Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 17:43

Για την επέτειο των σεισμών

Γράφτηκε από Μπαζίγος Θεόδωρος

Αναγκάστηκα να γράψω το άρθρο αυτό, ύστερα από αυτά που άκουσα με τις ομιλίες των επίσημων ομιλητών στην επέτειο των σεισμών του 1986. Ιδιαίτερα από την παρουσίαση που έκανε ο πρώην τότε Δήμαρχος και υπουργός κ.Σταύρος Μπένος που εξύμνησε τον εαυτό του αλλά και αλλήλους ομοϊδεάτες του ως Σωτήρες της πόλης μας!
Εδωσα τόπο στην οργή και είπα να μην γράψω τίποτα, γι αυτά που δεν ακούστηκαν στις ομιλίες, αλλά ήρθε και έδεσε, η δημοσίευση που έκανε ο τότε αντιδήμαρχος κ. Μπάμπης Κάρβελης στις τοπικές εφημερίδες στις 20-9-2011. Οπου και αυτός με την σειρά του ύμνησε τον τότε δήμαρχο και τους προαναφερόμενους από τον κ. Μπένο, υπουργούς της τότε κυβέρνησης κ.Γ. Γεννηματά, Μελίνα Μερκούρη, Αλευρά κλπ΄. συμπληρώνοντας και τον εαυτό του ότι και αυτός συνετέλεσε στην Σωτηρία της πόλης, μιας και τον είχε ξεχάσει στην ομιλία του ο τότε προϊστάμενος του δήμαρχος.
Στα γραφόμενα του απαξίωσε τελείως την συμβολή του Αντώνη Σαμαρά, της Σ.Ε.Α. και του ΣΟΠΤ (Συντονιστικό όργανο παραγωγικών τάξεων) γράφοντας ότι είμαστε λίγο πολύ οι αντιδραστικοί στις προσπάθειες της Δημοτικής τους αρχής! Με αυτά που έγραψε μου έδωσε την αφορμή να γράψω μερικές αλήθειες που δεν ακούστηκαν, στις ομιλίες και που έχουν και σήμερα την ίδια, ή και περισσότερο ακόμη διαχρονική αξία και σημασία.
Τα γράφω αυτά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Για να ξυπνήσει η νέα γενιά από τα σημερινά δεσμά που τους τρομοκρατεί η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έχοντας επιβάλει σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, δυσβάστακτα φοροεισπρακτικά φορολογικά μέτρα λιτότητας, που έάν δεν     αντιδράσουμε πιο δυναμικά και πιο ενωμένα ο λαός, όπως την εποχή των  σεισμών, θα μας επιφέρουν ακόμη χειρότερα δεσμά οι σημερινοί πολιτικοί ριψάσπιδες της Πατρίδος μας.
Με μεγάλη λοιπόν καθυστέρηση 25 ετών, εδέησε ο σημερινός Δήμαρχος και μπράβο του, αν και απών από τα θλιβερά εκείνα γεγονότα, να φτιάξουν έστω μία απλή μαρμάρινη (πλάκα), μνημείο για την επέτειο των καταστροφικών σεισμών στις 13 και 15 Σεπτεμβρίου 1986 και εις μνήμη των νεκρών.
Και ο κ. Δήμαρχος ως όφειλε και μπράβο του, έστω και αργά έκανε το καθήκον του, κάνοντας το μνημείο και για να κάνει πιο εντυπωσιακή την όλη εκδήλωση κάλεσε για ομιλητές ορισμένους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, ευχαριστώντας στην ομιλία του απαξάπαντες που συνετέλεσαν στην αναδιοργάνωση της πόλης μας.
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρώην δήμαρχος και υπουργός και νύν πρόεδρος τώρα του ΄΄Διαζώματος΄΄ κ. Σταύρος Μπένος, που εξιστόρησε τα συμβάντα των σεισμών με συγκινησιακή δακρύβρεχτη φόρτιση. Εξύμνησε τα ονόματα όσους πρόσφεραν την εποχή εκείνη των σεισμών, θέλοντας να τους αποκαταστήσει ως λησμονημένους μετά θάνατο, διότι δεν τους τίμησε ή Καλαμάτα τόσα χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τον πολεοδόμο κ. Διαμαντόπουλο και αυτό ήταν το μεγάλο του παράπονο και το κρατούσε τόσα χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό!
