Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 13:50

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τη διαχείριση των νερών

Γράφτηκε από την

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τη διαχείριση των νερώνΑξιότιμε κ. υπουργέ
Σε ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση  στις 29-09-11 σε συνεργασία του Αγροτικού συλλόγου Γαργαλιάνων  με την περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας  στην Δ. βιβλιοθήκη , παρουσία 300 παραγωγών , μας έγινε γνωστό από τους ομιλητές κ. Τηνιακό Λεονάρδο διευθυντή υδάτων  Δ. Ελλάδος και τον κ. Μουτάφη Γεώργιο διευθυντή  αγροτικής οικονομίας  Κορίνθου, ότι η διαδικασία είναι απλή για τις γεωτρήσεις με κατανάλωση έως 100,000 κυβικά μέτρα, αφού δεν χρειάζονται μελέτη περιβαλλοντικών όρων, τοπογραφικά, μελετητική εταιρία.
Η διάταξη για γεωτρήσεις έως 100,000 κυβικά είναι το κλειδί για τους μικρομεσαίους αγρότες  ώστε να προχωρήσουν στην διαδικασία άδειας χρήσης νερού χωρίς οικονομικό κόστος.
Στον ελαιόκαμπο των Γαργαλιάνων τον μεγαλύτερο ίσως στην χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που γίνεται η καλλιέργεια της ελιάς, δεν είχαμε την τύχη να διαθέτουμε δημόσιες γεωτρήσεις , λιμνοδεξαμενές, η το φράγμα του λαγκουβάρδου που χρόνια διεκδικούμε. Την λύση για άρδευση των καλλιεργειών μας την βρήκαμε μόνοι μας δημιουργώντας ομαδικές γεωτρήσεις των 10-15 παραγωγών αφού το κόστος μιας γεώτρησης είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η ευεργετική διάταξη της κατανάλωσης έως 100,000 κυβικά δίνει την δυνατότητα άρδευσης για συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων που στην ελαιοκαλλιέργεια υπολογίζεται σύμφωνα με την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας στα 250-300 στρέμματα, αριθμός υπέρικανοποιητικος για ατομική γεώτρηση.
Στην ομαδική όμως, κάνοντας την διαίρεση: 300στρέμματα διά 15 παραγωγούς , αντιστοιχούν 20 στρέμματα , αριθμός που δεν επαρκεί για να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Για τον λόγο αυτό σας ζητάμε στις ομαδικές γεωτρήσεις να ανέβει η κατανάλωση στα 200,000 κυβικά.  
Για τις περιπτώσεις που δόθηκε νόμιμη άδεια σε ομαδική γεώτρηση εάν σε αυτή προστέθηκαν καινούργια μέλη μετά το 2005, χρειάζεται φάκελος για την αρχική ομάδα και τροποποιητικός φάκελος για τα  καινούργια μέλη - ανησυχούμε μήπως για οποιοδήποτε λόγο δεν πάρουν άδειά χρήσης τα νέα μέλη που έχουν καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την συμμετοχή τους στον μηχανολογικό-ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Σε αυτή τη ομάδα είναι και αυτοί που δεν είχαν συμβόλαια και θα κάνουν τώρα.
Επίσης στις περιπτώσεις που η άδεια γεώτρησης βγήκε με βιομηχανικό ρεύμα αλλά στην συνέχεια παραχωρήθηκαν μερίδια σε παραγωγούς για άρδευση των χωραφιών τους ακολουθήται η ίδια διαδικασία ή θα έχουμε πρόβλημα?
Τα παραπάνω ζητήματα  που σας θέτουμε υπολογίζουμε  πως αφορούν περί τους 3.000 παραγωγούς στην περιοχή των Γαργαλιάνων.  Αυτά συζητάνε μεταξύ τους και για αυτό τον λόγο επανερχόμαστε με δεύτερη επιστολή μας.
Τέλος, συμφώνα με τις πληροφορίες μας ,το αρμόδιο γραφείο που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις μας, στελεχώνετε από τρείς υπαλλήλους που εκτός από τις περίπου 5000 αιτήσεις  άδειας χρήσης  που υπολογίζουμε στον νομό μας , έχουν να διεκπεραιώσουν   τα εταιρικά Φωτοβολταικά, τις άδειες κινητής τηλεφωνίας,  καθώς και τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ και ο παραγωγός πρέπει να διανύσει 120 χιλιόμετρά για όσες φορές χρειαστεί  ώστε να πάρει την άδεια χρήσης. Για τον λόγο αυτό αίτημα όλων των παραγωγών της περιοχής είναι να καταθέσουμε τις αιτήσεις μας στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας.
Ευελπιστούμε πως θα γίνουν όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις-αποσαφηνήσεις ώστε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία χορήγησης  άδειας χρήσης νερού, και να μπει μια τάξη στο χάος των γεωτρήσεων χωρίς όμως να μείνει από νερό κανένας παραγωγός  μια  και από αυτό κρίνεται  η βιωσιμότητα του.
Ακολουθούν τα αιτήματα μας,  που στόχο έχουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
ΤΟ ΔΣ

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ                                             ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΕΙΣ  ΝΕΡΟΥ
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ 28-09-11
1)Ενεργοποίηση προγραμμάτων από αδιάθετους πόρους για ενημέρωση- ορθολογική χρήση – διαχείριση – αειφορία – επιστημονική ερευνά για το νερό.
2)Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας 15-12-11 κατά δύο έτη. Λόγω του υπερβολικού όγκου αιτήσεων αλλά και για το εύλογο χρονικό διάστημα περαίωσης της καταγραφής του υδάτινου πλούτου της χώρας μας.
3) Στις ήδη υπάρχουσες νομίμως αδειοδοτημένες γεωτρήσεις δεν μπορούν να καθοριστούν αποστάσεις – συνενώσεις πόσο μάλλον σφραγίσματα γεωτρήσεων.
4)Να ανέβει από 100.000 κυβικά μέτρα στα 200.000 κυβικά μετρά η κατανάλωση για τις ομαδικές γεωτρήσεις.
5)Ανανέωση της χρήσεις νερού από τρία χρόνια σε δέκα χρόνια, με υποχρέωση χημικής ανάλυσης νερού κάθε τρία χρόνια.
6)Στα πηγάδια απλή καταγραφή και υποχρέωση χημικής ανάλυσης κάθε τρία χρόνια.
7)Να γίνεται δεκτή η δωρεάν παραχώρηση χρήση  νερού με ιδιωτικό  συμφωνητικό,  από τον παραγωγό σε γειτονικούς Παραγωγούς.
8)Μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την άδεια χρήσης από την αποκεντρωμένη διοίκηση στην περιφέρεια.
9)Καταγραφή των γεωτρήσεων από την περιφέρεια.
10)Στελέχωση των διευθύνσεων αγροτικής οικονομίας από εργαζόμενους της πρώην ΥΕΒ που γνωρίζουν το αντικείμενο, για να δεχτούν και να προωθήσουν  τις αιτήσεις των αγροτών.
11)Άρση της απόφασης της πρώην Νομαρχίας Μεσσηνίας ώστε να επεκταθεί το όριο μεταφοράς του νερού και πέρα τα 1.500 μέτρα
12)Απλοποίηση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για άδεια χρήσης νερού.


Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων


Σχόλια  

0 # τιραμολα 12-10-2011 14:44
εχετε αποψη και για την στελεχωση των υπηρεσιών? Μηπως θελετε να δωσετε και ονοματα για προσληψη?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER