Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 17:59

Δημήτρης Σαμπαζιώτης: "Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά στη Δ.Ε.Θ. είναι η μόνη ρεαλιστική"

Γράφτηκε από Σαμπαζιώτης Δημήτρης

Η Ελλάδα, διατρέχει το τελευταίο διάστημα τη σημαντικότερη κρίση στη μεταπολιτευτική της ιστορία.  Κρίση, που αγγίζει όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και έχει τις ρίζες της στα οικονομικά μεγέθη και στις συνιστώσες τους. Στην κρίσιμη αυτή καμπή, η έλλειψη πολιτική βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης και η λήψη μιας σειράς δυσβάσταχτων και επίπονων μέτρων καθήλωσαν την επιχειρηματικότητα και ανέκοψαν τις επενδύσεις προς τη χώρα μας. Η πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αποδείχθηκαν ανώφελες και απέτυχαν πλήρως. Δεν προσέδωσαν ούτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά δεν τόνωσαν ούτε και τον παραγωγικό ιστό. Δεν μείωσαν τα ελλείμματα, αλλά επιδείνωσαν την ύφεση. Δεν αποτέλεσαν διέξοδο, αλλά μεγέθυναν το πρόβλημα ρευστότητας. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν έπιασαν τόπο. Η ακολουθούμενη πολιτική εξουθένωσε πραγματικά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είναι σαφές, ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν επετεύχθη, κυρίως λόγω της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας, που είναι βαθύτερη από αυτήν που αναμενόταν.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τον αναποτελεσματικό δρόμο, που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί και όχι σε πραγματικές λύσεις. Ακολούθησε την λεηλασία των νοικοκυριών, την ασφυξία στην αγορά, την απομάκρυνση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα. Δεν τόλμησε να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, έτσι ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια. Οι επιπτώσεις αυτής της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής είναι ορατές σε όλες τις πτυχές και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα το απόλυτο ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής. Τα εγκληματικά τους λάθη μας οδήγησαν στα “λουκέτα”, στην ανεργία, στη φτώχια, στην κοινωνική αποσάθρωση, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, στην εθνική κατάθλιψη. Η ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική πολιτική, είναι μία αδιέξοδη πολιτική. Είναι μια πολιτική που δεν στοχεύει στην ανάπτυξη, αντίθετα μοιραία οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και την πορεία, που έχει λάβει η εθνική μας οικονομία απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες προτάσεις. Αυτή την ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την «επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας», για την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της κρίσης κατέθεσε  ο  Αντώνης Σαμαράς με την  ομιλία του στα πλαίσια της ΔΕΘ.  Μια πρόταση ρεαλιστική και τεκμηριωμένη, που δίνει το δικαίωμα στον Έλληνα πολίτη να ελπίζει.

Δίνει το δικαίωμα στον Έλληνα πολίτη να πιστέψει πως υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος. Μια πολιτική πρόταση που έχει στο επίκεντρο της τον πολίτη, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Δεν είναι μια πολιτική αφαίμαξης, μια πολιτική που βουλιάζει κυριολεκτικά την οικονομία. Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, οι Έλληνες προσβλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά. Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταρρέει και επιβάλλει χαράτσια επί δικαίων και αδίκων, ο Αντώνης Σαμαράς είναι η τελευταία ελπίδα για να αλλάξουν οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των καιρών με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό της γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και των Ελλήνων πολιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πρότεινε ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας με την Ελληνική κοινωνία. Για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει. Για να ζωντανέψουμε την επιχειρηματικότητα. Για να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που προκάλεσε η αποτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική εξουσία. Για να εμφυσήσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά. Για να δώσουμε και πάλι τη χαμένη αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία ως ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα, αποδέχτηκε τα χρέη και τις οφειλές της χώρας μας, αλλά απέρριψε κάθε μέτρο και κάθε πρόταση που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία και επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ζωή των πολιτών, όπως η εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Μιλήσαμε αληθινά στον ελληνικό λαό και παρουσιάσαμε την πρότασή μας, έτσι ώστε να εξέλθει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων και να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Πιστεύουμε βαθιά, ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που μπορεί να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση. Υπάρχει σχέδιο, αρκεί η πιστή τήρησή του.

Καταρχήν, απαιτείται μείωση των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία και οι προσδοκίες της αγοράς. Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών θα απενεχοποιήσει την επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση. Η τολμηρή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό σύστημα, που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το τελευταίο έτος ψηφίστηκαν 10 φορολογικοί νόμοι από τη Βουλή των Ελλήνων. Απαιτείται, λοιπόν, κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων, έτσι ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών -ξένων και εγχώριων- στη χώρα.

Ένα ακόμη βήμα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι η εξόφληση όλων των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να απαιτεί ρύθμιση των εκκρεμοτήτων από τους πολίτες και την ίδια στιγμή το ίδιο να έχει ανεξόφλητες εκκρεμότητες και υποθέσεις προς τους ιδιώτες.

Επανειλημμένως, έχουμε τονίσει ότι υπάρχουν εργαλεία, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να τονώσει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, όπως η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο επενδυτικός νόμος κ.α. Είμαστε υπέρμαχοι των διαρθρωτικών αλλαγών, αρκεί να γίνονται άμεσα και όταν τις χρειάζεται ο τόπος. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα των αλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να βυθίζεται η χώρα σε μια παρατεταμένη ύφεση. Ακόμα και τώρα, τα μόνα μέτρα που λαμβάνει, είναι επιπλέον φόροι (έκτακτη εισφορά), φόροι (αύξηση ΦΠΑ) και φόροι (φόρος ακίνητης περιουσίας).

Το πρόγραμμα εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και αισιόδοξο σχέδιο, που μπορεί να φέρει την ανάκαμψη στη χώρα και την ελπίδα στον Ελληνικό λαό. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει λύση. Οι αγωνίες των συμπολιτών μας μπορούν να λάβουν τέλος, αρκεί να επιτύχουμε την αλλαγή πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου αλλά και την ταυτόχρονη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε πως για κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις και αυτό ακριβώς προσφέρουμε. Χωρίς πολιτικές φανφάρες και οικονομικούς στρουθοκαμηλισμούς.