Πράγματι απορώ πως τόσα χρόνια που ήταν ο ίδιος Δήμαρχος, Υπουργός κ.λ.π. αλλά και που πέρασαν και άλλοι δικοί του προσκείμενοι Δήμαρχοι του Πασόκ, κ.κ. Μαλαπάνης, Κουτσούλης, δεν έκαναν απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια! Και θυμήθηκε ύστερα από 25 χρόνια! να αποκαταστήσει τον ανάδελφό του, μόνιμο εξ αρχής πολεοδόμο της πόλης μας κ. Διαμαντόπουλο.
Επίσης εξήρε την ενότητα της Δημοτικής του αρχής, που του συμπαραστάθηκε πλήρως σε όλη αυτή την δύσκολο περίοδο και θυμήθηκε και το ξύλο που κόντευε να φάει και το υπενθύμισε και ο κ.Κάρβελης
Ούτε λέξη όμως δεν είπαν για την ενότητα και την σύμπνοια του Καλαματιανού λαού! Ούτε λέξη δεν είπαν για το μεγάλο πλήθος και πάθος των αγανακτισμένων πολιτών για να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Ούτε λέξη δεν είπαν ότι αν δεν πρωταγωνιστούσε ο λαός αυτός με τεράστιες συγκεντρώσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις, πρωτοφανές για την εποχή εκείνη στην Αθήνα προς τα αρμόδια υπουργεία και στην Βουλή των Ελλήνων, δεν ξέρω πόσα χρόνια θα έκανε ακόμη να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της Καλαμάτας.
Γιατί όπως διαφαινόταν θα παραμέναμε για χρόνια, σε καταυλισμούς με σκηνές και σε κοντέινερ καθώς και στα ξύλινα καταστήματα που φτιάχτηκαν επάνω στο σκεπασμένο ποτάμι, σπαταλώντας εκατομμύρια δραχμές χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα, όπως και για το μοίρασμα των τροφίμων που όσες χιλιάδες ήθελαν έβαζαν ότι σιτιζόντουσαν για να διογκώνονται τα έξοδα! που για πολλούς να μην το ξεχνάμε ο σεισμός ήταν σωσμός!
Διότι κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει κανένα, έκανε και μία τέτοια νύξη ο κ.Κάρβελης αλλά ξέχασε να γράψει ότι όποιος είχε το μαχαίρι (την όποια εξουσία) είχε και ολόκληρο το πεπόνι κόβοντάς το φέτες κατά το δοκούν. Άστα ρε φίλε Μπάμπη μην ξύνουμε πληγές, οι εφημερίδες της εποχής εκείνης είχαν αναδείξει τέτοιου είδους αρπαχτικά φαινόμενα.
Μίλησαν για ενότητα της τότε Δημοτικής αρχής, που οι πλείστοι όμως εξ αυτών δημοτικοί σύμβουλοι, ήταν απόντες από τους αγώνες του λαού, στις μεγαλειώδεις εκείνες συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, που έκανε η ΣΕΑ και το ΣΟΠΤ το (Συντονιστικό όργανο των παραγωγικών τάξεων). Που χάρη στο ΣΟΠΤ στα μετέπειτα πρώτα χρόνια των σεισμών, που η κυβέρνηση μας είχε παραμελήσει, ήταν σε διαρκεί αγώνα με την συμπαράσταση των χιλιάδων Καλαματιανών, που πήγαμε διαμαρτυρόμενοι 3-4 φορές με λεωφορεία και Ι.Χ. στην Αθήνα με μαύρες σημαίες και πανώ με κεντρικό σύνθημα
΄΄ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ΄΄ αυτά δηλαδή που εξήγγειλε ο τότε πρωθυπουργός στην εδώ επίσκεψή του και οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν εξαφανιστεί!
