Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011 19:33

Το «κίνημα των διοδίων» και τα κέρδη των εταιρειών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την προπερασμένη εβδομάδα προβλέποντας αυτά που θα ακολουθήσουν είχαμε αποδώσει στους πρωταγωνιστές «του κινήματος δεν πληρώνω» το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου». Η επαλήθευση δεν άργησε να έρθει και ήδη ξεδιπλώνονται διάφορες πρωτοβουλίες που αργά ή γρήγορα θα βάλουν τέλος στη συγκεκριμένη κωμωδία την οποία πολύ φοβούμαστε ότι θα την πληρώσουν διάφοροι αφελείς. Οπως ακριβώς είχαμε προβλέψει το «κίνημα των διοδίων» θα φέρει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για να μειωθούν τα διόδια και αυτό θα γίνει σε βάρος των εσόδων του κράτους δηλαδή όλων των πολιτών. Το υποτιθέμενο «κενό νόμου» όπως είναι γνωστό, θα καλυφθεί με σχετική τροπολογία με αποτέλεσμα από βδομάδα να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την Τροχαία ακόμα και μέσω καμερών σε όποιον σηκώνει τη μπάρα των διοδίων. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι παραστάσεις επαναστατικής γυμναστικής - μέχρι και αγρότες προβλέπεται να στρατευτούν τις επόμενες ημέρες στο σήκωμα της μπάρας γιατί δεν έκατσε φέτος το κλείσιμο των δρόμων - αυτό που θα απομείνει θα είναι η αυστηροποίηση του συστήματος ενώ οι εταιρείες μάλλον θα βγουν πιο ενισχυμένες από την όλη φασαρία.

Για διάφορους πάντως που νομίζουν ότι η συγκεκριμένη επαναστατική γυμναστική είναι υπέρ του λαού και δεν παίζουν το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» η καλύτερη απάντηση δίνεται σε ένα πρόσφατο άρθρο του Τάσου Τέλογλου στο protagon.gr: «Ακουσα χθες (Τρίτη 8/2) με τα αυτιά μου τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας του "Αιγαίου" κ. Δημήτρη Γκατσώνη να λέει στη συνέντευξη των κοινοπραξιών που κατασκευάζουν τους αυτοκινητόδρομους, ότι το σημαντικότερο κομμάτι εκείνων που δεν πληρώνουν στα διόδια είναι οδηγοί φορτηγών μεγάλων εταιρειών, που έχουν τιμολογήσει το διόδιο στο τελικό προϊόν που μεταφέρουν οι υπάλληλοί τους αλλά προτιμούν να μην πληρώσουν τα διόδια εκμεταλλευόμενοι το "σήκωμα της μπάρας". Μήπως θα πρέπει η κ. Α. Παπαρήγα και ο κ. Α. Τσίπρας αλλά και άλλοι του κινήματος της ανυπακοής να ξανασκεφτούν ποιος ακριβώς ωφελείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις; Πρόκειται μάλλον για μία επιδότηση των φορολογουμένων - με βάση τις συμβάσεις - προς τους μετόχους των εταιρειών τα εμπορεύματα των οποίων μεταφέρονται, που συμπεριφέρονται σαν κοινοί κλέφτες. Ο κ. Γκατσώνης είπε χαρακτηριστικά ότι "οι εταιρείες κερδοσκοπούν προς δόξαν των κορόιδων που αγωνίζονται στο όνομα της ανυπακοής" και των ακόμα μεγαλύτερων κορόιδων που θα πληρώσουν! Αντιλαμβάνομαι το δίκιο ανθρώπων πολλών τοπικών κοινωνιών που εξ αιτίας μιας σειράς λόγων «χαρατσώνονται» στην καθημερινότητά τους αλλά αυτή η ιστορία με τα φορτηγά δείχνει στον καθένα ότι και η πιο απλή εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας στη χώρα μας μπορεί - αν την σκαλίσεις λίγο- να αποκτήσει δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ανάγνωση».

Υ.Γ.1. Η Νάντια κάνει αντιπολίτευση στο Ρέππα και τον Πεταλωτή, δηλαδή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να αποενοχοποιήσει το «κίνημα των τσαμπατζήδων» ή απλώς ψηφοθηρεί χαϊδεύοντας αυτιά για να τα έχει με όλους καλά; Την τροπολογία για τα πρόστιμα την στηρίζει και την ψηφίζει ή θα διαφοροποιηθεί για να μην οδηγηθεί ο άνεργος και ο χαμηλόμισθος στη φυλακή για το πλημμέλημα της μη έκδοσης εισιτηρίου στο αστικό λεωφορείο; Απαντήσεις προσεχώς.
Υ.Γ. 2. Η απάντηση του γραμματέα της ΚΝΕ Μεσσηνίας είναι απολύτως σωστή με βάση τα δόγματα και τας γραφάς. Εδώ δεν κατάλαβαν γιατί κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ο «κύριος Τζάμπας κράτος» που πληρώνει για όλους οι οποίοι θα δουλεύουν λιγότερα και θα εισπράττουν περισσότερα. Ο «αντικομουνισμός» στην αστική δημοκρατία δεν είναι ποινικό αδίκημα, ούτε κολάσιμη πράξη, μπορεί ελευθέρως να ασκείται και να εκφράζεται. Αν ποτέ εφαρμοστεί ο ολοκληρωτισμός τότε μπορεί και να καταδικαστούμε για την εσχάτη προδοσία του αντικομουνισμού και να εξοριστούμε σε κάποιο ειδυλλιακό τοπίο. Μέχρι τότε μπορούμε ελευθέρως να εκφράζουμε τις απόψεις μας χωρίς να μας ενδιαφέρει και πολύ ο χαρακτηρισμός ή η ταμπελοποίηση του κάθε κομματικού υπαλλήλου. Αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας - η αλήθεια είναι με τη συμβολή και το αίμα πολλών Ελλήνων κομουνιστών - να μπορεί ο καθένας να είναι αντιΠΑΣΟΚ, αντιΝΔ, αντιΣύριζα ή αντικομουνιστής χωρίς να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανένα ιερατείο.

Υ.Γ. 3. Το να επικαλείται εκπρόσωπος «κίνησης κατά των διοδίων» την ανάγκη τήρησης κανόνων δεοντολογίας και νόμων περί συκοφαντίας την ίδια ώρα που καλεί σε ανυπακοή κατά νόμων και κανόνων είναι τουλάχιστον αντιφατικό αν όχι κωμικό. Α λα καρτ εφαρμογή νόμων και κανόνων όπου και όπως μας συμφέρει, σε σοβαρές κοινωνίες και κράτη, δεν υπάρχει.

 



Του Γιώργου Παναγόπουλου
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 12:56