Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 09:00

Λαμόγια σε πλεούμενα ευκαιρίας προς το λιμάνι της... εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Κάπα Research για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Το Βήμα", επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης έχει πεθάνει, και στις εκλογές του Μαΐου 2014 οι πολίτες θα "μαυρίσουν" τους... τεθλιμμένους συγγενείς της αυτοδιοίκησης.

Θα στείλουν στα αζήτητα της Ιστορίας όλους τους άρχοντες που διοικούν τους δήμους και τις Περιφέρειες με μοναδικό προσόν τα κομματικά χρίσματα. Ετσι απλά θα κλείσει ο μεγάλος μεταπολιτευτικός κύκλος και θ' ανοίξει ένας νέος, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν τα γνωρίζουμε ακόμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 67,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα ψηφίσει υποψήφιους που δεν έχουν σχέση με την πολιτική και τα κόμματα. Το 62,9% θέλει να μην επανεκλεγεί ο σημερινός δήμαρχος, ενώ το 56,1% λέει ότι δεν εκφράζεται ούτε από τη δημοτική αρχή ούτε από την αντιπολίτευση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ένα 42,1% δηλώνει πως θα ψηφίσει υποψήφιο από το αντιμνημονιακό μπλοκ, ενώ παρόμοιο ποσοστό (42,5%) αδιαφορεί για τη στάση των υποψήφιων απέναντι στο μνημόνιο. Οσον αφορά τις Περιφέρειες, το 58,9% των ερωτηθέντων πολιτών απαντά ότι δεν θέλει να επανεκλεγεί ο σημερινός περιφερειάρχης.

Μια προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της δημοσκόπησης δείχνει ότι οι πολίτες είναι θυμωμένοι με τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, και κατ' επέκταση με τους... τοπικούς αντιπροσώπους τους στην αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό έχουν αποφασίσει στις επόμενες εκλογές να “μαυρίσουν” όλους τους γαλάζιους και πράσινους άρχοντες και υποψήφιους. Οι πολίτες είναι τόσο θυμωμένοι αυτή την περίοδο, που δεν τους ενδιαφέρει καν ποιους θα εκλέξουν. Εννοείται πως ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, και γι' αυτό είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να εκλεγούν άρχοντες χειρότεροι κι απ' τους σημερινούς. Ομως αυτό φαίνεται πως δεν απασχολεί καθόλου τον μέσο ψηφοφόρο. Θέλει να τιμωρήσει τα κόμματα που τον απογοήτευσαν κι έτσι θα τιμωρήσει όποιον τα εκπροσωπεί.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θυμωμένο σήμερα εκλογικό σώμα είναι αυτό που εξέλεξε τους άρχοντες της χρεοκοπίας. Σε καμία περίπτωση όμως το εκλογικό σώμα δεν θα στραφεί ενάντια στον εαυτό του: Αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσει όλα τα αμαρτήματα, ώστε εξαγνισμένο να εκλέξει τους νέους του ταγούς. Αυτό έχει συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν, αυτό θα συμβεί και τώρα.

Ολα τούτα δεν τα γνωρίζουν μόνο οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι: Τα γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τα πολιτικά στελέχη που καλλιεργήθηκαν στα θερμοκήπια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Οι πιο πονηροί από αυτούς έχουν ήδη πηδήξει απ' τα μισοβουλιαγμένα πράσινα και γαλάζια καράβια, αναζητώντας σωστικές λέμβους που θα τους μεταφέρουν στο νησί της εξουσίας. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη ανέβει στα πλεούμενα της Χρυσής Αυγής, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κι ύψωσαν στα κατάρτια τις αντιμνημονιακές σημαίες αντί για πανιά.

Οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν είναι λαμόγια όλοι όσοι ανέβηκαν στις σχεδίες αυτές. Ομως ανάμεσά τους υπάρχουν πάρα πολλοί μασκαράδες, που όπως προαναφέραμε σάλταραν στις λέμβους για να σώσουν προσωρινά το τομάρι τους και να ξαναπιάσουν το λιμάνι της εξουσίας.

Για την ακρίβεια, το πιο βαθύ παρακράτος της μεταπολίτευσης έχει εγκαταλείψει από καιρό τα καράβια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πλέει στο πέλαγος της ύφεσης με σημαία ευκαιρίας. Συγκεκριμένα, το βαθύ ΠΑΣΟΚ μπάρκαρε με τη σκούνα του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει να διατηρηθεί το κράτος-πατερούλης ώστε να συνεχιστούν όπως τον “παλιό καλό καιρό” τα ρουσφέτια και οι υπόλοιπες πελατειακές σχέσεις. Αντίστοιχα η... σκούρα Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στα καΐκια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, ζητώντας ακόμα περισσότερα θαλασσοδάνεια για κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και καθαρόαιμους πελάτες.

 Ετσι λοιπόν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πάρτι μασκέ. Τα κομματικά λαμόγια θα φορέσουν απολίτικες στολές και κουνώντας εθνικοσοσιαλιστικές σημαίες θα προσπαθήσουν να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι είναι καλύτεροι καπεταναίοι απ' τους σημερινούς, που οδήγησαν τον... Ελληνικό στα βράχια. Αν θα τα καταφέρουν; Είπαμε: Το εκλογικό σώμα είναι αποφασισμένο να βρει αποδιοπομπαίους τράγους και να εκλέξει νέους ταγούς. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από ένα... αποφασισμένο εκλογικό σώμα που το έχει τυφλώσει ο θυμός και δε βλέπει τους μασκαράδες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 20:39