Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 20:34

Η αλήθεια για τα σκουπίδια και οι σκοπιμότητες της Περιφέρειας

Γράφτηκε από την
Η αλήθεια για τα σκουπίδια και οι σκοπιμότητες της Περιφέρειας

"Συμφέροντα" ανακάλυψε το περιβάλλον Τατούλη για να καλύψει με σύννεφο σκόνης τις καθυστερήσεις στην υπόθεση της διαχείρισης σκουπιδιών και την παντελή έλλειψη σχεδίου. Τώρα, τι δουλειά έχουν τα… ακατονόμαστα συμφέροντα με την κριτική για ευθύνες της Περιφέρειας στην υπόθεση αυτή, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν μόνον οι συκοφάντες (και κατά τον ποινικό ορισμό της λέξης). Θα τους συνιστούσαμε όμως να αφήσουν την καραμέλα των συμφερόντων στην άκρη, γιατί άλλοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν για λατομεία, εργοστάσια, κατακερματισμό έργων και άλλα τινά, διά της συντεταγμένης πλειοψηφίας. Οπως άλλοι είναι εκείνοι που έχουν φιλικές σχέσεις με κατασκευαστικές και εταιρείες υλικών δημοσίων έργων.
Στο θέμα μας: Κανένα σχέδιο και πολύ περισσότερο… πρωτοποριακό δεν διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το μόνο που επεδίωκε εξ αρχής ήταν να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση. Την παρέλαβε και ανακοίνωσε στις 11 Απριλίου ότι "σε 1 μήνα θα βγουν σε διαβούλευση τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και όλα τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας". Κι επειδή παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Ιουλίου το πόρταλ Aftodioikisi αποκάλυπτε ότι ο κ. Τατούλης κλήθηκε λίγες ημέρες πριν στη διυπουργική και "τα άκουσε" για τις καθυστερήσεις. Και αφού έγινε αυτό, έσπευσε στις 28 Ιουλίου να προκηρύξει την πρόσληψη συμβούλου για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο "Παραχώρηση υπηρεσίας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου".
Μόλις προχθές (24 Αυγούστου) δημοσιεύτηκε η απόφαση του κ. Τατούλη για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα διενεργήσει το διαγωνισμό, για τον οποίο η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29η Αυγούστου. Από την περίληψη διακήρυξης που δημοσιεύτηκε την 1η Αυγούστου προκύπτει ότι ο τεχνικός σύμβουλος έχει προθεσμία 12 μηνών να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης. Δηλαδή, θεωρητικά, ο ανάδοχος έχει ουσιαστικά περιθώριο να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης το… φθινόπωρο του 2012.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


Ανάλογο έργο είχε ανατεθεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο στις 10 Μαρτίου: Επρόκειτο για την πρόσληψη συμβούλου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού υλοποίησης μελετών, έργων και υποδομών που προβλέπονται από το αναθεωρημένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η κατάθεση προσφορών έληξε στις 28 Μαρτίου. Κάπου εκεί ο κ. Τατούλης ανήγγειλε ότι… πήρε την πολυπόθητη αρμοδιότητα, και η υπόθεση σκάλωσε για 3 μήνες. Το γιατί έγιναν όλα αυτά, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν μόνον όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.
Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι υπάρχει μια ορισμένη διαφορά μεταξύ των δύο διακηρύξεων για τεχνικό σύμβουλο: Η πρώτη αναφέρεται σε περιφερειακό σχεδιασμό, όχι όμως και η δεύτερη - παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο είναι πανομοιότυπο. Θα μπορούσε να μην σημαίνει τίποτε αυτή η ιστορία, ίσως όμως σημαίνει… τα πάντα. Δηλαδή την κατάργηση στην πράξη του περιφερειακού σχεδιασμού και τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να ανατεθεί το έργο με τον εργολάβο ν' αναλαμβάνει την ευθύνη της χωροθέτησης και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε αναφέρει ακροθιγώς κάποια στιγμή ο κ. Τατούλης, ο οποίος προφανώς είναι ενημερωμένος για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και είναι υποχρεωμένος να τις ακολουθεί κατά γράμμα. Κατά συνέπεια, ουδέν σχέδιο - καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες (ή και την ανοχή και στήριξη) της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα σχεδιάζει και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας ώστε να περιοριστούν τα ενδεχόμενα ματαίωσης των έργων.
Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, η υπόθεση των διαγωνισμών για έργα μπορεί να ξεκινήσει μετά από 1 χρόνο - και φυσικά είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει, ακόμη κι αν "απλουστευτούν" οι διαδικασίες κατά την κυβερνητική ορολογία. Οπότε η υλοποίηση του έργου πάει πολύ πίσω, και ως εκ τούτου ο κ. Τατούλης αναλαμβάνει να πιέσει με την απειλή προστίμων, για την τοποθέτηση των δεματοποιητών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

ΠΕΡΙ "ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ"


Από εκεί και ύστερα τα περί "σχεδίων" και "πρωτοπορίας" είναι περιττά. Περιττό επίσης να αναφέρουμε ότι από τις 7 Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί ότι ξεκίνησε η Α' φάση διαγωνισμού για τη "Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ".
Σε εκείνη την ανακοίνωση μάλιστα, η εταιρεία Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ανέφερε ότι "το παρόν έργο είναι το πρώτο ανταποδοτικού χαρακτήρα, γεγονός που καθιστά τη ΔΙΑΔΥΜΑ πρωτοπόρο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο και την επιφορτίζει με επιπλέον ευθύνες για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς αυτό θα αποτελέσει πιλότο για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων έργων σε όλη τη χώρα με την ίδια διαδικασία".
Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός για τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας είναι σε εξέλιξη, και από το τέλος Ιουνίου έχουν επιλεγεί 6 σχήματα για να συνεχίσουν στη Β' φάση του διαγωνισμού - στα οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ και οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξένησε η "Καθημερινή" στις 23 Αυγούστου. Και φυσικά, ακολούθησε εσπευσμένα η Αττική, για την οποία ξεκίνησε η διαδικασία πριν από λίγες ημέρες.
Τα έγγραφα τόσο του διεθνούς διαγωνισμού για τη Δυτική Μακεδονία όσο και για την Αττική είναι δημόσια και ο καθένας μπορεί να τα αναζητήσει στο Διαδίκτυο, όπου θα δει και τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί και αφορούν τη διεθνή πρακτική για ανάλογα ζητήματα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα σκουπίδια από τεχνική άποψη στην Πελοπόννησο και τις άλλες περιφέρειες που έχουν κινήσει τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού. Ας αφήσει λοιπόν η ηγεσία της Περιφέρειας τις κομπορρημοσύνες και την αερολογία και ας ασχοληθεί αν μπορεί με την παραγωγή έργου.


Γράφει
ο Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER