Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 17:31

Ξεκινά ο Μαραθώνιος για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φέτος το Πάσχα για πρώτη φορά οι επισκέπτες της Μεσσηνίας θα χρησιμοποιήσουν τα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου από την Τρίπολη έως τα Παραδείσια. Για πρώτη φόρα οι επισκέπτες του νομού θα κάνουν Ανάσταση χωρίς να περάσουν από το Γολγοθά των στροφών του Καλογερικού και της Μεγαλόπολης. Το γεγονός αυτό αν δεν διανύαμε περίοδο οικονομικής ύφεσης είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε κύματα υπεραισιοδοξίας για την μελλοντική ανάπτυξη. Σήμερα εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τείνει να περάσει απαρατήρητο, καθώς οι αρχές του τόπου ασχολούνται με άλλα θέματα αδιαφορώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να εξυπηρετηθεί το κύμα των επισκεπτών που θα φέρει ο νέος αυτοκινητόδρομος. Ανεξάρτητα όμως από τις βουλές των αρχόντων το φετινό Πάσχα σηματοδοτεί εκτός από την έναρξη μιας νέας τουριστικής περιόδου και την ουσιαστική εισαγωγή της Μεσσηνίας στον τουριστικό χάρτη. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος για πρώτη φόρα θα λειτουργήσει οργανωμένα η Costa Navarino προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο νέος αυτοκινητόδρομος και η Costa Navarino αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η αναπτυξιακή προσπάθεια του νομού. Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζει ο προβληματισμός, καθώς πολλοί άρχοντες, φορείς αλλά και επιχειρηματίες του νομού αδυνατούν να κατανοήσουν τις ανάγκες που δημιουργεί η νέα εποχή. Είναι πολύ θλιβερό λοιπόν να ακούς το δήμαρχο της Καλαμάτας να δηλώνει ότι δεν θα κάνει τίποτα φέτος στην οδό Ναυαρίνου. Γιατί δεν θα κάνει τίποτα; Πιστεύει ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών; Θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική η εικόνα της παραλιακής λεωφόρου; Τι θα κάνει αν το καλοκαίρι η Ναυαρίνου μετατραπεί σε... Πανεπιστημίου; Θα κάτσει να χαζεύει το μποτιλιάρισμα; Σε τελική ανάλυση ας υποθέσουμε ότι έχει δίκιο και δεν χρειάζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η εικόνα με τις παράγκες στην αμμουδιά δεν τον ενοχλεί; Οι ξαπλώστρες θα φτάσουν στην... Κρήτη και δήμος θα κάνει αναπλάσεις. Ηδη είναι πολύ αργά για να ανοίξει αυτή η συζήτηση που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ας κάνει τουλάχιστον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Μεγάλη Εβδομάδα για να μην προκληθούν τα συνήθη μποτιλιαρίσματα και μετά ας θέσει σε εφαρμογή το γνωστό ελληνικό σχέδιο... "Επιμηθέας". Ομως δεν είναι μόνο ο Δήμος Καλαμάτας απροετοίμαστος. Είναι όλοι οι δήμοι της Μεσσηνίας. Τι θα κάνουν οι δήμαρχοι για να μην επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος στη Μεσσήνη και στην Πύλο την Μεγάλη Εβδομάδα; Προφανώς τίποτα. Θα χαζεύουν το μποτιλιάρισμα πιστεύοντας ότι το μήκος της ουράς που σχηματίζουν τα αυτοκίνητα είναι μονάδα μέτρησης της ανάπτυξης.
Το “δρόμο” των αρχόντων ακολουθούν και οι φορείς, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει ούτε μια απόφαση που να αφορά εξυπηρέτηση των νέων αναγκών που θα δημιουργηθούν. Για παράδειγμα. Εχει ακουστεί η θαυμάσια ιδέα να χαρακτηριστεί το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας ως τουριστική ζώνη ώστε να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ετσι θα μπορεί ο επισκέπτης να κάνει τις αγορές του και τις βραδυνές ώρες. Θαυμάσια ιδέα αλλά πότε θα ληφθεί η σχετική απόφαση; Οταν θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα; Παράδειγμα δεύτερο; Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Δήμος Καλαμάτας αδυνατεί να επιβάλει τάξη στο χάος που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα και τις παράγκες. Γιατί δεν αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία το Επιμελητήριο - ή οι ίδιοι οι επιχειρηματίες - ώστε να υπάρξει συνεννόηση για το καθεστώς που θα ισχύσει; Παράδειγμα τρίτο: Πέρσι το Επιμελητήριο πήρε μια πρωτοβουλία για την προώθηση του μεσσηνιακού ελαιόλαδου στα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον όπως λένε και στην πιάτσα. Η προσπάθεια έμεινε στα χαρτιά και οι περισσότερες ταβέρνες συνεχίζουν να σερβίρουν χωριάτικη σαλάτα με... ηλιέλαιο.
Ομως το πιο τραγικό από όλα είναι ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν έχουν αντιληφθεί πως παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή της αρπαχτής και συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας σε πανάκριβες τιμές. Πρόσφατα επώνυμος επισκέφτηκε ξενοδοχείο της Μεσσηνίας και τον ξύπνησαν χτυπώντας τις πόρτες για να φύγει επειδή είχε περάσει το μεσημέρι. Ο άνθρωπος έχοντας χιούμορ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών ότι το ξενοδοχείο συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ήταν τόσο ηλίθιος που δεν κατάλαβε την ειρωνεία και χαμογελούσε περήφανος. Το ξέρουμε ότι η βλακεία είναι ανίκητη αλλά κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς που νομίζουν ότι θα τα αρπάξουν, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να δυσφημίζουν το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.
Ας ελπίσουμε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα θα διορθωθούν στην πορεία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν και στη Μεσσηνία τα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με συνέπεια την πλήρη απαξίωση αξιόλογων τουριστικών προορισμών. Ετσι ή αλλιώς ο αγώνας της τουριστικής ανάπτυξης δεν είναι δρόμος ταχύτητας. Είναι Μαραθώνιος δρόμος.