Ακόμη και το δάνειο των 200.000 χιλιάδων δραχμών που εδόθη στους επαγγελματίες, το πήραμε κατόπιν σκληρών αγώνων που αρχικά εδώθει ως δωρεάν επιχορήγηση, αλλά κατόπιν άλλαξαν την αρχική δήλωση της δωρεάς και το πληρώσαμε ως δάνειο ύστερα από χρόνια ολόκληρο και με υψηλούς τόκους!
Θα αναφερθώ μονάχα στην τελευταία άνοδο στην Αθήνα που ήταν το κάτι άλλο, και που ήταν η μόνη φορά που πιέστηκε να έλθει μαζί μας και ο Δήμαρχος κ. Μπένος (Διότι ήταν αντίθετος μαζί με την δημοτική του αρχή σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις για να μην δυσαρεστήσει την κυβέρνησή του) σε αυτή την πρωτοφανή κινητοποίηση τόσου κόσμου.
Πάνω από 10 χιλιάδες Καλαματιανοί άντρες, γυναίκες, παιδιά και με την συμπαράσταση Αθηναίων Καλαματιανών, που στην καθ΄ οδό πορεία μας πεζοπορώντας από την πλατεία Καραϊσκάκη για την βουλή των Ελλήνων με μαύρες και Ελληνικές σημαίες με δεκάδες πανό και συνθήματα που στο διάβα μας μας χειροκροτούσαν οι Αθηναίοι πολίτες δίνοντας μας θάρρος για τον αγώνα που κάναμε.
Θυμάμαι στις ομιλίες που έγιναν έξω από την ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, που βγήκε στον εξώστη αυτής και μας χαιρετούσε μαζί με άλλους βουλευτές ο κ. Μητσοτάκης, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Κατόπιν αντιπροσωπεία της ΣΟΠΤ πήγαμε να δώσουμε το υπόμνημα που είχαμε ψηφίσει στον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως απουσίαζε και μας το πήρε ο κ. Αντώνης Λιβάνης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού νομίζω αντιπρόεδρος. Και όταν τον ερώτησα τι θα γίνει κ. Αντιπρόεδρε με το δάνειο των 200.000 χιλιάδων που έχετε τάξει στους επιχειρηματίες γιατί έχει στεγνώσει η αγορά, μας είπε ότι είναι ενήμερος επ αυτού και το έχει υπογράψει ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, υπολείπετε η υπογραφή από τον κ. Γεννηματά, λέγοντάς μας αν θέλουμε να πάμε να τον επισκεφτούμε στο γραφείο του.
Πράγματι πήγαμε στο γραφείο του και κατά σύμπτωση στον προθάλαμο ήταν μία αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας του αποδήμου ελληνισμού, με επικεφαλής τον γνωστό μας τότε πρόεδρο του αποδήμου Ελληνισμού κ. Τάσο Κοκαλιάρη και μας έδειξε μία επιταγή 1.000.000( ενός εκατομμυρίου δολαρίων) που ήρθαν να την παραδώσουν στον υπουργό κ. Γεννηματά για να γίνει το νέο νοσοκομείο. Ο κ.Γεννηματάς μας προσκάλεσε όλους μέσα στο γραφείο του και ευχαρίστησε από καρδιάς τα μέλη των αποδήμων για την μεγάλη αυτή προσφορά.
Εν συνεχεία μετά την αποχώρηση των αποδήμων, του είπαμε και μείς την αιτία της επίσκεψής μας και ότι μας έστειλε ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Λιβάνης, γιατί υπολείπετε η υπογραφή του για να δοθούν στους επαγγελματίες η επιχορήγηση των 200.000 χιλιάδων δραχμών και χαμογελώντας ο κ. Γεννηματάς μας είπε ότι από μεθαύριο θα αρχίσουν οι τράπεζες να σας τα δίνουν.
