Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 20:40

Το κρυφτούλι του πολιτικού προσωπικού για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάθε μέρα κάνει ό,τι μπορεί για να τινάξει στον αέρα και την υπόθεση του διαγωνισμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Με μια απίστευτη διαχείριση παρασκηνίου και επιλεκτικών διαρροών δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν υποθέσεις για παζάρια και συμφέροντα. Είναι κυριολεκτικά ακατανόητο γιατί δεν επιλέγεται ο δρόμος της απόλυτης διαφάνειας.

 

Κατατέθηκε η πρόταση της εταιρείας για τους χώρους εγκατάστασης μονάδων και σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων; Πολύ ωραία. Φωνάζουμε τους δημοσιογράφους και τους την παρουσιάζουμε. Βγάζουμε και έναν ωραίο λόγο για την «πρωτοπορία» του διαγωνισμού, εξαγγέλλουμε και την ανακάλυψη της πυρίτιδας και ολοκληρώνουμε με μια επίθεση κατά των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης!

Τι είναι όλο αυτό που διαδραματίζεται μια βδομάδα τώρα; Τι επικοινωνιακοί ερασιτεχνισμοί και κρυφτούλι είναι αυτό; Είναι δυνατόν να νομίζουν ότι δεν θα μαθευτούν οι προτάσεις ή ότι αυτές θα αλλαχθούν παρασκηνιακά γιατί έχουν πολιτικό κόστος; Τι νομίζει η κυρία αντιπεριφερειάρχης δηλώνοντας ότι δεν φέρει ευθύνη η Περιφέρεια για την χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων; Νομίζει ότι θα πιει κάποιος άλλος το «πικρό ποτήρι» και αυτή θα κρατά συμπονετικά το χέρι των διαμαρτυρόμενων; Είναι προφανές ότι τώρα που φτάσαμε στα δύσκολα, άρχισαν τα "τσάμικα" του παλαιοκομματικού προσωπικού που έχει μάθει να χαϊδεύει αυτιά γιατί δεν έχει το θάρρος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι καλοί και άγιοι οι διαγωνισμοί και οι νέες μέθοδοι, αλλά το σημαντικό είναι η εξεύρεση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια, χρόνια τώρα, είναι οι χώροι, και πάντα σε αυτό το στάδιο τελειώνανε οι ιδέες και οι καλές προθέσεις. Ολα δείχνουν ότι και σε αυτή τη φάση στο ζήτημα της χωροθέτησης θα κριθούν εκ νέου τα πάντα. Η ηγεσία της Περιφέρειας, με την τουλάχιστον αμήχανη συμπεριφορά της τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ότι δεν θέλει να βγει μπροστά και να πάρει πάνω της την ευθύνη για τη χωροθέτηση. Οι εκλογές είναι πολύ κοντά και αυτό που δεν κάνει η Περιφέρεια, δεν θα το κάνουν ούτε και οι αντίστοιχες «θιγόμενες» δημοτικές αρχές. Ποιος μένει; Ο Χατζηπετρής του υπουργείου που θα έχει τους πάντες στον προθάλαμό του να διαμαρτύρονται, προτείνοντας τα σκουπίδια να πάνε αν όχι στον διπλανό δήμο, έστω στο... φεγγάρι, γιατί ο δικός τους μοναδικός τόπος δεν φτιάχτηκε από τους θεούς για να υποδεχτεί σκουπιδομηχανές, εργολαβικά συμφέροντα και άλλα παράγωγα του καταναλωτικού καπιταλισμού!

Η ηγεσία της Περιφέρειας να αναλογιστεί τις ευθύνες της και, αφού συσκεφτεί το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα να ανοίξει πλήρως τους φακέλους και τις προσφορές και να τις παρουσιάσει στην κοινή γνώμη. Ολα στο φως. Τόποι και κόστος. Δεσμεύσεις και προβλέψεις. Χρονοδιαγράμματα και εναλλακτικές. Το κρυφτούλι και τα μισόλογα δεν έχουν θέση. Η διαχείριση των σκουπιδιών απαιτεί καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Τι θα πει είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντικά η Μεγαλόπολη; Ποιος είπε της αντιπεριφερειάρχου ότι η μονάδα διαχείρισης αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση; Και αφού, όπως καταλάβαμε, δεν θέλει Μεγαλόπολη, τι αντιπροτείνει; 

Στη Μεσσηνία, από την άλλη, ποιος τους είπε ότι είναι καλή θέση για σταθμό μεταφόρτωσης η Καλλιρρόη; Είναι αυτό μια μέση απόσταση; Τα σκουπίδια της Καλαμάτας -που είναι και τα περισσότερα σε όγκο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- θα ταξιδεύουν μέχρι την Καλλιρρόη και μετά θα γυρίζουν πίσω για να πάνε στην Παλιόχουνη; Γιατί δεν προβλέπεται σταθμός κάπου μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης - Μελιγαλά έτσι ώστε να πέφτει το κόστος μεταφοράς; Πότε θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα αν δεν ανοίξουν όλες οι πλευρές τα χαρτιά τους; Κάποιοι νομίζουν ότι πολιτική είναι τα μισόλογα και οι συνεννοήσεις παρασκηνίου. Δεν είναι απλώς ότι δεν έχουν καταλάβει πού βρισκόμαστε και ποιες είναι οι απαιτήσεις της εποχής, αλλά δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι τους γίνεται, και αυτό νομίζουν ότι αποτελεί πλεονέκτημα!  

 

 

panagopg@gmail.com