Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 21:52

Ξεκαθάρισμα θέσεων, γιατί διαφορετικά ...χαιρετίσματα στα γουναράδικα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα όσα συνέβαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στο επίπεδο του 4-5% δεν ενδιέφεραν ευρύτερα την κοινωνία και τους πολίτες. Μετά όμως την εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών του άλλαξαν τα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν επιβεβαιωθούν οι μεταπολιτευτικές  συνήθειες, αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει βασική κυβερνητική συνιστώσα. Η ενασχόληση με τα όσα συμβαίνουν λοιπόν στο συγκεκριμένο κόμμα δεν πρέπει να τρομάζει και να ενοχλεί. Είναι σίγουρα δύσκολο να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα πολλοί που είχαν μάθει αλλιώς, αλλά οι μεγαλύτεροι ρόλοι θέλουν και αντίστοιχες επιδεξιότητες.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Τα όργανα του νέου κόμματος θα αποφασίζουν τις βασικές αρχές και όποιος διαφωνεί ή «θέτει εαυτόν εκτός», ή συμφωνεί δεχόμενος την άποψη της πλειοψηφίας. Οι πολύχρωμες συνιστώσες που ξεκίναγαν από το όραμα για κομμουνιστική παλινόρθωση και έφταναν μέχρι τους επιθεωρησιακούς θιάσους του λαϊκισμού, αποτελούν παρελθόν. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι παρά πολύ σημαντικό. Είναι πιθανότατα το διαβατήριο που ανοίγει την πόρτα για την εξουσία. Ο κόσμος θέλει καθαρό μήνυμα και συγκεκριμένη ομάδα -πρόσωπα- που θα αποτελούν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Τα πολλαπλά και πολλές φορές αντικρουόμενα μηνύματα που εξέπεμπαν οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, θόλωναν την εικόνα του και αποτελούσαν εύκολη τροφή για κακόβουλη προπαγάνδα.

Στις εργασίες του συνεδρίου μπορεί το κεντρικό θέμα να ήταν η διάλυση ή μη των συνιστωσών, αλλά το βασικό πολιτικό ζήτημα ήταν η στάση του κόμματος απέναντι στην Ε.Ε. και την κατεύθυνση της οικονομίας. Το δίλημμα δηλαδή ήταν ευρώ ή δραχμή, ελεύθερη οικονομία στα πλαίσια και τους νόμους της Ε.Ε. ή ένα νέο πείραμα κομμουνιστικού τύπου κρατικής οικονομίας. Οι αποφάσεις του συνεδρίου ξεκαθάρισαν ότι το νέο κόμμα έχει ως βασική του κατεύθυνση την παραμονή στο ευρώ και την Ε.Ε., ενώ δεν δέχτηκε -θα ήταν αντιφατικό- τις προτάσεις για εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας και ειδικότερα των τραπεζών. Οι αποφάσεις αυτές είναι φανερό ότι κλείνουν το μάτι στον κόσμο της Κεντροαριστεράς, και αν εξειδικευτούν και πάρουν συγκεκριμένη μορφή και ουσιαστικό περιεχόμενο, θα δώσουν άλλον αέρα δημιουργώντας ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα. Για όσους δεν έχουν καταλάβει και μένουν στους υψηλούς τόνους και τις διακηρύξεις περί κατάργησης του μνημονίου, να επισημάνουμε ότι πιθανότατα μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουν τελειώσει οι παρούσες δανειακές συμβάσεις και οι τρόικες. Σε κάθε όμως περίπτωση θα έχει μείνει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ε.Ε. που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει αυστηρότατη δημοσιονομική πειθαρχία ιδίως για τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Και επ' αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν μπορεί να κάνει και πολλά, εφόσον έχει ως στρατηγική επιλογή την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου μαζί με τη δημιουργία του νέου κόμματος, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα, ότι σταδιακά θα πάψουν να παίζουν ρόλο πρόσωπα που εκφράζουν τις μειοψηφικές πλέον θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και θα αναδειχθούν οι νέες δυνάμεις της κυρίαρχης άποψης. Ετσι γίνεται πάντα στα κόμματα. Οι ηγεσίες και οι πλειοψηφίες τους επιβάλλουν θέσεις και πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει το νέο πολιτικό προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα. Εγκαταλείποντας τις λογικές του απομονωτισμού, μπορεί να σταθεροποιήσει και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας εδραιώνοντας τη θέση της στο σκληρό κλαμπ της Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκαθαριστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το κόμμα, και αυτό είναι κυρίως ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας και του προέδρου του. Αν αυτό δεν γίνει και συνεχιστεί η ασάφεια και το ψάρεμα στα θολά νερά, πατώντας στις πολλές βάρκες των διαφορετικών προσεγγίσεων αλλά και των επιδιώξεων, τότε… χαιρετίσματα στα γουναράδικα! 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 21:54