίνονται καθαρά... κι έτσι ο καθένας μπορεί ν' αρχίσει να τερατολογεί.

 Αλλος τα βάζει με τα καράβια, άλλος βλέπει βόθρους να τρέχουν κι άλλοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι τίποτα αυτό που επιπλέει, παρά πλαγκτόν. Η εξήγηση του πλαγκτόν -παρότι αποτυπώνει μάλλον την πραγματικότητα και βρίσκεται κοντύτερα στην αλήθεια- δεν γίνεται εύκολα πιστευτή.

Οταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ακράδαντα ότι οι "ουρές" που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα στον ουρανό αποτελούν... αεροψεκασμούς της διεθνούς συνωμοσίας, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να το πείσεις ότι οι καφέ κηλίδες που βλέπει στη θάλασσα είναι πλαγκτόν. Οταν ο άλλος είναι βέβαιος ότι τον ψεκάζουν για να τον κρατούν υπό έλεγχο, ώστε να του πάρουν τα πετρέλαια, το ουράνιο, το χρυσάφι και τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιστεύει ότι κάτι ρίχνουν και στο νερό - και δεν πρόκειται να πειστεί για το αντίθετο, όσες υπηρεσίες κι αν τον διαβεβαιώσουν. Εκτός όμως από αυτούς που δεν πρόκειται να πειστούν, υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι, που δικαιούνται μια υπεύθυνη και διαρκή ενημέρωση ώστε να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες που θα έχει η επαφή τους με το... άγνωστο τέρας.  

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, η τερατολογία στην παραλία της Καλαμάτας δίνει και παίρνει, γι' αυτό και δεν επαρκούν οι σποραδικές ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΚ ή οι διαβεβαιώσεις του Λιμεναρχείου για την καθαρότητα των νερών. Χρειάζεται μια συντονισμένη επιχείρηση ενημέρωσης που θα έχει διάρκεια και θα είναι ουσιαστική. Θα εξηγεί πώς δημιουργείται το συγκεκριμένο φαινόμενο και τι πρέπει να προσέχουν -αν χρειάζεται- όσοι κάνουν μπάνιο την ώρα που εμφανίζονται οι συγκεκριμένες κηλίδες. Θα μπορούσε, τέλος, να διερευνηθεί εάν είναι δυνατό με κάποιο τρόπο να περιοριστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να μην προκαλεί βλάβη στην υγεία, αλλά είναι σίγουρα αντιαισθητικό. 

Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης όσο και σε αυτήν του καθαρισμού ή του περιορισμού του φαινόμενου - στο βαθμό που το καθένα είναι εφικτό. Τα τελευταία χρόνια οι ψίθυροι και οι φήμες, σε συνδυασμό με το ορατό αυτό φαινόμενο στη θάλασσα, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη ακόμα και ανθρώπων που πριν δεν είχαν καμία αμφιβολία για την ποιότητα των νερών στις ακτές της πόλης. 

Η περίοδος που διανύουμε συνολικά ως κοινωνία δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε καταρχήν γνώση, ώστε να κατακτήσουμε και την απαραίτητη αυτογνωσία. Οι μύθοι πρέπει να αντικατασταθούν από την αλήθεια των γεγονότων, και για να γίνει αυτό χρειάζεται διαρκής προσπάθεια των δυνάμεων της προόδου. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της συντήρησης και του χθες προτιμούν να ζουν σε μια άλλη διάσταση, συνωμοσιολογώντας διαρκώς, καταναλώνοντας μύθους και δοξασίες. Οι κηλίδες στη θάλασσα δεν απειλούν τίποτα εάν οι πολλοί ξέρουν ακριβώς τι είναι, πώς δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται. Οι συνωμοσιολογικού χαρακτήρα εμπιστευτικές πληροφορίες που διακινούνται, θα γελοιοποιηθούν μόνο όταν όλοι θα γνωρίζουν τα πραγματικά περιστατικά και θα ξέρουν να προφυλάσσονται από τους ανύπαρκτους κινδύνους. 

Η ενημέρωση και η γνώση δεν σώζουν μόνο από το πλαγκτόν... αλλά και από τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργούν οι πλαγκτο-ψεκασμένοι κάθε μορφής. Γιατί οι θάλασσες δεν κινδυνεύουν από το πλαγκτόν. Η οικονομία της περιοχής και της χώρας όμως, όπως και συνολικά η κοινωνία, κινδυνεύουν από τις θεωρίες συνωμοσίας και τις διάφορες άλλες τερατολογίες αεροψεκασμένων και πλαγκτο-λουομένων, οι οποίες ευδοκιμούν σε περιόδους ταραγμένες όπως αυτή που διανύουμε.

 

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 21:52

NEWSLETTER