Κ. Διευθυντά σας στέλνω δύο φωτογραφίες της πορείας μας προς την βουλή των Ελλήνων, για να δείτε τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, θα σας αναφέρω έτσι για την ιστορία τα αρχικά μέλη που φτιάξαμε το ΣΟΠΤ και που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της κάθε πορείας προς την Αθήνα.
Παρόντες στην μεγάλη πορεία μας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Μπένος Σταύρος, πλαισιωμένος από το ΣΟΠΤ, τον πρόεδρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παναγιώτη Πετρόπουλο, τον προεδρεύοντα πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γεώργιο Κοιλάκο, Ο υποφαινόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ νομού Μεσσηνίας Θεόδωρος Μπαζίγος (ο Βαλέσα του ξεσηκωμού) ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Βασίλειος Παπασαραντόπουλος, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Καραμπάτος Γεώργιος που ήταν το κλειδί των δημοσίων σχέσεων σε όλες τις εκδηλώσεις μας.
Θυμάμαι πού με μέριμνα του δώσαμε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα ανταποκριτών στα μέσα ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα, που άφησε τις καλλίτερες εντυπώσεις και πήρε αυτές τις διαστάσεις οι σεισμοί της Καλαμάτας σε όλο τον κόσμο, γι αυτό και η προσφορά σε χρήματα και είδη τροφίμων και ένδυσης ήτο πρωτοφανές.
Με όλα αυτά που γράφω δεν θέλω να υποτιμήσω την μεγάλη προσφορά του τότε Δημάρχου, για την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας, ή ότι δεν πρόσφεραν όλους αυτούς που ανέφερε στην ομιλία του. Βεβαίως και πρόσφεραν τα μέγιστα στην πόλη μας, διότι ήταν ο χαϊδεμένος Δήμαρχος πιλότος της τότε κυβέρνησης, αλλά είχε πίσω του και ένα λαό αποφασισμένο που δεν έκανε πίσω, εάν δεν υλοποιούντο οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού.
Στην συνέχεια ο κ. Μπένος έκανε λάθη και δεν άκουγε αντιπολιτευτική φωνή, όπως λό χάρη με τα Μ.Ο.Π. τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, που λόγω των σεισμών μας έδωσε η τότε ΕΟΚ ένα τεράστιο ποσό για την διάνοιξη του Εθνικού δρόμου, για να έχουμε καλλίτερη προσπέλαση προς την Αθήνα μεριά.
Θυμάμαι στην ομιλία μου στον κινηματογράφο ΄΄ΗΛΕΚΤΡΑ΄΄ ζήτησα από τον τότε Δήμαρχο εκ μέρους του ΣΟΠΤ, να μην ενδώσει στην κυβέρνηση που του ζητούσε τα χρήματα για την διάνοιξη του εθνικού δρόμου, να αρχίσει από την Κόρινθο και θα έφταναν μέχρι την Καλαμάτα.
Δυστυχώς δεν μας άκουσε, διότι δεν ήθελε να τα χαλάσει με την κυβέρνηση του και έκανε ότι του είπαν και για να δικαιολογηθεί μας είπε ότι τα χρήματα είναι πολλά και θα φτάσουν και από τετράιχνος δρόμος που είχε σχεδιαστεί αρχικά, μας είπε ότι θα γινόταν δύιχνος και έφταναν τα λεπτά!
Αυτό ήταν ένα από τα ολισθήματα του που καταδικάστηκε η Καλαμάτα για 25 χρόνια να μην έχει τον Εθνικό της δρόμο καθηλόνοντας την ανάπτυξή της.
Βεβαίως κατόπιν ήλθαν και άλλα εσωτερικά λάθη που τον ώθησαν να φύγει από την Καλαμάτα και να πολιτευτεί στην Αθήνα και κατόπιν να αποσυρθεί από την πολιτική και να ασχοληθεί με κάτι πιο κοινωφελές έργο την ανάδειξη του εγκαταλελειμμένου αρχαίου πολιτισμού μας ανάδειξη θεάτρων κ.λ.π. 

Θεόδωρος Μπαζίγος


NEWSLETTER