Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 12:25

Συμπαραστάτης από στέρεα υλικά ή από… πτηνά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το θέμα του Συμπαραστάτη επαναφέρει σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Πέτρος Τατούλης. Το πρόσωπο που θα προταθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα είναι αυτό του δικηγόρου και αποτυχόντος υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Μπουλούκου. Το ίδιο πρόσωπο είχε ως γνωστόν προταθεί για τη θέση του Συμπαραστάτη ξανά και ξανά και απορρίφθηκε γιατί, ορθά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διαθέτει τα εχέγγυα που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση.

Ο Γιώργος Μπουλούκος -γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας της Μεσσηνίας  με βουλευτικές θητείες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.-  προσπαθεί να βρει εδώ και χρόνια ρόλο στο νέο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί σε κάποια σημαντική θέση σε επίπεδο Μεσσηνίας ενώ στις πρόσφατες εκλογές παρότι φερόταν, μέχρι την τελευταία στιγμή, ως σίγουρος υποψήφιος στο συνδυασμό Τατούλη, στο τέλος έμεινε εκτός για λόγους που δεν έχουν επαρκώς εξηγηθεί. Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες δεν έθεσε υποψηφιότητα είτε γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα εκλεγόταν είτε γιατί φοβήθηκε την αντίδραση του Σαμαρά, μιας και παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού του η διεκδίκηση της θέσης του υποψηφίου βουλευτή με τη Ν.Δ. Σύμφωνα με μια άλλη θεώρηση δεν χωρούσαν δυο υποψηφιότητες από την ίδια εκπομπή του καναλιού Φλαούνα, οπότε κινδύνευε να μην εκλεγεί και η Ντίνα. Ασε που έτσι κινδύνευε το ψηφοδέλτιο Τατούλη στη Μεσσηνία να χαρακτηρισθεί ως συνδυασμός του «Γιώργου και της Ντίνας» με ό,τι συνειρμούς θα δημιουργούσε αυτό τη συγκεκριμένη περίοδο ειδικά στα αντίπαλα τότε τηλεοπτικά παράθυρα.

Θέλετε έτσι, θέλετε αλλιώς η ουσία είναι ότι τελικά ο Μπουλούκος δεν ήταν υποψήφιος. Αλλά επειδή συνέβαλε, σύμφωνα με την εκτίμηση Τατούλη, στην επικράτηση του συνδυασμού, επιλέχτηκε η θέση του Συμπαραστάτη, προκειμένου να έχει ρόλο το παιδί και να προσθέσει στο βιογραφικό του ένα βαρύγδουπο τίτλο ώστε αύριο μεθαύριο, όταν τέλος πάντων ωριμάσουν οι συνθήκες, να διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα με το ένα ή το άλλο κόμμα, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, αρκεί να συνεχιστεί η παράδοση. Ολα αυτά δεν είναι βέβαια άγνωστα. Τα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά και ειδικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και των μειοψηφιών που κατάγονται από τη Μεσσηνία, οι οποίοι είναι και αυτοί που αντιδρούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην προοπτική εκλογής του Μπουλούκου στη θέση του Συμπαραστάτη.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι η επιμονή Τατούλη στη συγκεκριμένη πρόταση. Το κάνει θέλοντας να περάσει έναν ιδιότυπο πολιτικό τσαμπουκά σε πλειοψηφία και μειοψηφία; Το κάνει γιατί θέλει μέσα από τις αλλεπάλληλες απορρίψεις να πλήξει τελικά τον ίδιο τον Μπουλούκο που δεν θα καταφέρει να εκλεγεί ούτε Συμπαραστάτης; Κάθε απάντηση έχει τα υπέρ και τα κατά της, αλλά υπάρχει πάντα ένα… ίσως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο θέμα του Συμπαραστάτη ο Τατούλης έχει αναιρέσει όλα αυτά που διακήρυξε τόσο προεκλογικά και αναμασά με κάθε ευκαιρία και μετά τις εκλογές. Με κολλητούς και αρεστούς δεν στήνονται πρότυπες περιφέρειες. Με αποτυχημένους πολιτευτές των κομμάτων εξουσίας δεν πρόκειται να χτιστεί το καινούργιο. Οι αποτυχόντες των ψηφοδελτίων στα κόμματα εξουσίας δεν είναι ούτε τα λαμπερά ούτε τα ικανά πρόσωπα που έχει ανάγκη ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας έχουν σήμερα την ευθύνη να δώσουν απάντηση σε ένα πολύ απλό ερώτημα. Θα συνεχίσουν το δρόμο του χθες επιβραβεύοντας γόνους, αρεστούς και αποτυχημένους πολιτευτές ή θα δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι σε ηγεμόνες που θεωρούν ότι μπορούν να πολιτεύονται και στη νέα εποχή με εκβιαστικά διλήμματα και παρασκηνιακές διευθετήσεις; Η ευθύνη του καθενός είναι σίγουρα μεγάλη. Σε πολύ λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τα στέρεα πολιτικά υλικά που απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο,  καθώς και τα… πτηνά.

panagopg@gmail.com