Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 13:30

Καραμπάτος: «Αδυναμία στήριξης επενδύσεων από τις Τράπεζες»

Γράφτηκε από Καραμπάτος Γεώργιος

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το σκεπτικό, που αναπτύχθηκε κατά τη συνάντηση σας με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, και πιο συγκεκριμένα για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για μια «Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα», την Υπηρεσία μιας Στάσης για τις Εξαγωγές, την ενίσχυση της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και τη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων,
οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ένταξη και προώθηση επενδύσεων είναι αυτή τη στιγμή η άρνηση των τραπεζών να εφοδιάσουν τις επιχειρήσεις με τις αναγκαίες εγγυητικές επιστολές ή η χορήγησή τους με υψηλότατο κόστος και γενικά η μη στήριξη των επενδύσεων εκ μέρους των τραπεζών.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με η δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου μηχανισμού, που θα εφοδιάζει τις επιχειρήσεις με τις αναγκαίες τραπεζικές εγγυήσεις με χαμηλό κόστος (της τάξης του 0,5-1%). Αλλιώς, οι πιστώσεις που δεσμεύονται για το ΕΣΠΑ θα παραμένουν ανενεργές και η επιδιωκόμενη ανατροπή του κακού επενδυτικού κλίματος θα εξακολουθήσει να μην είναι ορατή στην πράξη.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


NEWSLETTER