Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 18:48

Επιστολή Γαϊτανάρου για την οικία Κουμουνδούρου

Γράφτηκε από την
Επιστολή Γαϊτανάρου για την οικία Κουμουνδούρου

Κύριε Πρόεδρε,

Καλώς ήρθατε στην ωραία εγκαταλελειμμένη Μεσσηνία που τόσο έχετε αγαπήσει και σας έχει αγαπήσει και αυτή. Η επίσκεψή σας στην Αρχαία Μεσσήνη παρουσία του καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Σταμπολίδη θα βοηθήσει πάρα πολύ τον αξιότιμο καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη στην αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης. Είναι γεγονός ότι ο κ. Θέμελης καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, αλλά χρειάζεται μεγάλη βοήθεια την οποία έχετε την υποχρέωση να του παράσχετε.

Στη συνέχεια κύριε Πρόεδρε θα προβείτε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου μας αειμνήστου πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.

Κύριε Πρόεδρε, μήπως θα ήταν καλύτερο και ωφελιμότερο να κάνατε μια επίσκεψη στον Κάμπο Αβίας εκεί που είναι η οικία του αειμνήστου πρωθυπουργού και να δείτε το κατάντημά της; Μία οικία πεπαλαιωμένη πέτρινη γεμάτη βάτα, μαμουκαλιές και πουρνάρια και οι κατσίκες να βόσκουν γύρω της. Ευτυχώς που υπάρχει μια προτομή του αειμνήστου πρωθυπουργού Κουμουνδούρου η οποία έχει φτιαχτεί εδώ και πέντε δεκαετίες από τον αείμνηστο γυμνασιάρχη Γιαννακόπουλο, γιο του ιερέως του Κάμπου.

Πριν δεκάδες χρόνια πηγαίναμε στους Δολούς με το αυτοκίνητό μου με τον αείμνηστο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών θείο μου Σωκράτη Κουγέα, που είχε καταγωγή από τους Δολούς. Εξω από το κτήμα του Κουμουνδούρου απογευματινή ώρα, έκαναν τον περίπατό τους ο γυμνασιάρχης κ. Γιαννακόπουλος κάτοικος Κάμπου και ο Παναγιώτης Σιμόπουλος καθηγητής φυσικός, γαμπρός του αειμνήστου Κοντέα που ήταν κάτοικος Κάμπου και του είχε δώσει προίκα κτήμα με κατοικία στα σύνορα με την οικία Κουμουνδούρου. Σταματήσαμε για να τους χαιρετήσουμε. Οταν είδαν τον θείο μου πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Σωκράτη Κουγέα τον κατέβασαν από το αυτοκίνητο με ενθουσιασμό και αγάπη. Η συζήτηση τελικά κατέληξε σε δριμύτατες παρατηρήσεις εκ μέρους του κ. Κουγέα εις αμφοτέρους και περισσότερο προς τον κ. Γιαννακόπουλο όταν είδε δυο άσπρες κατσίκες στο θόλο της οικοδομής ψηλά να τρώει βάτα. Μετά από διαλογική συζήτηση έγινε η πρόταση του κ. Κουγέα προς αμφοτέρους να φτιάξουν προτομή του κ. Κουμουνδούρου από έρανο των κατοίκων κάνοντας την αρχή από την προσφορά τη δική μας. Ετσι έγινε η προτομή στην οικία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου από ερανική προσφορά και χάριν του αειμνήστου Γιαννακόπουλου κάτοικου Κάμπου.

Κύριε Πρόεδρε,

Εχουμε υποχρέωση όλοι μας από σεβασμό και αγάπη να αναπαλαιώσουμε την κατοικία του πρωθυπουργού η οποία σχεδόν έχει γίνει ένας σωρός από πέτρες διότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα. Θέλω να πιστεύω πως έχετε προσωπική αντίληψη του θέματος διότι έχουμε περάσει προς Καρδαμύλη και είδαμε την κατάντια της οικίας Κουμουνδούρου.

Η συνήθεια του αειμνήστου Κουμουνδούρου ήταν το χειμώνα να μένει στη θεία του στον Κάμπο το δε καλοκαίρι στο Μαυρομιχαλαίικο μπεηλίκι των Κιτριών που του είχε παραχωρήσει η καπετάνισσα όταν έγινε γαμπρός των Μαυρομιχαλαίων, το οποίο ατυχώς εγώ μετά το σεισμό του 1944 το κατεδάφισα με πολλή πίεση από τον πρόεδρο της κοινότητας και άφησα μόνο τη μεγάλη καμάρα διότι ήταν στον κεντρικό δρόμο των Κιτριών και φοβόμασταν για ατυχήματα. Εκανα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος.

Παρακαλώ για την παρέμβασή σας διότι κάποτε εγώ είχα τη δύναμη να το φτιάξω αλλά δεν το σκέφτηκα.

Μετά τιμής

Λυκούργος Γαϊτανάρος


NEWSLETTER