Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 21:48

Η αποτυχία θα έχει μόνο ένα ονοματεπώνυμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η ένταξη έργων στην «ουρά» του ΕΣΠΑ αλλά και η προετοιμασία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει ανοίξει τη συζήτηση για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής στην περιοχή. Ο καθένας προσπαθεί να πλασαριστεί πολιτικά και να μπει στο κάδρο της συμβολής της ένταξης του κάθε έργου. Είναι γνωστό ότι οι επιτυχίες έχουν πολλούς πατεράδες, ενώ οι αποτυχίες μένουν πάντα ορφανές. Δεν ισχύει όμως πάντα αυτό, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις τόσο οι αποτυχίες όσο και οι επιτυχίες έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Οι δρόμοι της περιοχής και ειδικότερα το Καλαμάτα - Πύλος αλλά και το Τσακώνα - Πύργος αν ενταχθούν σε χρηματοδοτικό  πλαίσιο, αυτό θα οφείλεται στο «σπρώξιμο» του πρωθυπουργού, το αντίθετο θα σηματοδοτεί την απόλυτη προσωπική αποτυχία του. 

Ο Σαμαράς, παρότι εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας για πάνω από 20 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με ένα μεγάλο οδικό έργο. Το χρωστάει λοιπόν στους πολίτες του νομού και τώρα έχει τη δύναμη και την ευκαιρία να το υλοποιήσει. Οι πολίτες του νομού δεν περιμένουν πλέον διορισμούς και εξυπηρετήσεις από τους ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, αλλά έργα που θα παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη προς όλους. Την πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να την αντιληφθούν διάφοροι, που είναι ή παριστάνουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον, και ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την προώθηση 1-2 σημαντικών έργων που θα κάνουν υπερήφανους τους ψηφοφόρους του πρωθυπουργού και θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την υστεροφημία του στην περιοχή. 

Πριν από μερικά χρόνια όταν παιζόταν το θέμα της κατασκευής του περιφερειακού της Καλαμάτας, κάποιοι έθεταν εμπόδια για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ευτυχώς επικράτησαν αυτοί που κόντρα ακόμα και στο στενό τους συμφέρον επέλεξαν να γίνει ένα σημαντικό έργο που θα αλλάξει κυριολεκτικά την Καλαμάτα. Αν τότε οι πολιτικοί παράγοντες που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων άκουγαν τις φωνές της στασιμότητας, ο αυτοκινητόδρομος θα τέλειωνε στη Σπερχογεία. Σήμερα είναι σίγουρο ότι θα συζητούσαμε όχι το πότε τελειώνει ο περιφερειακός της Καλαμάτας αλλά τι θα κάνουμε και τι δρόμο θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό χάος στο Ασπρόχωμα. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι εξόχως διδακτικό. Μας υπογραμμίζει ότι στα μεγάλα έργα υπάρχει πάντα ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είτε το ανοίγεις και το αξιοποιείς μετατρέποντάς το σε αναπτυξιακή πύλη, είτε το κλείνεις γιατί φοβάσαι μην σου σκονιστεί το παλιό μπαούλο. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι κλώθουν την υπόθεση του Καλαμάτα - Πύλος.

Εργα υποδομής δεν είναι βέβαια μόνο οι δρόμοι. Μια αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Υποδομών προχθές στη Βουλή χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί μπορεί να αποτελεί παράθυρο για την ανάσταση του σιδηροδρόμου. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που πριν ορισμένα χρόνια ήταν νεκρό, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια εκπληκτική αύξηση στις πτήσεις, στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις. Αυτό είναι ένα πολύ καλό δείγμα για το τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή και στη χώρα. Βέβαια, υπάρχουν οι οδικοί άξονες και ο σιδηρόδρομος, ο οποίος είναι έτοιμος. Υπάρχει ο σιδηρόδρομος Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος όμως κι αυτός είναι νεκρός. Μέσα από την αξιοποίησή του, την τουριστική και την εμπορευματική, θα δώσει τη δυνατότητα για εναλλακτικές μορφές εμπορευματικών μεταφορών. Εύχομαι να γίνει η κύρια μορφή εμπορευματικής μεταφοράς. Θα βρεθούν, λοιπόν, λύσεις σύντομα…».

Οι δρόμοι, το αεροδρόμιο αλλά και ο σιδηρόδρομος είναι σημαντικά έργα υποδομής για την ανάπτυξη της περιοχής. Είναι τα έργα που μπορεί να προωθήσει ο πρωθυπουργός της χώρας και να περάσει με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο στην ιστορία της περιοχής. Αν τώρα δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Μερίδιο από την επιτυχία μπορεί να διεκδικήσουν και να επιτύχουν και άλλοι, γι' αυτό άλλωστε παρατηρείται συνωστισμός πλειοδοσίας και ενδιαφέροντος, αλλά η αποτυχία θα έχει μόνο ένα ονοματεπώνυμο.

 

 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 21:58